Šta je novo?

Lokator - GPS ili GPRS za praćenje gamerske konzole

Skyw@lker

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
27.12.2003
Poruke
908
Poena
630
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen™ 5 3600XT + Cooler Master Hyper 212 RGB
Matična ploča
Asus TUF Gaming B550M-Plus
RAM
DDR4 16GB (2x8GB kit) 3200MHz CL16 HyperX Fury RGB
GPU
MANLI GeForce® GTX 1070Ti 8GB GDDR5
Storage
Kingston 1TB M.2 NVMe SA2000M8/1000G + Western Digital 4TB + 2 x WD Elements 8TB
Zvuk
AV Yamaha RX370
PSU
Seasonic 850W
Kućište
Fractal Define R4 Black Pearl
Monitor
Gigabyte M27F
Miš & tastatura
Logitech K350 + Logitech M705
Ostale periferije
PS5 , Xbox Series S
Laptop
Acer ES1-432
Mobilni telefon
Samsung S21 FE
Pametni uređaji
Hawei Watch GT 3 Pro, Huawei Body Fat, Xiaomi Mi Kettler
Steam
markov211
Pristup internetu
  1. Optički internet
Zanima me da li imate preporuku za neki dobar GPS traker - lokator koji je malecki a može da se ubaci u konzole novije generacije tipa PS4, xbox itd. ?

Da li neko ima iskustva sa tim i koji model je najpogodniji za te stvari?
 
Imaju razni koji se koriste za stare ljude i kofere. Imaju sim karticu preko koje se SMS porukama ili pozivima kontrolišu.

ubr, ako hoćeš da ih koristiš da se zaštitiš kod rente konzola, to je vrlo ilegalno ako ti neko ne potpiše saglasnost.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk
 
A da mu oni ukradu to nije ilegalno, coek prati svoju imovinu, bas te briga zsta kaze zakon, milion slucajeva prevara sa laznim dokumentima i kradenim konzolama...za model ne znam mora biti mali i moze ako ima mesta da ti neki elektronicat izvede i stabilise napajanje sa konzole jer su ti lokatori slabih baterija za konstantno pracenje 24h,gps jede bayeriju...
 
@cobraman i šta kad sazna gde je konzola, policiju ne može da zove, ne daj bože da se sazna da je ugrađen lokator, više bi on nadrljao.

Kao što je rečeno iznad, može uz saglasnost, inače kršiš Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk
 
@cobraman i šta kad sazna gde je konzola, policiju ne može da zove, ne daj bože da se sazna da je ugrađen lokator, više bi on nadrljao.

Kao što je rečeno iznad, može uz saglasnost, inače kršiš Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Naravno da je uz saglasnost koju potpisuju prilikom preuzimanja. Nisam ni mislio drugačije. Hvala vam, videću video sam ima na Ali Express-u dosta modela mada pitanje koliko ima mesta unutra u konzoli da se smesti to...
 
Da malo podignem temu :)
Kupio sam GPS/GPRS lokator za automobil. Preko SMSa sve radi ok, ali da bi se koristila aplikacija za telefon ili pratio lokator preko brovsera potrebna je 2G kartica. Da li neko zna gde nabaviti 2G karticu? Mislim radi on svoju funkciju za šta je namenje i ovako, ali bi bilo dobro da može i aplikacija da se koristi.
 
Zar svaka kartica nije 2G?
Zamoli operatora da zaključa na 2G signal?

Sent from my SM-N9700 using Tapatalk
 
Probao sam sa vip-om to da rešim, kažu ne mogu.
Probao sam i sa mts karticom sa APN gprswap, isto ne radi
 
Poslednja izmena:
Ako se ne varam ukinuli su 2G signal mobilne telefonije kod nas pre par godina (ili godinu)... u nekim naprednijim državama u svetu ništa ispod 4G ne funkcioniše...
Moguće je da se takve stvari nude kao plaćen servis.
 
Da, izgleda da je tako.
 
Nije tacno da je ukinut 2g signal niti ce biti. Pa kod nas bar 200k ljudi i dalje ima stare fonove tipa Nokia 3310 i sl. (penzioneri mahom). Moj cale koristi Nokia 230 koji je 2g. Fon je dual sim. Ima Vip i Telenor kartice.
 
Ako se ne varam ukinuli su 2G signal mobilne telefonije kod nas pre par godina (ili godinu)... u nekim naprednijim državama u svetu ništa ispod 4G ne funkcioniše...
Moguće je da se takve stvari nude kao plaćen servis.
Jesu u USA ali ne na Balkanu.
@Joker
Možda da tražiš u podešavanjima uređaja ima li da auto Network.
Recimo u video nadzoru dojava radi na 2g,ali u uređaj idu 3G/4G kartice

Sent from my SM-N9700 using Tapatalk
 
USA funkcioniše da drugačijim frekvencijama. Imam još uvek jednu Motorolu odande.
Ali skokni malo na istok pa mi kaži da li možeš da telefoniraš i na 3G.
Nokia 230 je relativno moderan uređaj.
SIM kartice, tj njihovi čipovi su sigurno minimum 3G (danas sve podržavaju 4G), a kako su to operateri rešavali ne znam i nije me interesovalo.
GPRS protokol, informišite se malo. GSM, itd...
A takvi uređaji su ekstremno limitirani. I sam oblik čipa na kartici može da mu bude neodgovarajući. Banalan ali nepremostiv problem.
 
