Šta je novo?

Loudness war!

• Začetnik teme Deleted member 1735
  • Datum pokretanja
Ti bre colte sve znaš odavno :D...

Evo ja nisam znao, ali mogu reći da to ide sa trendom da je kvantitet postao bitniji od kvaliteta... :p

Otvori mi oci ni ja nisam znao, tek mi sad jasno
The Guns N' Roses album Appetite for Destruction from 1987 is an early example of this, with levels averaging -15 dB for all the tracks.[15]

Secam se da mi je taj album bio nepodnosljiv za slusanje, sad mi je jasno i zbog cega. Sve je gruvalo i prstalo nerealno.

Znaci da nema vise kvalitene ideje tj melodije koja zapada za uvo ili lepo otpevanog dela pesme nego samo ko na vasaru puno semplova i buke.

BTW ovo se moze preneti i na kompjuterske igre, nema vise genijalne ideje i igrivosti nego samo grafika, eksplozije, prasak boja itd...

Filmovi isto tako

Na sta bi jos mogli ovo da prenesemo ?

Nije tačno da nema kvalitetnih ideja tj melodija, već da je njihov zapis osakaćen. Sada shvatam zašto mi je Californication album od Red Hot Chili Peppersa uvek zvučao jadno (zvuk ne kvalitet melodija).

pa verovatno se negde cuvaju 'originali' na DAT-ovima ili kako vec. tako da ne treba brinuti previse. ko zna, mozda i 'DVD-Audio' format zazivi, i mozda bi tamo snimali normalno, jer je ciljna publika zahtevnija.

Istina da je starija vest. Ja sam je prvi put prochitao kada je izlazio album od Depeche Mode - Playing The Angel.

Bacite pogled na link, sve vam je jasno i zbog chega se to radi.

http://brianstagg.co.uk/p_t_a_clipressed

Iako mi je to verovatno profesionalna deformacija, zvuk vinila kako se mozhe videti i dalje je - zvuk vinila. Opseg frekfencija ne mozhe da se proshiri tako shto cje se postojane pojachati lol.

Istina da je starija vest. Ja sam je prvi put prochitao kada je izlazio album od Depeche Mode - Playing The Angel.

Bacite pogled na link, sve vam je jasno i zbog chega se to radi.

http://brianstagg.co.uk/p_t_a_clipressed

Iako mi je to verovatno profesionalna deformacija, zvuk vinila kako se mozhe videti i dalje je - zvuk vinila.
Opseg frekfencija ne mozhe da se proshiri tako shto cje se postojane pojachati lol.

Mozda bolje reci, zvuk milina!

jes' stvarno stara vest, ali u svakom slucaju - no big deal, s' obzirom da moderna muzika, sama po sebi, hronicno pati od nedostatka dinamike...

'zvuk milina'
ma da kako da ne pa pogledaj recimo 'dinamiku' *pucketanja*... koliko tu ima harmonika ccc.
to ne bi nikakvo semplovanje realno prikazalo

Istina ali opseg frekfencija kod dobro masterovanog vinila ne mozhe da se meri sa bilo kakavih masterovanjem digitalnog zapisa ;)

Ajde shto pucketanje ima drazh, postoje i krpice lol nego shto se jasno osecja razlika kada u klubu pustim plochu i kada pustim cd koji je narihtovan na 320kbps i pre cje on da ode " u crveno" nego plocha.

:wave:

da, pa verujem ti. ali mozes onda sam da 'ripujes' plocu i povecas broj bita po semplu i frekvenciju kolko vec treba. sigurno postoji neka granica gde ne primecujes razliku.
odavno na btmusic npr. dozvoljavaju vinyl rip-ove.

jer kad je digitalno onda si bar siguran da ce svaki put pustati 100% isto, a ovako svakim slusanjem malo trosis plocu i svaki put je malo drugacije. (sto doduse mozda ima svojih cari)

Istina ali opseg frekfencija kod dobro masterovanog vinila ne mozhe da se meri sa bilo kakavih masterovanjem digitalnog zapisa ;)

Ajde shto pucketanje ima drazh, postoje i krpice lol nego shto se jasno osecja razlika kada u klubu pustim plochu i kada pustim cd koji je narihtovan na 320kbps i pre cje on da ode " u crveno" nego plocha.

iako volim vinile mislim da je cela ta prica malo prenaduvana i precenjena...realno za valjan zvuk vinila ti treba dosta vise para nego za digitaliju i to ce ti potvrditi svako ko se iole ozbiljno zanima sa hifi-jem. sticajem okolnosti radio sam u hifi prodavnici i dolazilo je par audiofila pa sam imao prilike da malo popricam i na tu temu.
sto se tice zvuka u klubu ta tema mi je tek simpaticna...pogotovo ako uzmes u obzir uslove slusanja i "stap-kanap" ozvucenje u istim u kojima je po defaultu podeseno da sabija woofer ne bi li masa pricala "ala trese bass"...pitam se da li bi isto to mogao da kazes za zvuk da probas to npr u Space-u na Ibici ;) ...no al da se manemo OT-ka :)

a sto se tice loudness war-a zaista iritirajuca stvar...pogotovo ako placas za "prekompresovanu" muziku :mad:

Sjajan video !

