Šta je novo?

Longhorn 5048 Pre Beta release!

faXcooL

Čuven
Učlanjen(a)
30.10.2004
Poena
755
Well Mcft's WinHEC conference doesn't officially start until tomorrow (Monday, April 25th), but thanks to member ReflectiaX, ieXbeta has already learned some information about its new Longhorn build.

Specifically, we know there's once again both a 32-bit and 64-bit version of Longhorn that's being distributed to the attendees. Also, the 32-bit version has the following build number:

6.0.5048.0 (winmain_idx02.050401-0536)

Unfortunately there's no news on any official leaks as of yet, but it's now just a matter of time, so watch the usual channels for the build's ISO file.

mycomputer.jpg

5048-desktop_(winbeta).jpg

Poslednja izmena od urednika:
Jedva sam nabavio CD od 870MB i konachno instalirao i ovaj Longhorn. Nije losh, mnogo bolje radi nego prethodna verzija (4074) ali i dalje ima sitnih bagova. Recimo, ne moze da prikaze vise od 50 fajlova/foldera u jednom prozoru. Dalje, pretraga me ogranichava samo na drajv C: ... Zatim ima sitnih bagova oko transparencije Start Menu-ja, a bile su i muke kod ukljucivanja Firewall-a iz Security Centre-a... Takodje je bilo i problema oko kriranja nove konekcije u Control Panelu.
Problem sa memorijem je sredjen ali na zalost ne skroz. Minimum je 256MB i ne radi loshe mada Page File Usage u Task Manageru zna da skochi i na 400MB (prosechno 220).
Za 3D Windows je sada potrebno minimum 512MB RAM-a, graficka GF5900 ili ATI 9800 Pro tako da nisam mogao da testiram to....
Problema sa drajverima nije bilo...
E sad ono najbitnije : INSTALACIJA. Pre svega mora da napomenem to da nisam uspeo da ga instairam sa CD-a jer mi je u toku druge faze instalacije izbacio poruku "An error occurred when copying files!" i tu zablokira, tako da je praktico nemoguce bilo instalirati ga principom CLEAN INSTALLATION i bootovanjem sa CD-a (da ne bude zabune, poruka "Press Any Key Form Boot CD" se pojavila i setup je pocheo ali se zaustavio posle 15 min.) Instaliran je ubacivanjem ISO fajla u Virtual Drive (Deamon Tools) i proshlo je bez vecih problema ali je instalacija trajala neocekivano dugo (oko 1h). Btw, ako neko zna nachin kako da ga prerezem na CD a da se ERROR ne pojavi, neka kaze :)

Btw, evo novih screenshotova :)

Prilozi

• s_longhorn.JPG
    s_longhorn.JPG
    163.9 KB · Pregleda: 248
  • desktop.JPG
    desktop.JPG
    92.5 KB · Pregleda: 188
  • Local Disk C.JPG
    Local Disk C.JPG
    63.1 KB · Pregleda: 202
  • Search.JPG
    Search.JPG
    35.1 KB · Pregleda: 230
lepo izgleda. al su otisli u neki kicheraj. vise je lepo nego funkcionalno. sve vishe pocinjem da poshtujem win 2k kako izlaze ovi novi. osecam da ti jednako dobra mashina za longhorn treba kao za igranje neke extra igre u exxtremnim rezolucijama

Siguran sam da ce MS jos izmeniti koriscnicki interfejs i da ovo nije ni blizu definitivnog. Secam se slicne situacije sa Xp-om.

@faxcool: Da li je ukljucena ona fora sa 3d prozorima i animacijama dok pomeras prozor. Mozes li molim te (ako ti nije tesko) da postujes neku PNG sliku ili JPEG sa 100% quality, cisto da vidim kako zaista izgleda, jer svuda na netu nalazim JPEG slike koje su dosta zamrljane.

ps. Oni nesto pominjase da ce instalacija trajati mnogo krace od instalacije XP-a? Sve mi se cini da ce da zeznu stvar. Izbacen je i onaj sistem za brzo podizanje racunara, a cuo sam da su izbacili i WinFS gde je indexiranje fajlova ubaceno u sam koren fajl sistema. Mislim da MaxOS X Tiger radi bas tako, a MS i Apple su se nesto kao prepirali koji OS ima bolji search (?). Sve vise mi se Mac cini kao lepo resenje. MS nece ubaciti neke stvari u OS koji izlazi (valjda) 2006 , a koje vec postoje na konkurentskoj platformi. U principu ne znam sta su pravili 5 godina? Ovo zumiranje ikona, i redizajn je cista glupost. Mnogi ljudi su napravili bolje teme za XP od ove sto ide uz Longhorn.

@Boyce

Po defaultu nije, a i da jeste ne bi mogao to ni da primetim jer je MINIMUM REQUIREMENTS 512MB RAM-a (imam 256) a graficka GF5900/ATI 9800 (imam FX 5200).
Ali evo nekoliko screenshotova koje sam nashao na netu.

EDIT 1 : U pravu si za teme. Longhorn u full fazi verovatno uopste nece da lichi na ovo kako sada izgleda, ali je Microsoft® rekao da ce FINAL tema biti gotovo ista (ili identichna) onoj koju ce imati prva beta verzija. Ovo je pre-beta :D

Prilozi

• 3D Notepad - faXcooL.jpg
    3D Notepad - faXcooL.jpg
    31 KB · Pregleda: 198
  • 3D search - faXcooL.jpg
    3D search - faXcooL.jpg
    49.3 KB · Pregleda: 171
  • 3D Windows - faXcooL.jpg
    3D Windows - faXcooL.jpg
    61 KB · Pregleda: 159
Poslednja izmena:
Koja je svrha rotiranja prozora :)

Mozda bi bila dobra ideja za recimo prikaz mapa ili 3d dijagrama (npr. u benchmark programima). Recimo, kako rotiras prozor, tako i gledas dijagram sa raznih strana :D (prozor dodje kao "tacna") Nadam se da ste me razumeli. Zanima me isto zasto dugme nije 3d, nego izgleda kao prilepljeno za papir. Po meni svi elementi treba da dobiju dubinu. Ako su vec pocinjali sa tim, neka urade kako treba.

Evo jedne ideje kako bi se to moglo iskoristiti: Recimo imate jedan glavni prozor, i na njemu jedan mali prozorcic (kao u photoshopu), a ispod tog malog jos 2 jos manja prozorcica (palete). I recimo kada ti zatreba jedan od ta dva mala 2 prozora, ti prosto zarotiras glavni prozor po nekoj od osa i kliknes na prozorce ispod :)

Isto tako treba ms da razvije poseban mis sa kuglicom za lako rotiranje prozora.

Uglavnom, mislim da ljudi, pa i developeri jos uvek nisu spremni za 3d UI. Ovo mi se cini kao neki hibrid 2d i 3d os, i da za pravi 3d UI jos uvek treba vremena da bi bio makar priblizno koristan kao i 2d UI

Pa jesi li video Looking Glass, to stvarno dobro izgleda.

nisam, posalji neki link ili screenshot. Vise me zenima da li je to koristno.

Poslednja izmena:
svaka chast za kompaniju ispod imena na prvoj slici :D

Nazad
Vrh Dno