Šta je novo?

Logitech LX periferije test

Marti Misterija

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
955
Pohvaljujem test, ne secam se kada sam poslednji put procitao test neke tastature ili misa, cak je i na netu jako malo ovakvih testova.
Sledeci put mozda neki uporedni test ne bi bio na odmet, mislim da na nasem trzistu ima dosta "materijala" za tako nesto.

Da dodam da kao vlasnik nove Logitech tastature, samo zicane verzije kao na testu, zelim potencijalne kupce da upozorim na nekoliko momenata kojih u testu nema, a veovatno kao posledica kratkog, moguce samo visecasovnog druzenja autora sa ovim Logitech "proizvodima".

1. Iako na prvi pogled deluje veoma kvalitetno i solidno uradjena, posle 6 mesecne eksploatacije mogu da kazem da su tasteri poceli da se zaglavljuju, hod tastera nije ujednacen, klimaju se, i uopste osecaj pod prstima postaje prava nocna mora. Nikada nisam siguran da li sam otkucao nesto ili nisam. Sa ovom tastaturom gresim vise nego ikada. Strasno
2. Raspored funkcijskih tastera, iako mi se dopao na prvi pogled, kasnije pocinje da pravi probleme. Reci ce neko stvar navike. Nije, nikako da se naviknem, manji su nego sto je potrebno, neujednacenog hoda, tvrdji od ostalog dela tastature. Uzas.
3. Mali levi shift je pravo smece, zaglavljuje se svakodnecno nekoliko puta a slova A i S su postala tako tvrda ja me doticni prst kojim kucam boli posle iznesnog vremena, tj. kucanja nekoliko strana. Bolno!
4. Multimedijalne tastere sam koristi nekoliko puta na pocetku, sada smetaju i uglavnom ne rade u nekim popularnim programima. Oni opet imaju svoju neku politiku i imaju sasvim drugacije ponasanje, nemate nikakav osecaj da li ste ih pritisnuli ili ne, nema otpora, hod drugaciji. Horor!
5. Space taster je kao klackalica, samo ako ga "pogodite po sredini mozete biti sigurni da ce se desiti ono sto zelite. U suprotnom posle par minuta kucanja mozete se naci u cudu kako ste uspeli da istipkate rec koja ima jedno 300 slova. Bruka!
6. Tri razlicite vrste plastike upotrebljene za regularne, funkcijske i multimedijalne tastere. Pa to nema ni u Zanzibaru, obaska sto se sve tri grupe ponasaju svaka za sebe, sa svojim pravilima. Tuga!

Da rezimiram. Ovo je smece od tastature, kako je Logitech sebi dozvolio da napravi ovako nesto prosto mi nije jasno. Sve najlepse sto se moze reci za njihove miseve, potpuno je obrnuto kod ove tastature. Kvalitet upotrebljenih materijala je daleko ispod proseka a o previsokoj ceni da i ne govorim. Kad procitah u testu da je pomenuti gdim Marko Veljkovic napisao, citiram - "Mek i kratak hod tastera zadovoljiće većinu zahtevnijih korisnika" doslo mi da se upitam o cemu doticni govori. Spadam u grupu veoma zahtevnih korisnika, koji kucaju velike kolicine tekstova i provodim sticajem posla i zivota dosta vremena za racunarom. Ovo LX cudoviste je za izbegavanje. Apsolutno ne preporucujem ljudima koji stvarno koriste svoje prste i um, ne preporucujem onima kojima tastatura i mis nisu samo ukras na stolu.
:crash:

Poslednja izmena:
Marti care! Svaka cast na postu. Svi testovi bi trebalo da izgledaju ovako kao ovaj post! Maksimalno koncizni i jasno. Sticajem okolnosti, to j enemoguce, jer za takav pristup treba dosta vremena provesti uz neko parce hardvera.

LM, u potpunosti se slazem da je ovo konkretan primer zabrinjavajuceg trenda koji narocito forsiraju kompanije koje se bave, uslovno receno, galanterijom. Ja ovo nazivam "zloupotreba brenda". Zaista je pateticno kada se takva imena kao sto je Logitech na ovakav nacin odnose prema kupcima. Imaju kineza koji ima izliva milione istih proizvoda koje prodaju i kojekakve "ala buvlja pijaca" firme i samo ih odvaja za Logitech time sto zalepi Logy sticker!
U potpunosti se slazem sa Martijem. Logitech i dalje rula kada su u pitanju mishevi, ali kad vidim ovo sa tastaturama, zabrinem se iz a misheve. Kazem, zabrinem se, zato sto je Logi mish i dalje moj prvi izbor.
Posebna tema je ovo glupiranje sa dizajnom i kombinovanjem tastera na tastaturi!
Kao sto rece Dandy u svom komentaru na text: "Ko god da je smislio da je pametno da se smanje funkcijski tasteri i izbaci insert iznad kursora, treba ga upucati..."
Ja i dalje cuvam i koristim moju Chickony DIN->PS2 tastaturu iz daleke '98 i stvarno ne vidim kad cu je menjati...