Poslednja izmena:
Koliko znam na pripejdu samo Telenor ima 2G. Imam pripejd kartice od sva tri operatera i kada je kartica u mobilnom telefonu odaberem 2G, data funkcioniše jedino sa telenorovom karticom. Kupio sam novu Telenor karticu, nisam aktivirao 4G, kartica bi trebala da radi. ali data ne radi. Mogu da ubacim bilo koju karticu u lokator SMS obaveštenja iz uređaja funkcionišu bez problema, ali data saobraćaj ne. Za sada nemam rešenje. Ima nekih kartica koje imaju samo data i sms. Piše da su 2G - 3G - 4G kartice. Funkcionišu u mislim 20-30 zemalja. Ne znam koliko je data saobraćaja potrebno za ovako jedno praćenje. Recimo 25MB je oko 2.5€ što je podnošljivo, problem je SMS, on je skup a i kada sa mog telefona šaljem SMS računa se kao međunarodni (što i jeste)

https://www.thingsmobile.com/the-best-iot-and-m2m-sim-card-in-the-world/sim-2g

I ovaj operater nudi roming u Srbiji samo sa Telenorom, što mi isto potvrđuje da na pripejdu samo on ima 2G

Da znam da će funkcionisati uzeo bi da probam
 
Poslednja izmena:
Upravo probao VIP prepaid i radi data na 2g na telefonu.

Sent from my Mi 9 Lite using Tapatalk
 
^ Kod mene ne radi data na 2G na Vip prepaid (bila na postpaid).
 
Bitno je da radi, to je sasvim dovoljno za lokator, pošto nema tu nekih velikih podataka koji se šalju. Probao sam ponovo, ne radi.

Edit:
radi. resetovao telefon i sad radi. izgleda da se nešto zaglupio. Ali u lokatoru i dalje ne radi ni vip ni telenor :(
 
Poslednja izmena:
Nego, kada smo već na temi, da li neki operater nudi neke kartice/paket/ugovor, neka zovu kako hoće, koji je povoljan za te neke GPS tracker-e ili konkretno, za alarmni uređaj na vikendici npr?

Dakle, treba mi SIM kartica koja se nikada neće koristiti za razgovore (neka budu blokirani), preko koje će u normalnoj situaciji da se razmeni 10-ak SMS-ova mesečno, i eventualno par mb, zavisi kakav je alarm ili tracker.
Kartica koja sedi i ćuti 99.999% vremena godišnje. Ako bude problem sa obijanjem ili krađom, tada da može da se razmenjuje malo više podataka, bilo SMS bilo data.
Sve ovo ne bi trebalo da košta više od hiljadarke godišnje, može i više, al' ne mnogo.

Sve što ja vidim su neki paketi, ili pripaid koji opet mora da se dopuni bar na svakih 6 meseci kreditom koji se neće koristiti.

Šta da tražim od operatera za ovakve potrebe?!?
Šta koriste npr. ove firme koje rade praćenje vozila?
 
Pošto se bavim ovom problematikom desetak dana pogledao sam prepaid ponude naših operatera i nisam našao nešto što bi bilo baš povoljno. VIPov mesečni plan 300 (din) je kako sam video od onog što se nudi najpovoljniji. Ima 100 min/SMS I 1GB neta.
Ako sam od svog ovog guglanja razumeo te kartice se zovu IoT (Internet of things) Za GPS lokatore su ok i ove što nude strane kompanije zato što pokrivaju i roming u dosta zemalja po istoj ceni. Taj paket što sam gledao je 25MB a košta 2,5€ (ima i 10MB po 1,1€) a mislim da je ta količina neta dovoljna. Dok je SMS skup, mislim da je 0,18€
 
Poslednja izmena:
...paket što sam gledao je 25MB a košta 2,5€ (ima i 10MB po 1,1€) a mislim da je ta količina neta dovoljna. Dok je SMS skup, mislim da je 0,18€

Može li informacija koji je to paket? I šta 2.5€? Mesečno? To dođe u rangu VIP-ovog pripaid.

