Šta je novo?

Logitech Z-5500 ispusta neprijatan (piskav) ton

P$ych0

Slavan
Učlanjen(a)
07.06.2005
Poena
390
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9800x3d, Phanteks Glacier One 420
Matična ploča
ASUS ROG Crosshair x870e Hero
RAM
48GB G.Skill Trident Z Neo 8000
GPU
Nvidia RTX 5090
Storage
4TB Crucial T705, 4TB Samsung 990 Pro
Zvuk
Sennheiser Game Zero, Momentum 3 wireless
PSU
Seasonic Prime TX1600 Noctua Edition
Kućište
Antec Flux Pro
Monitor
Aorus FO32U2P, Dell U2715H
Miš & tastatura
Logitech MX518 Legendary, Corsair K70
Laptop
Lenovo Legion
Mobilni telefon
Pixel 7 pro
Pametni uređaji
Philips Hue, Shelly, Alexa
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Uzeh nove Z-5500 zvucnike i imam veliki problem.

Naime, ispustaju neprijatan ton visoke frekvencije (piste). Zvuk je uvek identicnog intenziteta i ne menja se sa promenom jacine zvuka (volume). Cuje se i na minimalnom (0) volume ali ne i na "mute!", ali se cuje i kada sistem uopste nije povezan za racunar.

Koristim opticki ali i analogni kabl. Sa optickim kablom uopste ne registruje da je povezan dok ne krene neki zvuk (muzika) i ispisuje "No Digital Data". Da li je ovo normalno ponasanje sistema?!

Ispitao sam mogucnost da je u pitanju zvuk zbog lose strujne instalacije (ground loop) tako sto sam ih nakacio na razne uticnice po kuci (12 komada). IDENTICNO se ponasaju, znaci zvuk se ne menja.

Da li neko ima ideju kako da pokusam da resim problem ili da ih saljem na reklamaciju?

Poslednji test ce im biti kod drugara u stanu, ako tada ne budu proradili kako treba :crash:

Da li si u mogucnosti da zvucnike povezes na neku drugu zvucnu karticu. Probaj da pozajmis od nekoga neku Creative karticu na 1 dan. Posle toga stvari ce biti malo jasnije.

Da li si u mogucnosti da zvucnike povezes na neku drugu zvucnu karticu. Probaj da pozajmis od nekoga neku Creative karticu na 1 dan. Posle toga stvari ce biti malo jasnije.

...ali se cuje i kada sistem uopste nije povezan za racunar.

Čitaj Mige, čitaj :p

@P$ych0
Jedino što u ovom slučaju ostaje, pre reklamacije, je da zvučnike probaš na drugoj lokaciji kako bi izbegao moguće smetnje u el. mreži tvog stana/kuće.
Što se tiče poruke "No Digital Data" to je normalno, kada nema reprodukcije zvuka nema ni signala pa otuda i ta poruka.

Poslednja izmena:
Uzeh nove Z-5500 zvucnike i imam veliki problem.
Sa optickim kablom uopste ne registruje da je povezan dok ne krene neki zvuk (muzika) i ispisuje "No Digital Data". Da li je ovo normalno ponasanje sistema?!

Normalno je. Kad imaš DTS licencu, onda piše na displeju da je imaš, inače no dig. data.

Zvucnici koji nemaju seriski tj. poreklo proizvodnje na sebi i kojoj trafoi riknjavaju kao blesavi nisu vredni 250eur.450eur ili vec koliko?