Upravo sve shto sam rekao :d

@robikica soundsistem u Space-u je zaista offtopic : )) Znam brda klubova sa krsh zvukom i sjajnim ambientom kao i suprotno. Veruj mi da kada se na kvalitetnom ozvuchenju makar u krsh klubu [ a to cjesh najpre primetiti ;] zvuk sa ploche i ako se vremenom haba, jednostavno se oseti da je "puniji" ne zato shto cirke tonac nagruva sub nego je prosto na video-u objashnjeno. Okej ovaj put kroz kick ali u elektronskoj muzici je to vishe nego evidentno.

Cak u kucjnoj varijanti kada pustim plochu i kupljen mp3 osetim razliku a ne u klubu

Poslednja izmena:
interesantan video ali ovo ne dokazuje kvalitet analognog u odnosu na digitaliju, nego da se danas lose masterizuje audio materijal...imam ja par ploca na kojima je preterano ali preterano jak signal i ne rade nista drugo nego tutnje

Poslednja izmena:
pa to smo valjda i hteli da dokazemo?! :)

interesantan video ali ovo ne dokazuje kvalitet analognog u odnosu na digitaliju, nego da se danas lose masterizuje audio materijal...imam ja par ploca na kojima je preterano ali preterano jak signal i ne rade nista drugo nego tutnje

zato shto mastering ploche nije dobro uradjen ali srecjom ih imash par a ne i sve :d

ovo je vecj vrzino kolo...

Ripujete ploce na PC, povezete USB-om sa CrazyT i dobijete najbolje od oba sveta + je sve na dodir iPod Touch-a udaljeno. :)

Poslednja izmena:
iako volim vinile mislim da je cela ta prica malo prenaduvana i precenjena...realno za valjan zvuk vinila ti treba dosta vise para nego za digitaliju i to ce ti potvrditi svako ko se iole ozbiljno zanima sa hifi-jem. sticajem okolnosti radio sam u hifi prodavnici i dolazilo je par audiofila pa sam imao prilike da malo popricam i na tu temu.

U stvarnosti je upravo obrnuto. Jedan solidan gramofon od recimo 1000 eur zvucno jede cd player-e u cenovnom rangu vise hiljada eur-a. ;)

Sto se tice loudness war-a, nema nikakve veze sa cega se slusa muzika, kada se koristi isti master\mix za cd,vinil, digital velikog bitrate-a, kada je snimak vec unisten i nema dinamike ili jos gore javlja se clipping kao kod poslednjeg albuma Metallice. Na vinilu moze malo lepse da zvuci ali to su nijanse, zvuk je pojacan do maximum za cd i posle kompresovan i to se itekako primeti.

Evo jedne peticije koja je prokenuta bas zbog ovoga. http://www.gopetition.com/petitions/re-mix-or-remaster-death-magnetic.html

Ovakvi snimci se mogu jedino tiho slusati, na radiju ili nekim nekvalitetnim zvucnicima ali uzivanje pri malo jacoj glasnoci je nemoguce...

Evo kako to i strasno izgleda, a ne samo zvuci :). Gore The Unforgive III iz `08, a dole The Unforgive I iz `91

Prilozi

• metallicaej3.jpg
    metallicaej3.jpg
    47.6 KB · Pregleda: 82
Poslednja izmena:
U stvarnosti je upravo obrnuto. Jedan solidan gramofon od recimo 1000 eur zvucno jede cd player-e u cenovnom rangu vise hiljada eur-a. ;)

Oko ovih priča se danas žestoko lome koplja u audiofilskim, produkcionim i stručnim krugovima, pa se ona ne može jednostrano potvrditi.

ili jos gore javlja se clipping kao kod poslednjeg albuma Metallice.

I na prethodnom, St. Anger takodje. Kad sam ga prvi put cuo mislio sam da su mi zvucnici probili. Onda pustim nesto drugo, i sve OK :trust:

Ne znam kako ovo pojacavanje nazvati, neznanjem sigurno ne, ali kako onda?

I na prethodnom, St. Anger takodje. Kad sam ga prvi put cuo mislio sam da su mi zvucnici probili. Onda pustim nesto drugo, i sve OK :trust:

Ne znam kako ovo pojacavanje nazvati, neznanjem sigurno ne, ali kako onda?

Pa da, ali daleko vise je DM, a i nije mi toliko zao za st. anger, koliko za DM. Namerno se radi da bi zvuk bio privlacniji na prvo slusanje, glasniji, ali ne verujem da bend to zahteva, nego produkcija to nekako progura na poslednjim mixovima. Bilo je dosta pisanja oko ovog problema DM-a, tako da mislim da ce sledeci album biti ok. Morace vise paziti na ovo, jer je bilo puno kritika. Nadam se i ostale grupe.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno