Šta je novo?

Logitech Formula Force Gp

DreamS

Čuven
Učlanjen(a)
16.06.2003
Poena
609
Sta mislite o ovom volanu: LOGITECH FORMULA FORCE GP?
Interesuju me samo LICNA iskustva.

Dobar, programibilan i prilicno cvrst volan, iako od plastike. Gumice na inace laganom postolju sa pedalama ne drze bas dobro na glatkoj povrsini (npr. na dobro obradjenom parketu), a moze da ti se desi da u "zaru borbe" svuces volan sebi u krilo :D (takav je sistem za pricvrscivanje - samo dva srafa). Navedeno je neprijatno, ali ne i neizbezno, jer predstavlja stvar manjih prilagodjavanja i navike. Uostalom, za ovo drugo, mozes da jace zategnes plasticne srafove... Ja u tome nikada nisam preterivao - oni jesu veliki i prilicno cvrsti, ali nisam hteo da budem surov prema svom radnom stolu :D . FF efekti su podesivi kako iz igara, tako i iz pratece softverske aplikacije, koja nije neophodna za upotrebu volana, sto dosta znaci kada treba ustedeti nesto resursa za neku zahtevniju igru. Dobra strana softvera je sto podrzava switch mode, u kome jedan taster daje alternativni rezim za preostale. Znaci, switch mode= broj tastera X2 - 1 :), a to opet dobro dodje za igre koje imaju mnogo komandi (npr u Porsche Unleashed, kada koristis manual transmission a hteo bi i migavce :) )
Ja sam uzeo ovaj volan pre par godina i vrlo sam zadovoljan njime. U to vreme vec je bio izasao Momo, ali je bio enormno skup, tako da se nisam dvoumio i ne kajem se ni dan-danas. Inace, kupio sam ga bas zbog NFS5. Odluci sam, misljenja o volanima su generalno razlicita, neki ovaj svrstavaju u plastikanere (ma da li su ga bas svi testirali?), ali on niposto nije krs, iako jeste od plastike. Dopao se i svim mojim drugarima koji su ga probali... Jos samo koja rec o efektima - podesivi su po tipu i jacini, pa vibracije mogu biti u rasponu od prijatnog do hmm... mnogo manje prijatnog (pneumatska busilica u tvojoj sobi :D).
:wave:

Jos jedno pitanje, izvini. Da li je pravi FF ili samo "trese" u ruci? Inace hvala na opisu.

Kod ovog pitanja najvise zavisi od toga sta podrazumevas pod 'pravim FF'. Ako si mislio da ovaj volan jednolicno podrhtava u ritmu rada motora i nista vise, mogu da te obradujem. Jer, ne samo da trese, vec te i cima i drma, u zavisnosti od toga sta se u tom trenutku desava u igri. Vec sam ti rekao da tipova efekata ima vise, a to znaci da drugacije reaguje prilikom sudara, a drugacije prilikom prelaska neravnina na putu. Opet par primera iz nfspu: izuzetan je osecaj kada u cote d' azur prelazis one drvene prilaze na dokovima, osetis svaku dascicu, tako 'lepo' trucka... Sudari su posebna prica -snagu udara podesim na najjace, jer je tako i najrealnije, a efekat vibracije motora smanjim, jer me posle duzeg vremena malo iritira. Isto tako, volim da osetim kontakt sa ivicnjacima u Monaku. Ilustracije radi, imam drugara koji je, igrajuci Colina, shvatio da kod volana postoji interaktivnost u odnosu na podlogu i nacin kretanja kola, pa je odusevljeno rekao "vidi, stvarno reaguje'.
Procitao sam da ovaj volan sjajno radi i na PS2, (pazi, nije rec o onom plavom modelu, koji je uradjen specijalno za PS2), a cini mi se da je covek koji ga je testirao rekao da do punog izrazaja dolazi tek u igri kao sto je Grand Tourismo 3. Ja to, doduse, nisam imao prilike da probam.
Volan simulira i otpor u krivini (unutra je elektromehanicki sklop koji tome sluzi), a samim tim ima i centriranje (super je kad nakon izlaska iz krivine pustis da ti se lagano sam vrati u sredinu).
Pored svega, bitno je u kojoj meri igra podrzava FF efekte - sa iole novijim naslovima (pa i nekim starijim, moze cak i nfs3) to sigurno nije problem, ali ako odnekud iscupas interstate'72, onda ce zaista samo da trese :D, jer je podrska skromna.