Ako su u garanciji vracaj to i nemoj mnogo da se razmisljas.
Ako ikako mozes uzmi pare i kupi bilo koji HiFi sistem ili nesto jeftinije 5.1 sistem.
Samo da skrenem paznju ako dodjes do inspekcije , zakonom ne mogu da nateraju uvoznika da uvozi robu sa seriskim.Tako da mogu da ti uvale sta hoce.
A do novca ces doci ako si vrlo uporan.
Garantni list uvoznika i servisera ne predvidja vracanje novca , ali ako zapnes i insistiras na seriskom broju koji bi trebalo da je utisnut u al.plocu na wooferu i koji postoji cak i Logitech na misu mozda i dodjes do svojih para.
Prosao sam golgotu sa tim zvucnicima zbog obicnog displeja te ti skrecem paznju.
Meni su davali neke kao nove a oni sklapani , ma bruka.....
Ali ako si ti zadovoljan onda sam i ja.

Pozdrav:)

Poslednja izmena:
Zvucnici koji nemaju seriski tj. poreklo proizvodnje na sebi i kojoj trafoi riknjavaju kao blesavi nisu vredni 450eur ili vec koliko?

Ako su u garanciji vracaj to i nemoj mnogo da se razmisljas.
Ako ikako mozes uzmi pare i kupi bilo koji HiFi sistem ili nesto jeftinije.

Pozdrav

U ovo nisi smeo da napises , sad ce razapinjanje na krst :-devil-:

Poslednja izmena:
Sto brate da me razapnu.
Pa nisam ja kriv. To je istina.
Ako treba neka moderator obrise .

Ili je poenta da se narod vara i to je to.
Sve je super , extra zvucnici , kupi kartu, Digitalni kabl, podesi zvucnike, bla bla i slicne price.

Ako sam nekoga uvredio, javno se izvinjavam nisam namerno.

Necu se mesati dalje da me nebi razapeli!!!

Pozdrav

Poslednja izmena:
poenta da se narod vara i to je to. vidis kako si ukapirao :)

Pa koliko vidim zvucnici su novi, znaci pravac na reklamaciju. Ne znam zasto bi iko ikog ovde razapinjao?

Uf u sta se pretvori diskusija. Uglavnom, pokrenuo sam postupak reklamacije, trazio sam nove, prodavci su ispali korektni, videcu sta dalje.
Takodje sam sa drugarom proveravao uticnice po kuci i prikljucke na zvucnicima. Sada imam par pitanja posto nisam strucnjak sa strujom:

Da li je normalno da srafovi na pozadini subwoofera budu pod naponom? Kad upalim sistem napon se smanji i vise ne svetli ispitivac. U jednoj sobi nemam uzemljenje, to znam, ali se identicno ponasaju i kad ih ustekam gde uzemljenje postoji.

Pokusavam da iskljucim los napon kao uzrok.

to sto je heat spreader pod naponom je pokazatelj da nesto nije u redu.mozda neki uredjaj baca struju na uzemljenje pa se to vidi na sasiji.sve je moguce.na stranu sto zvucnici piste,napon na uzemljenju je vec stvar oko koje se treba zabrinuti.hebes zvucnike,proveri ti tu struju da ne bude brejkdens.

Poslednja izmena:
to sto je heat spreader pod naponom je pokazatelj da nesto nije u redu.mozda neki uredjaj baca struju na uzemljenje pa se to vidi na sasiji.sve je moguce.na stranu sto zvucnici piste,napon na uzemljenju je vec stvar oko koje se treba zabrinuti.hebes zvucnike,proveri ti tu struju da ne bude brejkdens.

Hehe, u potpunosti si u pravu. Nije heatspreader nego bas srafovi koji drze zadnju plocu. Interesantno zar ne. Uostalom nemam uzemljenje u pola kuce prema tome... :crash:

Za sada ne oseca elektronika nikakve smetnje :p

Poslednja izmena od urednika:
U medjuvremenu sam naleteo na par slicnih tema. Izmedju ostalog i ove - identican problem. Nadam se da je falican sistem jer bih se gadno smorio da mi se i nov sistem identicno ponasa :(

@gdin_M znam, nije mi Z-5500 bio prvi na listi, nego bas H600 :(

@on: Ako su u garanciji nemoj bez potrebe ti da lomiš glavu, već teraj na reklamaciju. Ako si ih tek uzeo, onda traži zamenu bez pardona.