Od Logitech tastatura koje sam video u poslednje vreme najbolji utisak je na mene ostavila ona slim koja podseca na laptop tastature, samo sto je full size. Doduse ogradjujem se jer nisam video neke od skupljih modela, mozda tu ima kvaliteta, ali od ovih LX ni jednu ne bih uzeo za sebe...

Ne znam samo da li je pravo mesto da dodam da su dizajn maznuli od Trusta, Sweexa, A4a :D:D

playerPA je napisao(la):
@Dandy
Pretpostavljam da mislis na UltraX Flat :)
http://www.logitech.com/index.cfm/p...entCRID=925,SCRID=960,contentid=7440,detail=2
Odlicna tastatura, mada imam je tek nesto vise od dve nedelje tako ne znam kako ce se ponasati posle 6 meseci ;)
E bas ta :)
Kupio sam je i ja, mada mi trenutno stoji u rezervi, ali mi se toliko dopala da sam morao da je imam :D
Jedini problem je sto mi se nikako ne uklapa vizuelno uz postojeci racunar, nekako mi ide tek uz TFT za koji nemam trenutno kinte. Za sada trosim Logitech Internet Navigator, onu belu varijantu. Nije bas tastatura za padanje u nesvest, tasteri se malo klackaju, ali ima normalan enter, funkcijske tastere i insert iznad kursora.

Ja sam po forumu uglavnom govorio o tome kako su "jeftinije" Logi tastature zlo i kako se za iste pare moze kupiti visa klasa Microsoftovih, ali ne, svi su uvek vise voleli Logitech. Sta sad? Imamo situaciju u kojoj su A4Tech tastature izdrzljivije po 5-8 puta manjoj ceni! Po ceni najjeftinijeg LX kompleta moze da se uzme Wireless kombinacija tastature i misa od MS-a, pa se opet Logitech odlicno prodaje. Moja Natural tastatura iz 1996. godine jos uvek radi bez greske.. i ne verujem da ce uskoro posustati. Uzeo sam novu za drugi komp i verujem da ce i ona toliko da potraje.

Logitech UltraX Slim, palatu i jahtu..:d

..imam vecc par meseci, i prvo i osnovno shto ccu recci je da me je oduchila od kucanja na "obichnim" tastaturama..
prsti mi jednostavno 'upadaju' u razmake izmedju tastera na tim tastaturama, posle navikavanja ( izuzetno kratkog) na UltraX Slim:D

tasteri su i dalje tihi i daju lep otpor, kao i na pochetku korishccenja..
jedino mi je posle jednog 'chishccenja' komresovanim vazduhom jedan taster odavao utisak kao da je zalepljen zzvakom sa donje strane.. ispostavilo se da je delicc papira uleteo ispod viljushke tastera, pa ga je bilo malo tezze ishcheprkati odatle..

to je, recimo, jedna zamerka - tezze odrzzavanje tastature zbog same tehnologije tastera ( "viljushka", kao na laptop-ovima)
druga je ( a i to vishe na rachun uvoznika) shto se ovde ( SCG) prodaju samo modeli sa 'jednorednim' ENTER tasterom ( tzv. US International raspored), dok postoje i sa "7"-shaped ( u obliku sedmice) velikim ENTER-om ( tzv. UK raspored)

sve u svemu, odlichna tastatura za relativno skromnu cifru..
samo da je ne izbace iz proizvodnje zbog ovog LX serijala..
smanjenje troshkova.. pffff:wall: na sam pomen muka me hvata..:vomit:

izvinjavam se zbog offtopic-a, htedoh da pomognem..:p

pozdarv

byMaX je napisao(la):
Ja sam po forumu uglavnom govorio o tome kako su "jeftinije" Logi tastature zlo i kako se za iste pare moze kupiti visa klasa Microsoftovih, ali ne, svi su uvek vise voleli Logitech.

Slazem se. Ms wireless komplet moze da se kupi za 35€ sto je mnogo povoljnije od bilo kog Logitech kompleta. A mnogo kvalitetnije.

Mogao bi sada da se uradi i jedan Ms test tastatura i miseva.

Poslednja izmena:
Ma kakav Logi, Mitsumi je zakon. Eno je na stolu od '96 i nista joj ne fali...

