Šta je novo?

Logitech Z906+integirsana zvucna vs. Logitech Z906+ASUS Xonar DG

GoranM

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
945
Dakle dilema je ako se u oba slucaja koristi opticka veza da li ima ikakve razlike u zvuku, tj. da li i teorijski moze biti razlike izmedju integrisane zvucne i posebne ASUS Xonar DG (moze i bilo koji jaci model) ako se koristi digitalna SPDIF konekcija i ako prakticno DA konverziju prebacimo na Z906 umesto da zvucna to odradjuje. Da li tada ima ikakve razlike u kvalitetu zvuka? Verujem da u kvalitetu softwera, opcija control panela i tako tome ima nekoh prednosti, ali za prosto gledanje filmova/igre/muziku da li ima razlike?

Teorijski je moguce da ima razlike zbog clocka i jittera, ali to prakticno u slucaju te 2 karte nema sanse da cujes.

A sto se tice obrade zvuka, tj. da li je dekoder bolji na zvucnoj ili Z906 mozes jedino da probas sam otkrijes sta ti zvuci lepse, mada je po meni ipak bolje da Xonar to odradjuje.

Ja imam z5500+xonar dx kombinaciju preko optike. Oseti se razlika bas dosta u odnosu na integrusu

Naravno. Drugacije nikako ne bih uporedjivao. Postavio sam xonar i integrusu da dekodiraju i tu se primecuje razlika

Poslednja izmena:
Cekaj, ako je digitalno sta se onda tu "dekodira", ne kapiram. Trebalo bi da obe karte cisto prosledjuju zvucnicima i da se D/A konverzija vrsi van zvucne kartice.

Sad citam na netu razlike, mane i prednosti i izgleda da se kao osnovna mana integrisane zvucne pri koriscenju digitalne veze istice nemogucnost 5.1 u igrama vec jedino u filmovima. Navodno nesto oko pakovanja i pripreme za "slanje" extrernom dekoderu (nebitno da li je u pitanju jeftini Z 906 ili neki kvalitetan AV receiver) koje kod igara mora da se uradi, a integracija to ne ume, dok je u filmoviam to vec spremno i nemora da "pakuje". Ovo mi abs nema logike, ali hajde, kad kazu neki. mene prvenstveno zanima iskustvo ljudi an forumu, da li neko ima ovakva iskustva, tj. da li radi 5.1 i u igrama ako se na integrisanom zvuku koristi digitalna konekcija. Ako je tako, onda eto potreba za analognom, a to opet dovodi do toga da onda nema dileme jer zvucna kartica ima ipak bolje "analogne" izlaze.

Poslednja izmena:
Cekaj, ako je digitalno sta se onda tu "dekodira", ne kapiram. Trebalo bi da obe karte cisto prosledjuju zvucnicima i da se D/A konverzija vrsi van zvucne kartice.

Nisi me razumeo...

Podesavas da li ce zvucna ili risiver (u mom slucaju z5500) obradjivati zvuk. U mom slucaju, na xonaru je to dosta lepse i toplije zvucalo, sa vise detalja. Nadam se da sam sad jasniji. Ovo za 5.1 na integrusama ti ne mogu odgovoriti jer vise od 10 godina koristim diskretne zvucne karte.

Sve u svemu, kupovina jedne krstene zvucne karte (D1 ili DX) nije bacanje para i dobra je investicija jer ih ipak ne menjas kao graficke a i sigurno ces biti zadovoljniji nego sa integrisanim resenjem.

Nista ja cu onda koristiti Xonar DG vidim da je svi hvale, tako da nema brige. Probacu i digitalno i analogno i bas me zanima da li ima razlike u zvuku.

Naravno. Drugacije nikako ne bih uporedjivao. Postavio sam xonar i integrusu da dekodiraju i tu se primecuje razlika

Predraze ti si nesto pobrkao. :)

Zvucna pri digitalnom prenosu ne dekodira zvuk, vec se zvuk softwerski pakuje u bitstream koji zvucna dalje prosledje prako tog optickog kabla na dekoder Z5500 koji to dekodira. Zvucna u ovom slucaju sluzi samo kao "enkoder". Znaci i integrisana i xonar pakuju zvuk i prosledjuju dalje radi obrade na Logi dekoderu koji taj digitalni zvuk pretvara u analogni, tj. onaj sto cujemo. To pakovanje moze biti sirovo PCM i ono sa Dolby i DTS enkoderima.