Prilozi

• 70218-40.jpg
    70218-40.jpg
    61.8 KB · Pregleda: 30
Poslednja izmena od urednika:
Nikad ih nisam ni koristio niti planiram da kupim iste tako da nije da branim zvucnike,...
Ali kad covek pita za savet i pomoc ...
Postovi tipa : KUPIO SI DJUBRE ... nece biti od pomoci i cist su offtopic i flame ... Sad su svi prosli bez warna ali nemojte vise.
Napravite topic z5550 vs hifi pa pricajte do mile volje (naravno bez vredjanja) , niko vam ne brani.

posto je to pozadi sve od metala,iskreno bi bilo za ocekivati da je ceo pod naponom.no nije ni bitni,a uticnica?jesi proverio napon na uzemljenju u uticnici kada nisu ukljuceni?ili ti se to desava na bilo kojoj uticnici.moja komsinica je imala takav problem sa uzemljenjem,ispostavilo se da joj je crkao grejac na bojleru , a stara instalacija ,pa se struja videla na raznim uredjajima.najgora je bila ves masina,kad je opalilo tad je zvala elektricara.sreca pa nije bilo strasno ali....

nesto ti negde probija,dal sami zvucnici,ili neki drugi uredjaj,pa se to vidi na uzemljenju.u svakom slucaju,proveri struju,i zbog sebe i zbog zvucnika.ako su zvucnici,zna se.

posto je to pozadi sve od metala,iskreno bi bilo za ocekivati da je ceo pod naponom.no nije ni bitni,a uticnica?jesi proverio napon na uzemljenju u uticnici kada nisu ukljuceni?ili ti se to desava na bilo kojoj uticnici.moja komsinica je imala takav problem sa uzemljenjem,ispostavilo se da joj je crkao grejac na bojleru , a stara instalacija ,pa se struja videla na raznim uredjajima.najgora je bila ves masina,kad je opalilo tad je zvala elektricara.sreca pa nije bilo strasno ali....

nesto ti negde probija,dal sami zvucnici,ili neki drugi uredjaj,pa se to vidi na uzemljenju.u svakom slucaju,proveri struju,i zbog sebe i zbog zvucnika.ako su zvucnici,zna se.

Definitivno sam proverio instalacije danas sa elektricarom.

Uzemljenje ima blagi napon u mojoj sobi, ali sami zvucnici imaju onaj obican (uzak) kraj i ne dodiruju uzemljenje. Probao sam ih i na utikacu SA uzemljenjem i identicno se ponasaju (kupatilo, za ves masinu), znaci tu nema nikakvog probijanja. Nesto nije u redu s njima.

E sad, posto je servis i garantni list pakomov oni nesto izvoljevaju i zahtevaju da im saljem zvucnike u Nis da oni provere da li su u kvaru. Posto ne bih da se cimam i verujem na rec nekom preko telefona da li je on stvarno to proverio da li ja imam pravo kao potrosac da trazim zamenu odmah?

Pa ako je u toku 7 dana zahtevaj ( spremi broj trzisne za svaki slucaj ) a mozda cak i da upalis kod njih u prodavnici i ako ima pistanje odmah nek izvade iz kutije drugi i nek upale, koji ne zvizdi KUPUJ odn UZIMAJ :)

Pa ako je u toku 7 dana zahtevaj ( spremi broj trzisne za svaki slucaj ) a mozda cak i da upalis kod njih u prodavnici i ako ima pistanje odmah nek izvade iz kutije drugi i nek upale, koji ne zvizdi KUPUJ odn UZIMAJ :)

Nista, pokusacu. Problem je sto nisam uzeo u Subotici, nego iz BG. A Pakomovci prave problema(kao i obicno), jer na njih glasi garancija . Nista, znam kako s njima treba (ostro).

Tako je, samo ostro sa takvima, imao sam i ja slican problem, ako nece da popuste rece lepo neko iz prethodnih postova, telefon u ruke i trzisna...