Poslednja izmena:
Jel vi mozete da ukapirate da su sve tastature ranijih generacija 5x kvalitetnije od ovih danasnjih. A kad Max pocne da trokira sa MS tastaturom.... voleo bih da se pohvale vlasnici novijih (ovih jeftinih) MS tastatura.
Moja stara MS Internet multimedia keyboard PRO je kostala 120DEM. Analogno tome da je zadrzala tadasnji kvalitet sada bi kostala oko 100e i postojalo bi 3 (slovima tri) kupca za nju.

@Marti
Trebalo je u uputstvu za logitech tastaturu da stoji:
-Ne visiti na IRC-u ceo dan i noc
-Manje lupati po tastaturi
-Ne jesti makro biotiku nad tastaturom
-Ne padati u vatru kad se pomene da su Nikon aparati krsh
-Ne chatovati sa mojom svastikom
:d :d :d :d

Poslednja izmena:
I ja gotivim vise M$ perifrerije tako da ce uskoro biti review i toga.

I ja... Del. A mislim da bi se ovog puta i Uzelac slozio sa nama. No, Simps, nove, jeftine MS periferije su losije od onih starih, ali su i dalje MNOGO bolje od jeftinih (a opet skupljih u poredjenju) Logi periferija. To je jednostavno cinjenica.

Ja samo znam da posle malo vishe od godinu dana intezivnog koristenja,moja Logitech internet tastatura koju sam platio oko 13-14 eura,izgleda kao nova,a i sluzi kao prvog dana,bez ijedne anomalije tipa olabavljenog tastera ili slicno.Za te pare ja sam sebi ne bih proizveo nista bolje da mogu:)Pozdrav

bogami meni jeftini microsoft natural radi posle otprilike 6 meseci koriscenja isto kao i prvog dana. Nema nikakvih simptoma od ovih koje je marti pominjao za logitech. Jedino sto nisam nikad uspeo da se naviknem na raspored ovih tastera iznad strelica kao i na prokleti F-lock koji se nikad ne setim da ukljucim dok mi ne zatreba neki F taster.

zoran l je napisao(la):
Ja samo znam da posle malo vishe od godinu dana intezivnog koristenja,moja Logitech internet tastatura koju sam platio oko 13-14 eura,izgleda kao nova,a i sluzi kao prvog dana,bez ijedne anomalije tipa olabavljenog tastera ili slicno.Za te pare ja sam sebi ne bih proizveo nista bolje da mogu:)Pozdrav

same here... jeftina Logi tastatura godinu i kusur radi kao i prvog dana... mada imam nameru da je menjam za neku sa dubljim tasterima...

šifra "aj bi em pi si pola" je za mene i dan danas zakon. Nikako da se naviknem na ove "prirodnjacke" varijante.

nickname je napisao(la):
same here... jeftina Logi tastatura godinu i kusur radi kao i prvog dana... mada imam nameru da je menjam za neku sa dubljim tasterima...
Pa to je najveca fora! Black labelod pre godinu dve je bolji kvalitet od retaila kakav danas Logi prodaje!
Ja sam devojci pre dve i po godine kupio Black Label Logy Interent keyb i eno je i dan danas ista, odlicna, ali to je bilo pre dve i po godine (doduse kad god sam po njoj kucao onako kako ja kucam dobijao sam chusku :d i pretnju da vise nikada necu prici njenom racunaru, kao nastavim da lupam po enteru :zgran:... sad me istrenirala da prema tastaturi moram da se ponasam kao prema njoj -> nezno :D :d :D )
Ma nemilosrdna konkurencija u IT industriji, narocito u tom pheriperal sektoru je sahranila kvalitet!

Poslednja izmena:
He he.. ma MS zakon...imam standard multimediju i samo mi se za 2 godine izbrisalo slovo A<ostalo je udubljenje...ali nema crne boje> :) ali kome je to bitno??:)

Ja imam na poslu neku staru HP tastaturu koja ima bar 10 godina. Menjao sam je par puta za nove tastature, ali bi posle odredjenog vremena opet ona bila vadjena iz ormana.
Pre mesec dana sam je ocistio (trebao sam da slikam sta je sve bilo unutra) i sad opet radi kao san.
Ma ne bi je menjao ni za tastaturu od 200e jer je sada zbog sentimentalne vrednosti priceless.

Hehehe, svaka generacija posle izvesnog vremena pocne sa ovim pricama - al' je u moje vreme sve bilo bolje i kvalitetno a ne sada ove nove "fensi dzidzabidze".

Nazad
Vrh Dno