Ok, znači naši operateri, ništa. Ima tih stranih. Vidim ove: https://www.thingsmobile.com/, postoji ponuda 1,1€/mesečno za 10MB/mesečno, što bi se moglo podneti, 1600din godišnje.
Problem je što mislim da se jefiniji GPS trackeri i alarmi oslanjaju na SMS a ne na data transfer. :trust:

edit: Da, vidim na šta ciljaš sa 2.5€ mesečno. Isti ovi thingsmobile, samo jači paket.
Da li je neko ove probao njihove usluge?
 
Poslednja izmena:
Da na tog operatera sam mislio. Ovaj moj što imam ima i SMS i data samo što je data limitiran na 2G što pravi ceo ovaj problem. SMS funkcioniše sa bilo kojom karticom.
 
Mislim da ti je najbolje da pošalješ to na recikalžu el. otpada, i da pređeš na neki noviji 4G tracker. Nisu ni oni skupi.
Ja nešto čekam normalizaciju šipinga na Ali-ju, pa da uzmem takav.

Što se tiče potrebe za romingom u ovakvom uređaju, hm, kada auto ode preko granice, onda je možda već kasno da znamo gde je.
Policija ako hoće da sarađuje, svakako može da ga prati preko IMEI broja gde god da je.
Vikendica neće nigde.

BTW, iole ozbiljni pozajmljivači vozila svakako sa sobom nose GPS/GSM jammer-e. Njima ne možemo ništa.
Ovi jeftini "uređaji zaštite" su za neozbiljnu buraniju od lopova. Može da pomogne.
 
Poslednja izmena:
sad sam ga kupio :d
 
Zanima me da li imate preporuku za neki dobar GPS traker - lokator koji je malecki a može da se ubaci u konzole novije generacije tipa PS4, xbox itd. ?

Da li neko ima iskustva sa tim i koji model je najpogodniji za te stvari?

Nadam se da znaš da se GPS signal kako treba može pratiti samo ako je uređaj na otvorenom. Zašuškan u konzolu, u zatvorenom prostoru, neće taj GPS znati gde je.
I kako ćeš rešiti napajanje tracker-a? Ima ih sa baterijom, ali ona traje koliko i baterija u dumb telefonu, dakle 2-3 dana najviše. Moraće da se napaja bar svaki put kada je i konzola uštekana u struju.

Zlonamerni korisnik, ako zna za tracker, lako će ga ukoniti. Ako ne zna, kršiš zakon time što pratiš i NE zlonamerne korisnike.
Dosta tracker-a ima mogućnost osluškivanja zvukova iz okoline. Da li znaš koliko je protivzakonito poslati nekome u kuću uređaj koji može da prisluškuje, bez njegovog znanja ili odobrenja od nekih tamo sudova?!?
 
Poslednja izmena:
Ne radi se uopšte o takvmo lokatoru. Samo sam se nadovezao u temi da ne otvaram istu. Radi se o lokatoru za automobil, nema mogućnost prisluškivanja. Samo ja vozim tako da ni to nije problem. Baterija je ok. Oko 30 dana.
Model Sinotrack ST-915

Kod:
https://www.trackerway.com/product/sinotrack-gps-tracker-st-915-with-10000mah-battery/
 
Nisam mislio na tebe, u svoj auto možeš da montiraš šta želiš.

Temu je pokrenuo Skyw@lker sa idejom da prati konzole koje iznajmljuje.

Koji 4G tracker si uzeo?
 
2G signal nije ukinut niti ce biti u skorijoj buducnosti. Prica se o eventualnom ukidanju 3G signala jer bi najmanji broj trenutno aktivnih telefona bio afektovan takvom odlukom, a dobilo bi se na spektru i na jeftinijim baznim stanicama. Termin "2G" sim kartica je pogresan i odnosi se na stare SIM kartice, tj one koje nisu USIM. A danas su sve nove USIM jer je to uslov za registraciju na 4G mrezu. USIM bi trebalo da bude unazad kompatibilan sa SIM telefonima (dakle 2G telefonima, posto 3G, cini mi se, moze da radi sa obe vrste SIM-a) ali to u praksi ponekad nije slucaj.

Koristim godinama jedan takav treker koji radi samo sa "2G karticama". Isprobao sam sve operatere, radio je jedino sa Telenorovom USIM karticom (aktuelnom, kupljenom na kiosku) kao i sa prastarim mts karticama koje su sigurno obican SIM. To je bilo davno, verovatno je danas drugacije posto operateri kupuju (U)SIM kartice u serijama od razlicitih proizvodjaca sa razlicitim firmverom.

Sto se SMS paketa tice, koristim Telenorovu karticu sa greb-greb karticama za dopunu (nasao jednom pre x godina i kupio 20 komada dopuna od 200 din) jer one jos uvek omogucavaju trajanje kredita 11 meseci. To je najjeftinije. Sledece najjeftinije je Globaltel, ali nisam isprobao njihove (U)SIM kartice.
 
Ćaletu na Nokia 230 radi internet na 2G. Probao Opera mini i fejs preko nje:)
 
Nazad
Vrh Dno