Dalje, postoje ogranicenja sto se ticu spdif standarda koji ogranicava prenos zvuka i zvuk je zakucan na 1.5mbit za DTS, 640kbit za Dolby i stereo za PCM. Pod ovim se treba nagovestiti da se odradjuje enkoding zvuka na ovaj bitrate, sto na dalje implicira kompresiju, tako da rezime nagovestava Goranu da je bolje koristiti Xonar kartu sa analognim izlazima, jer em ima bolji DAC nego Logi, em nema ogranicenja standarda koji su boljka ovih sada vec starih optickih sistema prenosa zvuka.

Poslednja izmena:
Ja imam z5500+xonar dx kombinaciju preko optike. Oseti se razlika bas dosta u odnosu na integrusu

Koji tacno kabl koristis?
Trebao bi i meni, ali za Xtreme Music model.
Mada planiram u skorije vreme da uzmem taj Asus Xonar.
Ne znam dal Asus ima opticki ulaz kao i Z5500?

Predraze ti si nesto pobrkao. :)

Zvucna pri digitalnom prenosu ne dekodira zvuk, vec se zvuk softwerski pakuje u bitstream koji zvucna dalje prosledje prako tog optickog kabla na dekoder Z5500 koji to dekodira. Zvucna u ovom slucaju sluzi samo kao "enkoder". Znaci i integrisana i xonar pakuju zvuk i prosledjuju dalje radi obrade na Logi dekoderu koji taj digitalni zvuk pretvara u analogni, tj. onaj sto cujemo. To pakovanje moze biti sirovo PCM i ono sa Dolby i DTS enkoderima.

Dalje, postoje ogranicenja sto se ticu spdif standarda koji ogranicava prenos zvuka i zvuk je zakucan na 1.5mbit za DTS, 640kbit za Dolby i stereo za PCM. Pod ovim se treba nagovestiti da se odradjuje enkoding zvuka na ovaj bitrate, sto na dalje implicira kompresiju, tako da rezime nagovestava Goranu da je bolje koristiti Xonar kartu sa analognim izlazima, jer em ima bolji DAC nego Logi, em nema ogranicenja standarda koji su boljka ovih sada vec starih optickih sistema prenosa zvuka.
Hvala na pojasnjenju. Tako nesto sam i ja razmisljao. Probacu analognu i digitalnu vezu pa cu videti kako radi jedno i drugo.

To je ovo:

http://en.wikipedia.org/wiki/TOSLINK

Audio signal: Digital audio bitstream. Originally limited to 48 kHz at 20 bits. Extended to support all modern formats (Depending on manufacture and specification).

Bitrate: Originally 3.1 Mbit/s; Now 125 Mbit/s

Evo i objasnjenja sta se tu zapravo desava.

SPDIF, both coaxial and optical (toslink) only supports 2-channel PCM audio, 5.1 Dolby and 5.1 DTS. Your DVD's and BD's contains 5.1 Dolby and DTS, so the information is just sent to Z906. However, video games and windows application does not use Dolby or DTS. they mainly use 5.1 PCM. Since SPDIF cannot bring 6-channel PCM, you only receive stereo.

However, there are stuff called Dolby Digital Live and DTS Connect. these stuff convert the 6-channel PCM into 5.1 Dolby and DTS respectively so you can enjoy 5.1 sound from your games through SPDIF in Z906. These DDL and DTSC is a feature in X-Fi cards. X-Fi ElitePro is an earlier generation X-Fi card, therefore you need to download (or purchase it at 5$) from Creative.

Dolby Digital Live and DTS Connect Pack for early X-Fi cards

Sad se seti kad je neko udario reply da ovde postoji sticky tema u ovoj sobi u kojoj je sve to vec receno. :)

Da ja skratim svoje dileme, vidim da imas vrlo slicne zvucnike i pristojnu zvucnu kartu. Prosto pitanje, kako si spojio zvucnu i zvucnike, "digitalno" ili "analogno". :D

Analogno. Digitalno se ogranicava opseg kao sto vec rekoh (lossless - flac pogotovo), plus za ovakve logitech zvucnike su potrebne sitne korekcije u zvucnoj slici, stelovanje ekvilajzera, a to nece da ide sa optikom. U svakom slucaju ni opticko povezivanje nije losa opcija, pogotovo za neke druge uredjaje, ali kad je vec pc sa ok zvucnom u pitanju, onda analogno.

Imam Z906 i kupio sam Creative Sound Blaster Z zvucnu karticu, interesuje me ako moze neko da mi kaze kako da je povezem analogno ili digitalno? Hvala unapred!

Sa tom kartom kao i ja mozes i analogno i digitalno jer imas DTS Connect. Ako budes imao ikakvih problema digitalno slobodno povezi analogno jer ta zvucna ima kvalitetne izlaze.

