Šta je novo?

Log wake signala za HDD u win 10

PPC

Čuven
Učlanjen(a)
08.11.2019
Poena
505
Moja oprema  
Mobilni telefon
uzmi brate Xiaomi, veruj mi
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
U kompu imam dva HDD koji uglavnom sluze kao cold storage i pristupa im se relativno retko. U win je namesten sleep posle 30 minuta i to radi ali redovno neka fantomska inicijalizacija necega probudi diskove bez ikakve aktivne potrebe. Kako je komp izuzetno tih sto se ostatka tice ovo je vrlo primetno, pogotovo kad probudi oba.

Nasao sam program za manuelni sleep koji win navodno nece moci da probudi jer uz to ovaj program i diskonektuje disk ali avaj, opet ga u nekom trenutku nesto nekako probudi. Probao sam i da ih disablujem iz device managera ali tu cim kliknete na disk i "properties" disk se probudi, jelte.

Da li postoji neki log ovog wake signala i kako bi to mogao da nadjem pa da vidim sta ih budi. Definitivno za moju potrebu ovaj "toggle" pristup bi bio super, jeste disk mora da se pokrene manuelno ali komp je ukljucen 24/7 a ti diskovi se jako malo koriste a opet vrte stalno i win ih non stop uspavljuje i budi kad su namesteni na 30 min sleep iako im se aktivno pristupa u proseku dvaput nedeljno.

Za sada iole funkcionise ovaj revoSleep program, kad cujem da su se probudili dzabe odradim toggle u programu i on ih uspava ali prodje sat dva eto ti ih opet...

Sve ocigledno na tim diskovima kao sto je system restore, swap file i defragment su iskljuceni. Nemaju ni recycle bin i apsolutno ni jedan exe file samo video, audio i slike.

Skini Process monitor.
Čekiraj Enable Advanced Output i Drop Filtered Events u Filter meniju.
Oped idi na Filter>Filter>dodaj novo pravilo: Path>contains>D:\>Include (D zameni sa slovom tvojeg diska)>Add>Apply
se.jpg
Ako je antivirus moraš dodati izuzetak da ne proverava disk, ili npr. podesiti da Windows ne defragmentira disk itd.

• Like
Reagovanja: PPC
Hvala na odgovoru, podesio sam i sleepovao sam oba, sad cekam da vidim sta ce da ih probudi ako sam dobro razumeo. Dok su bili budni nista sem SVCHOST i SYSTEM nije bilo u listi ali to dok su bili wake i pristupalo im se. Bas sve ocigledno sam pogasio, videcemo sta ce biti prvo na listi od procesa.

Slaba vajda. :/ Budi ih system izgleda iz "potrebe" NTFS formata (razni logovi, index, usn journal, etc.). Evo screenshota od momenta kad su probudjeni.

Screenshot 2022-04-30 220855.png

Uglavnom je uvek tako. Jednom prilikom su operacije imale veze sa usn journal-om i nekim log fajlom koji je isto sastavni deo NTFS file sistema. Index je iskljucen u servisima, windows search takodje, bas sam dosta stvari poiskljucivao i rekao bih da ovome i nema leka jer sve sto ih budi kada searchujem po netu je sastavni deo NTFS-a. Win ne daje nijednu drugu opciju formata sem NTFS, mozda ako bi bili formatirani u exFAT bilo bi bolje? Da li postoji neki downside exFAT formatu u win za ovakvu primenu i da li uopste vredi pokusavati?

exFAT je za fleševe predviđen. ja ne bih pokušavao sa exFAT-om na HDD.

exFAT je univerzalniji (mac, linux, etc) format od NTFS koji je zaista validan samo u MS ekosistemu. Kao takav MS ga forsira na internim diskovima Win masina u sustini bez mnogo potrebe ukoliko nista sistemsko ne stoji na disku kao sto ne stoji. Hoce da zadrze i sve te servise tipa indexing koji su projektovani za NTFS, valjda.

Imam eksterni hdd od 2tb, isto mehanicki, isto WD, 2.5" u odnosu na 4tb 3.5" interne. Njemu nudi exFAT formatiranje iz format opcije a ovima internima ne nudi, paz majku mu. :) Svakako ima workaround da se i to postigne ali morao bi da kopiram sve na druge diskove pa da kopiram nazad, ne radi mi se to za ~6tb podataka zarad nicega.

Izgleda da sam ga iskopao, resenje je par registry keyeva da se disabluju odredjene telemetrijske funkcije i low disk space check.

Kod:
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\StorPort]
"TelemetryPerformanceEnabled"=dword:00000000
"TelemetryErrorDataEnabled"=dword:00000000
"TelemetryDeviceHealthEnabled"=dword:00000000
"LogControlEnable"=hex(b):00,00,00,00,00,00,00,00

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer]
"NoLowDiskSpaceChecks"=dword:00000001

Mozete sami da napravite .reg file od ovoga, meni je resilo stvar, evo sigurno 8h drzi sleep. Da li je bas sve od ovoga neophodno, nisam testirao.

Vrh Dno