Juce stigli novi i stvarno je bio u pitanju falican primerak. Ko bi rekao :) Ovoliko vremena je proslo posto je 2 nedelje trebalo Pakom servisu da ih otpakuje, poveze par zica i ustanovi da imaju problem. Zivkao sam ih svaki dan po 2 puta ali nije mnogo ubrzalo stvari. U normalnoj trzisnoj ekonomiji oni bi bankrotirali dok si reko keks, ali avaj Srbistan nam je cudo od drzave pa ta pravila ne vaze.

Sto se tice samih zvucnika ja sam i vise nego zadovoljan, digitalni dekoder super radi nakon podesavanja kodeka na dtspastthrough. Malo me nervira sto samo preko analogne veze radi 5.1 u igrama pa svaki put menjam eefault device. Napisao sam zbog toga mali programcic koji to radi automatski (naravno nakon pokretanja istog preko ikonice), ako nekom treba, nek se javi :)

Nemas na zvucnoj DolbyDigitalLive ili DTS-Connect?

Nemas na zvucnoj DolbyDigitalLive ili DTS-Connect?

Nemam. DolbyDigitalLive koliko sam ukapirao pretvara softverski analogni signal u digitalni (sto koristi i CPU), a DTS-connect ne znam sta je.

Sto se tice samih zvucnika ja sam i vise nego zadovoljan

Drago nam je da jesi i sad se spremi na navalu strucnjaka da ti " objasne da u stvari nisi zadovoljan " :d

Drago nam je da jesi i sad se spremi na navalu strucnjaka da ti " objasne da u stvari nisi zadovoljan " :d

:D

Uvek moze bolje, ali trazio sam dobre PC zvucinke, to sam i dobio, now exuse me, moram da ih testiram u Bad Company 2 WarTapes sound modu, sinoc nisam smeo, bilo kasno za eksplozije :-devil-:

Pazi, FX II je stariji tip integrisane kartice ali na zasebnom slotu. Koliko je dobra ti proceni, ali nema DDL, niti DTS-c a oba sluze da lpcm upakuju u DD ili DTS i tako posalju kroz SPDIF. U svakom slucaju, svakome predlazem kupovinu zasebne zvucne karte.

moram da ih testiram u Bad Company 2 WarTapes sound modu,

iskreno meni se " war tapes " nije svideo ... osim sto je " malo " glasnije od defaulta nisam primetio neki bolji kvalitet ?? doduse na slusalicama

Bas to. Previse su isforsirani filteri u tom modu. Inace, nijedan od tih modova nije "kvaliteniji". Svi oni koriste iste samplove na 16bit 44khz, samo sto je razlika u drugacijem procesiranju tih samplova. Ja sam igrao na Home Theater modu posto mi je on nekako bio najprijatniji. Inace, i novi Medal Of Honor koristi isti engine za zvuk, tako da mozes i njega da cepas. :)

Pazi, FX II je stariji tip integrisane kartice ali na zasebnom slotu. Koliko je dobra ti proceni, ali nema DDL, niti DTS-c a oba sluze da lpcm upakuju u DD ili DTS i tako posalju kroz SPDIF. U svakom slucaju, svakome predlazem kupovinu zasebne zvucne karte.

U pravu si, nije nista posebno ali je bolja od klasicnih integrusa. Za sada da radi posao dok ne padne neki Asus Xonar.

Wartapes mi je nekako energicniji. Mnogo se bolje cuju udaljene eksplozije i akcija. Doduse zaboli me glava kad preleti harrier i probije zvucni zid :smoke:

Medal of honor, iako radjen na frostbyte engine-u je krshware. Mape su toliko klaustrofobicne tako da nema tu ni potrebe za nekom preteranom obradom zvuka. Igra nije vredna kupovine, a SP je drugi engine tako da, I'll pass :)

Vrh Dno