Ako ti to nesto znaci, tip FF sistema je Immersion. Danas ima savremenijih volana, ali je Formula Force GP za svoju cenu super... secam se da je bio tek nesto skuplji od Thrustmasterove Modene 360 (bez FF)...
:wave:

Koliko se krece taj volan kod nas???
I koliko je Modena 360 --mislim na volan ???
Pozdrav...;)

Full ForceFeedback.
Tj. to je to, bolje ne moze.
Neki volani imaju bolju, neki losiju izvedbu ali je Logitech uradjen po propisima i svaka igra ce ga prepozna i podrzi.

Nema to veze sa onim djubrima koji se najcesce kace na konektor za slusalice i prema buci odredjuju koliko ce se trese volan.
Niti sa nesto boljim FF koji imaju Playstationi i slicne konzole.

Pozdrav!

Hvala na iscrpnom odgovoru. Odlucio sam da ga uzmem.

Velika vecina vozaca koji voze u nasoj Etcc online ligi vozi sa tim volanom.
Plastican jeste,ali je dosta kvalitetan i pouzdan,po meni malo neprecizan,extra jeftin (57-65evra).
Jedini koji radi na PS2,to je bio moj razlog da ga kupim!
Mada bih sada ipak presao na nesto bolje i kvalitenije,ali je problem sto takvi volani kostaju preko 100evra sto je ipak dosta skupo.

Takodje vas sve pozivam da nam se prikljucite nasim ONLINE trkama ,extra je zanimljivo.Pozdrav

Samo da napomenem u vezi gore datih opisa FF efekata, da volan naravno ne stvara niti daje sam neke efekte nego samo prenosi ono sto mu FF kod konkretne voznje salje.

Usput, ako su vam voznje neko opredelenje, iako smo manje vise svi pocinjali sa voznjama tipa NFS, pokusajte da vozite i drugo, da ne kazem nesto ozbiljnije. Naime, NFS ima vrlo pogresno i specificno upravljanje. Nakon navike na NFS meni su trebali meseci da naucim normalno da vozim bilo sta drugo, naravno posle toga vise nikada nisam mogao uspesno da vozim NFS...( ovo se odnosi sigurno na starije NFS-ove, za Underground ne znam, nisam nikada probao )

da li postoje jos neki modeli po slicnoj ceni koje vredi pogledati ... definitivno uzimam volan ako dobro odradim ispite u junu ... valja castiti sebe za trud :)

Poslednja izmena:
Jedino sto mi se ne svidja na tome volanu je to sto nema menjaca !!!
Ostalo je ok ;)
Pozdrav...

Ja sam probao taj volan kod "kolege" iz ETCC lige (Milosa) i nisam uopste odusevljen. Mozda zato sto sam navikao na moj M$ sidewinder ili nije bio dobro podesen. Uglavnom nekako mi je neprecizan u sredini tj. mnogo je teze naci sredinji polozaj gde ide pravo. Razmisli i o M$ Sidewinder-u ako ga nadjes. Po stranim poredjenjima i forumima uglavnom je za nijansu bolji od Logi-a.
@drap: nije velika razlika ni u NFS Underground. Jedino sto mi se svidja i zbog cega mi ta voznja zauzima prostor na HDD je drift takmicenje koje tesko da ce mi dosaditi.

Poslednja izmena:
Koliko se krece kod nas volan Modena 360 ???
Znam da sam ga prije gledao po novina ali ga nesto slabo sad gledam , koliko se krece on sad???
Pozdrav...;)

soko je napisao(la):
Uglavnom nekako mi je neprecizan u sredini tj. mnogo je teze naci sredinji polozaj gde ide pravo.
Upravo tako, doduse kada sam ja ranije rekao istu stvar, neko me je opljuvao i rekao da to nije tako.
Ja sam za malo vece pare uzeo Saitek R440 (neki tip ih je prodavao nove za 80e), koji je bar za klasu bolji, mada vidim da su mu sad cene jako visoke. Modena 360 iako nema FF je daleko bolji volan od tog Logitech-a

Za te pare bolje nema!
Skini nove drajvere lepo ga podesi i to je to!

Vrh Dno