Poslednja izmena:
Ipak je nesto malo bolje digitalno
Koristim 6 channels i ukljucim DTS Interactive kada se gledaju filmovi ili igraju igre, tada dekoder na zvucnicima obavlja posao, a zvucna sve lepo pripremi za 5.1 DTS (to je taj DTS Connect), zna sama kad je film, kad igra i sve sljaka + ima i GX2.5 podrsku za starije igre do EAX 2.0 i to radi :) a ovo novo je ionako na OpenAL
Za slusanje muzike prebacim 2 Channels (da bi koristio pun opseg opticke veze) i iskljucim DTS Interactive, tj. prebacim ga na PCM :) Cini mi se da je malkice bolje, a mozda samo i tripujem, ali u svakom slucaju tada mogu da na zvucnicima setam efekat 2.1, 4.1, 5.1 isko kao kad se ubode samo 1 stereo analogni ulaz :)

Sto se tice podesavanja u FFShow za audio nisam nista ukljucio, nikakav pass to SPDIF, sve je pogaseno (nista nije selektovano), i samo i jedino tako radi. Kada probam pass to SPDIF ima samo neko sustanje (bez obzira da li selektujem DTS ili PCM na zvucnoj). Verujem da me tu zeza ffshow, ali ne mari, sa DTS Interactive sve to lepo software od zvucne pokupi u jednu celinu i prosledi dekoderu zvucnika :D Mislim da bas zbog toga Xonar DS vredi razlike od 13EUR u odnosu na DG verziju.

Poslednja izmena:
Uspeo sam i da prebacim DTS direkto zvucnicima, samo treba u ffdshow codecu namestiti pass to SPDIF i jos u sound properties u windowsu staviti d aje default device SPDIF OUT umesto ASUS XONAR Audio card. :D nakon ovoga u medija plejeru prestane da radi volume control jer se DTS zaista prosledjuje zvucnicima kako i treba da bude. Razlika u kvalitetu...hmmm ja je bas i ne primecujem u odnosu na DTS interactive.

Pozdrav. imam Z5500 i Asrock x58 extreme3 plocu. prvobitno sam zvucnike prikacio klasicno, pozadi u zvucnu karticu i nisam bio zadovoljan zvukom, kasnije sam napravio kabl, ne bas nekog kvaliteta i ubacio u spdif na ploci, razlika je ogromna.
nego da pripitam, na ploci imam jos jedan prikljucak za zvuk (kao i na zvucnicima), koji je kockasti. kakav je to prikljucak i da li ce zvuk biti bolji ako na njega nakacim z5500. da ne bacam sad pare na kabl samo da bih isprobao, pa vas molim da mi kazete. hvala.

kockasti? verovatno je opticki, a razlika izmedju optike i spdif-a je neprimetna.

Optike i spdif? Spdif je tip prenosa dig signala preko opticke ili coax veze. Razlika izmedju optike i spdif ne moze biti neprimetna nego ne postoji a razlika izmedju coax i optical veze je u nacinu prenosa signala, struja ili svetlo.

Imas coax (okrugli RCA) i toslink (kockica) konektore. Razlika ne bi smela da postoji osim ako ti je coaxijalni kabel bas jako los.

http://en.wikipedia.org/wiki/Spdif

SPDIF je u stanju da "progura" stereo u 48KHz u 20bit (max do 24bita-ovo je slucaj kod tebe), a kod logitech zvucnika je razlika izmedju povezivanja klasino analogno i digitalno ogromna bas zbog toga sto svucnici kada prime klasican analogni ulaz pvro rade A/D konverziju, pa onda digitalno podesavaju sve vezano za zvuk i efekte (imas opcije na zvucnicima da stereo pretvoris u 4.1 ili 3D 5.1 audio), caki "levels" koje mozes za svaki zvucnik da stelujes, a zatim rade DA konverziju i pravac na integrisano pojacalo. Jasno je da u ovom celom lancu moze da se izbegne AD konverzija na ulazu u zvucnike, a isto tako i DA konverzija na zvucnoj karti. Ovo tvrdim jer znam iz licnog iskustva sa Z906 zvucnicima i ASUS Xonar zvucnom. Razlika je primetna i neutreniranom uvetu.

Poslednja izmena:
Pomoć. Povezao sam Z906 sa Sound Blaster Z preko optičkog kabla i kada slušam muziku ponekad se javi neko pucketanje ili secne po malo, interesuje me šta to može da bude? Ako je neko imao sličan problem ili zna sta bih mogao da probam da se to ne dešava bio bih mu zahvalan ako bi to podelio samnom. Hvala unapred!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno