Šta je novo?

Loudness funkcija vs EQ ?

OCz

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
25.11.2007
Poena
439
Pri malo tisem slusanju koristim loudness funkciju, ali mi se ne svidjaju dve stvari 1) cim malcice pojacam pocinje da smeta - previse, previse bass-a. 2) sa druge stane bez loudness-a iako bi slusao nesto malo glasnije fali mi malcice bass-a ..

Posto u manual-u pise da loudness kod mene na pojacalu dize ~100Hz za ~10dB (ne bih tacno znao za ostale nize frekvencije), zanima me da li bi potpuno isto (u nekom "tehnickom smislu") bilo kada bi umesto loudness-a na pojacalu preko EQ sam podigao 100Hz za 10dB i ostale frekvencije za koliko je potrebno da izjednacim loudness funkciju ? Naravno ne bi planirao bas tako da uradim vec da sam sebi namestim kombinaciju koja mi odgovara tj. neku sredinu izmedju off i on loudness-a.

P.S takodje me zanima sta mislite o softverskom EQ (ajde npr. Foobar2000) vs neki fizicki EQ ?

Poslednja izmena:
Nikad EQ!

To je kao kad bi uzeo Big Mac (neka FLAC pesma npr) i dodao mu tri šnita najgore salame podriguše, jer ti nije dovoljno "mesnato" - e to je FLAC sa EQ!

Ili slušaj muziku kako je autor zamislio ili ne slušaj uopšte - to je moj moto.

I ja preferiram "ne nasminkan" zvuk, ali se ne slazem sa tobom i razloga sto nijedna kutija ne moze da svira potpuno linearno sve frekvencije (jel tako?) = ne cujes kako je autor zamislio, a sa minimalnim namestanjem EQ mozes da popravis stanje. Takodje neki autori jednostavno ni ne umeju dobro da zamisle, jesi li slusao nekad npr. Van Halen ? To mi je trenutno palo na pamet kao dobar primer. Van Halen je jako tanak sa bass-om ...no dobro, ne kazem da tu zelim da pravim nesto cega nema, vec samo navodim za primer.

Inace to ni nije poenta i moje pitanje. Mene zanima da li je loudness funkcija na pojacalima maltene isto sto i EQ setovanja sa kojima bi se postigao isti efekat ?

Jeste loudness isto sto i eq, samo sto mislim da ne bi to mogao da postignes sa eq-om od pojacala, vec samo nekim softwerskim. Jer ako na eq podignes 100hz onda on podigne samo tu frekv. a oko nje sa obe strane sve manje, tako da na primer 50hz i 150hz su oslabljeni. Loudness bi ti digao na 100hz, jos vise na 50hz, a manje na 150hz.

Ako koristis foobar mislim da ti je fino resenje da instaliras http://www.hydrogenaudio.org/forums/index.php?showtopic=84947 ovaj plugin za vst, instaliras na primer redline eq http://www.112db.com/redline/equalizer/ , on ima i dinamic eq, dakle namestis kad je tiho da radi krivu koju hoces, a kad je pojacano da nema uticaja i to je to. Treba verovatno vremena da se iscacka sve to kako treba ali vredi probati.

XTZ nije los verovatno ali sem da se utvrdi tacno gde je pik u basu mislim da ne vredi vise od toga.

Nazad
Vrh Dno