Šta je novo?

los skor

d@rki

Čuven
Učlanjen(a)
19.01.2003
Poena
601
imam sledecu konfiguraciju:
amd athlon 1.1 GHz
abit KT7A + RAID preko kontrolera na PCI slotu
256 Mb SDRAM
WIN XP PRO + service pack1, NTFC
2 X quantum FB 20 Gb 7200 U RAID 0

i katastrofalno los skor u Sisoft Dandri 2003 od 11193 kb/s
pomagajte !!!!!!!!!!!!!
za ovakav sistem trebao bih da dobijem skor oko 36000 kb/s

A jel ta masina zadovoljava tvoje potrebe ???
Ko jos veruje "Sandri"...

msilim da je kriv katastrofalno los raid kontroler na ploci. ako nemas bitnije podatke na hardu, probaj ih zasebno i vidi rezultate ali na integrisanom ide kontroleru tvoje ploce.

d@rki je napisao(la):
amd athlon 1.1 GHz
256 Mb SDRAM

pomagajte !!!!!!!!!!!!!

Isti rezultat imam i ja sa maxtorom +9 od 60Gb, a probao sam i sa nekim drugim testovima i ne prelazi 130000 kb/s. Inace disk radi kao ATA 100 na Shutlle AK 12 ploci sa 700 Mhz Duronom, mada disk realno mozda i nije tako spor.

Miroslav je napisao(la):
msilim da je kriv katastrofalno los raid kontroler na ploci. ako nemas bitnije podatke na hardu, probaj ih zasebno i vidi rezultate ali na integrisanom ide kontroleru tvoje ploce.

Nisi pazljivo citao, RAID kontroler koji koristi nije integrisan na ploci vec je zaseban u PCI slotu...
Kod mene je na Abit BX133 ista kombinacija HDD:
2 X Quantum FB 20 GB 7200 u RAID 0
a kontroler HPT370 integrisan na ploci,
WinXP bez SP1.

Skor varira u sirokim granicama, SiSoftware Sandra 2003 daje
28000 - 37500 kb/s. Nakon svjeze instaliranog XP-a: 34000-37500 kb/s.
Nakon nekog perioda (mjesec ili vise) pada na 28000-32000 kb/s i pored redovne defragmentacije i iste popunjenosti HDD-a.

Kod tebe je problem vjerovatno u PCI slotu koji je djeljen sa nekim drugim...probaj neki drugi PCI slot, tj. procitaj u uputstvu ploce sta je nedjeljeni...
Koji je kontroler u pitanju, ver. BIOS-a na njemu i koju ver. drajvera koristis ?

u pitanju je HPT 370
verzija drajvera je 5.1.2600.0
revision v1.0.5
PCI slot nije deljen
dok je sve ovo radilo pod win 98 skor je isao i preko 38000 (sa podignutim klokom PCI)
pretpostavljam da je problem ili u xp-u (malo verovatno) ili treba da flesujem plocu i kontroler
u vezi toga imam jedno podpitanje - da li flesujem sa redom sa svim verzijama koje su izasle posle one koju imam ili koristim samo zadnju verziju???

d@rki je napisao(la):
u pitanju je HPT 370
revision v1.0.5
PCI slot nije deljen
dok je sve ovo radilo pod win 98 skor je isao i preko 38000 (sa podignutim klokom PCI)
pretpostavljam da je problem ili u xp-u (malo verovatno) ili treba da flesujem plocu i kontroler
u vezi toga imam jedno podpitanje - da li flesujem sa redom sa svim verzijama koje su izasle posle one koju imam ili koristim samo zadnju verziju???

Jasno je sad...problem je vjerovatno u drajverima.
Imamo isti HPT370 osim sto je meni integrisan.
Nakon instalacije XP obavezno instaliraj drajvere za HPT (nisam trenutno za kucnim racunarom...verzija je 2.xx), jer koliko mi se cinis koristis one koji dolaze uz XP a oni uvijek daju drasticno manji skor HDD RAID-a. Podji na HPT sajt pokupi zadnje drajvere. Koji je proizvodjac kartice? Mogao bi da flashujes i BIOS PCI kontrolera ali prethodno vidi na sajtu proizvodjaca, najsigurije je koristiti njegov...mada je moguce i sa "generickm".
Dovoljno je za flashovanje zadnja revizija BIOS-a kontrolera. Nije neophodno flashovati BIOS maticne ploce...ukoliko je sve radillo pod 98.
Probaj prvo sa drajverima za XP, ako to ne da rezultate flashuj kontroler...i javi sta si uradio.

d@rki je napisao(la):
u pitanju je HPT 370
revision v1.0.5
PCI slot nije deljen

Jasno je sad...problem je vjerovatno u drajverima.
Imamo isti HPT370 osim sto je meni integrisan.
Nakon instalacije XP obavezno instaliraj drajvere za HPT (nisam trenutno za kucnim racunarom...verzija je 2.xx), jer koliko mi se cinis koristis one koji dolaze uz XP a oni uvijek daju drasticno manji skor HDD RAID-a. Podji na HPT sajt pokupi zadnje drajvere. Koji je proizvodjac kartice? Mogao bi da flashujes i BIOS PCI kontrolera ali prethodno vidi na sajtu proizvodjaca, najsigurije je koristiti njegov...mada je moguce i sa "generickim" (ako je u pitanju Chaintech treba biti obazriv..).
Dovoljno je za flashovanje zadnja revizija BIOS-a kontrolera. Nije neophodno flashovati BIOS maticne ploce...ukoliko je sve radillo pod 98.
Probaj prvo sa drajverima za XP, ako to ne da rezultate flashuj kontroler...i javi sta si uradio.

