Šta je novo?

Logitech Z-5500 i zvucna karta

markoncic

Slavan
Učlanjen(a)
06.12.2004
Poena
319
Pazario sam Z-5500 zvucnike, ali ih koristim sa integrisanom zvucnom kartom preko optickog izlaza. Prvo pitanje je da li bih dobio nesto kupovinom zvucne karte, drugo pitanje koja bi to zvucna mogla da bude... Dakle zvucnike koristim uglavnom za filmove i muziku. Takodje ima li smisla zameniti kablove od satelita nekim kvalitetnijim od ovih koje je Logitech dao?

Zamjenom zvucne ne bi nista dobio, osim ako zelis EAX u igrama. Zamjena kablova je odlicna ideja, cuo sam od ljudi da su puno dobili na zvuku sa boljim kablovima. Pogotovo ako imas verziju Z5500 sa kablovima koji se spajaju preko onih stipaljki. :)

Dobices i to puno, narocito pri samom kvalitetu zvuka. Muzika ce ti zvucati neuporedivo bolje. Sto se tice filmova ako gledas iskljucivo DVD zvuk ide kodiran tako da je isti ali bilo koji divx opet zvucace neuporedivo bolje sa zvucnom karticom. Moja preporuka je X-Fi min. XtremeMusic. Odgovor 2: ne da ima smisla nego moras zameniti kablove ako zelis bolji i cistiji zvuk. Ja i jos par ljudi primetilo je razliku kod mene, ako je neko gluv moze koristiti i tel kablove heh. Kupi neke bakarne preseka 2.5mm2. Ne moras juriti brend.

@gvlada, fulao si jednu stvar: :d zvucnike je spojio opticki.

Stanite, jedan kaze da ne bi dobio nista sa novom zvucnom a drugi da bi dobio!:trust: Ko je u pravu sada? Posto i mene ovo zanima, a nisam toliko upucen oko zvucnih karti?
Naime ja imam muzicku liniju, koju sam spoijo sa kompom preko banana dzeka, znaci na Aux! Tako da nju koristim kao zvucnike za racunar! Imam integrisani zvucnu, da li bih dobio nesto kupovinom neke jace zvucne karte? Zvucnici su stvarno jaki, imaju po 100W RMS oba!

Evo ja cu objasniti:

Kad se zvucnici spajaju opticki ili koaksijalno, signal ide u digitalnom obliku, kojeg poslije obradjuje uredjaj koji se spaja, u ovom slucaju kontroler na Z5500. Dakle, zvucna koja salje signal nema utjecaja, pa je potpuno svejedno o kojoj se zvucnoj radi. Kad se pak zvucnici spajaju preko analognih konektora (popularni 3.5mm jack-ovi), signal se salje u analognom obliku, pa je stoga neophodno imati dobru zvucnu, jer tad zvucna kodira zvuk iz digitalnog u analogni oblik. To je u neku ruku i svrha zvucne, gdje se razlikuju bolje od losijih, naglasit cu, samo kod analognog spajanja.

Da je kojim slucajem vlasnik thread-a Z5500 spojio analogno na integrusu, imao bi vrlo los zvuk. Ali ovako je kako rekoh svejedno, jer se signal salje u izvornom obliku. :)

Na kraju, ono cega nema kod digitalnog spajanja ovog tipa, je EAX. Tehnologija obrade zvuka za stvaranje efekata prostornosti u igrama, za sta je potreban zvucni cip da to obradi.

Evo i ja da dam svoje misljenje.
Sto se tice promene zvucne, dobices bolji zvuk i to primetni, specijalno se primeti u muzici, ovo znam jer sam prvo koristio integrisanu zvucnu pa sam presao bio na creative live! 24-bit i uvideo dobranu razliku, sad sam nazalost na integrusi opet jer mi z-5500 nije voleo mnogo lajvericu :(.
Kablovima licno mislim da ne ocekujes nesto preterano i ne bih se cimao menjajuci ih, mozda ako nadjes neke posrebrene, vakumske itd. A i ako zamenis sumnjam da ces primetiti razliku, ne kazem da nije moguce ali sa z-5500 sumnjam ;).

@SRV izgleda da ipak se ne razumes toliko koliko bi voleo. Razlike izmedju kvaliteta signala preko digitalne veze nema jedino ako je kodirani DolbyDigital & DTS zvuk a to sam i pomenuo kada sam pominjao DVD filmove. Stereo zvuk iz muzike, divx filmova i EAX efekti kod igrica se itekako procesiraju u zvucnoj i nema veze da li je povezano analogno ili digitalno, razlike ima. Igrice i EAX mogu visekanalno ici samo analogno (osim DDLive varijante) a muzika i divx i preko optike idu u PCM formatu i podlozni su kvalitetu zvucne. Ne procesira ih samo decoder u Z-5500 vec ih obradjuje chip u zvucnoj ili procesor ako je integrusa u pitanju. Sam kvalitet zvuka je takodje u pitanju. A sto se tice kablova ja sam primetio razliku i jos par ljudi ako neko ne primecuje mogu ici i telefonski kablovi kao sto rekoh. Za bilo koji zvucni sistem osim pc plastikanera itekako se isplati kupovina sto bolje zvucne, nadzive vecinu drugih komponenti.

Poslednja izmena:
muzika i divx i preko optike idu u PCM formatu i podlozni su kvalitetu zvucne. Ne procesira ih samo decoder u Z-5500 vec ih obradjuje chip u zvucnoj ili procesor ako je integrusa u pitanju.
Da, idu, ali ako nema resempliranja iz 44.1kHz u 48KHz kao sto je to na vecini zvucnih, onda zvucna salje cisto izvorni signal.

Za EAX sam i napisao da treba analogno spojit i da treba mocan DSP chip. ;)

Dakle sve se svodi na to treba li korisniku EAX, te moze li zvucna radit iskljucivo na 44.1kHz. To sam gore bio zaboravio reci.

Poslednja izmena:
Jesi probao da povezes opticki integrusu i neku posebnu zvucnu (ja sam probao moj X-Fi) na Z-5500 ili neki drugi sistem (Yamaha 661) i da nisi primetio nikakvu razliku u kvalitetu zvuka kada pustis muziku sa CD, neki mp3 ili bilo sta? Zvuk koji ne zavisi od zvucne ne mozes da korigujes tipa ne mozes ni da utisavas ili pojacavas dok traje npr AC3 zvuk dok PCM Stereo mozes.

Kad smo vec kod kupovine zvucne karte, vredi li kupiti neki od M Audio modela...?...ili ici na neku od Creative?

Ako ti treba EAX (za igrice) onda ti ne gine Creative, za sve ostale varijante M Audio itekako treba uzeti u obzir.

Slazem se za igrice je X-Fi jedinstveno resenje (na naesm trzistu) a ako zelis obradu muzike ili slusanje bez igrica postoji jos sijaset modela samo zavisi koliko novca zelis da ulozis.

... ajde neki predlog, nisu mi bitne igrice, samo muzika i filmovi.

Ako zelis samo da slusas muziku i filmove onda ti je XtremeMusic najbolji odnos cena/kvalitet.

Sto se tice Xtreme music da li je istina da nema spdif i opticki izlaz, vec mora neki adapter da se nabavlja, ako je tako ima li ga da se nadje lako?

Ima SPDIF, nema opticki.

Ima izlaz na flexy jack koji je i mic in i line in i spdif in/out samo se softwerski bira sta ce raditi. Treba ti jedino bananica to chinch prelaz.

Vrh Dno