Šta je novo?

Los ruter ili pogresna podesavanja? (SBB+ruter)

samsung

Slavan
Učlanjen(a)
31.07.2004
Poena
320
Imam SBB EPC3928S
WiFi signal je jako los u sobi koja je udaljena 10-ak metara od modema ( modem i komp u toj sobi se "vide", nema zidova izmedju ) dok je u sobi koja je malo blize ali sa skoro 3 zida i prostorijim izmedju modema i sobe signal perfektan.
Laicki sam pokusao da uradim sledece :
Imao sam prastari TP WR740N ruter, povezao na modem i podesio prema ovom uputstvu :
Napominjem da na modemu nisam iskljucio dhcp server ni wifi
Nakon podesavanja, sve radi ok. WiFi signal je super u sobi gde je bio los, net na kompu ok.
CIsto iz radoznalosti sam pokrenuo SpeedTest medjutim rezultat je tacno 50% sporiji net nego sto je preko modema.
Imam 200/12, SpeedTest mi uvek pokazuje 185-190/11 ali sad dobijam tacno 50% manje rezultate.
Na modemu su mi ostali povezani PS4 i tv i test konekcije pokazuje dobre rezultate, 170-180/10-11
Pitanje glasi : Da li je ruter mator pa ne moze da izgura propisane brzine od SBB-a ( net mi je stabilan i perfektan ) ili je nesto pogresno podeseno na samom ruteru?

Moja pretpostavka je da je ruter mator, prvom pretragom googla se vidi da je to 150Mbps ruter, uzmi neki gigabitni pa ces videti. :) Tako da, on ti i gura koliko mu je deklarisano max, pa i preko toga.

150mbps je ukupan protok za sve uređaje zajedno i to preko wifi.
pojedinačni su 100mbps max i to preko lan. Noramlno je da ide do 100.

Ok, sve jasno.
Sledi nabavka necega iole krstenog.
Hvala

Ja moram da priznam da imam isti problem. Isto koristio prvo neki stari TP Link ruter a na kraju juče uzmem Asus RT-AX53U i na žalost opet ista stvar.
Imam SBB 300/30 i brzinu na lanu tačno spusti na 200/30. Interesanto, ali na WIFI-ju, ide čak do 240mbs. Prvi put mi je wifi brži od lana. Na izvoru je naravno sve kako treba ali kako prođe kroz ruter, tako brzinu skine za 1/3.
Ako neko ima ideju šta bi moglo da bude, bio bih stvarno zahvalan.

Nisam baš siguran... kada na dolazni kabl stavim switch a ignorišem ruter, brzina ode na 300mbs ali je lag ogroman tako da to nije rešenje. Probao sam i sa različitim kablovima ali ni sa jednim nisam uspeo da pređem preko 200mbs.

Nazad
Vrh Dno