BIOS je v1.0.0622
stavio sam najnovije drajvere v2.34 i skor je skocio na 14268 sto je dosta ispod ocekivanih 36000
napominjem da je i PCI klok stavljen na 36MHz a FSB na 2x145 MHz, ali to je donelo malo povecanje skora
mozda ima veze sto sve to radi pod NTFC, mada on nije toliko sporiji od FAT32

d@rki je napisao(la):
amd athlon 1.1 GHz
256 Mb SDRAM

pomagajte !!!!!!!!!!!!!

Ja na BD72 i HPT 374 imam skor od 49530, ali to nema veze, nekad imam skor od 25000 pa tako izgleda da sandra dosta laze sto se tice diskova... a i PCI kontroler ti mozda nije podesen

d@rki je napisao(la):
BIOS je v1.0.0622
stavio sam najnovije drajvere v2.34 i skor je skocio na 14268 sto je dosta ispod ocekivanih 36000
napominjem da je i PCI klok stavljen na 36MHz a FSB na 2x145 MHz, ali to je donelo malo povecanje skora
mozda ima veze sto sve to radi pod NTFC, mada on nije toliko sporiji od FAT32

I meni je NTFS i nije to u pitanju sigurno. Inace je PCI 35,75 MHz.
Meni je SP1 pravio velike probleme i ne koristim ga vise. Cak mi se desilo da prilikom instaliranja na tek formatiranom HDD-u slipstrimovana verzija XP (sa integrisanim SP1) ne prepoznaje HPT na ploci sto nije slucaj sa prvom verzijom XP-a.
Sumnjicav sam na slipstrtimovane verzije XP-a. Odnosno uvijek je bolja varijanta da se SP1 dodaje nakon instaliranog XP-a. Da li si nesto mijenjao od 98 ka XP-u od hardvera ili podesavanja?
Probaj jos da flashujes kontroler, i ako nije problem probaj XP bez SP1.
Da li su ovi rezultati na tek instaliranom XP-u?

sp1 sam naknadno stavljao...nisam nista menjao u medjuvremenu od hardvera i isti su rezultati kao kad sam prvi put stavio xp...probacu da flesujem....skinuo sam loader i novi bios, ali uputstva nigde nema....napravio sam sistemsku disketu, stavio na nju loader i bios, ali kad sam ukucao load imebiosfajla komp se uslogiro nakon sto je pronasao kontroler....nema status bara i nista se ne desava duze vremena...zna li neko postupak korak po korak

highpoint hpt3xx ata raid je sve sto prijavljuje, mada to znaci da je samo cipset njihov, a karticu je ko zna ko napravio....sa njihovog sajta sam skinuo loader i bios, ali ne pomaze....

Valjalo bi da znas konkretnog proizvodjaca kontrolera. Znam da je u ponudi jedno vrijeme bilo Abit-a, Chaintech-a. Pogledaj malo stampanu plocicu mozda nadjes nesto...Imam Chaintech PCI pa cu pogledati ima li kakva oznaka.

na ploci, pored neizostavnog made in taiwan, pise ATA 100R M103 300
nema oznake proizvodjaca
na nalepnici stoji oznaka ATA 100R - D00
CH 9854-1 V1.0

Gotovo je sigurno Chaintech u pitanju, kojeg imam. Ja ga nisam uspio da flashujem, tacnije nakon pokusaja sa onim sto je tada bilo na Chaintech sajtu kontroler nije vise radio (poslije sam ga dao na popravku...). Sjecam se da je na HPT bilo neko upozorenje da se bas ovaj kontroler razlikuje (ne sjecam se vise po cemu...) od ostalih i da se preporucuje valjda upotreba iskljucivo onog sto daje proizvodjac kartice.
I pored ovoga neko sa ovog sajta se javio da je uspjesno flashovao bas ovaj kontroler sa onim sa HPT sajta.
Sada nisam mogao da nadjem ovo (upozorenje za Chaintech) ali postoji napomena:
"HPT370 PCI adapter card BIOS update load utilities must be obtained from the PCI adapter card manufacturer"

Znam da sam tada bio razocaran time da je Chaintech izgubio interes da podrzi ovaj proizvod svjezijim BIOS-om...koji je kasnio za cijeli broj od tada aktuelnog sa HPT-a.

Nazad
Vrh Dno