Šta je novo?

LOG ili tako nesto o (ne)radu kompjutera

Civil

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2005
Poena
380
Vec drugi put se desava da ostavim kompjuter predvece, ukljucim nekoliko torenata da se skidaju, dodjem sutra posle podne kuci, odem nestrpljiv u sobu da vidim kako se sve lepo skinulo, kad' ono kompjuter UGASEN !!! U tom momentu bukvalno poludim, razbesnim se i dodje mi da razbijam sve po kuci, posebno kada pitam i dobijem odgovor da ga "niko nije dirao" .

Postoji li neki LOG ili tako nesto kojim mogu da vidim sta se tacno desavalo dok sam bio odsutan, odnosno kada je kompjuter iskljucen, mogu li da vidim da li je nestala struja sto je ocigledno, dovoljno je da nestane za sekund i sve ode u pm........

ups...

Zar na njemu moze da se vidi "statistika" ?

Civil je napisao(la):
Postoji li neki LOG ili tako nesto kojim mogu da vidim sta se tacno desavalo dok sam bio odsutan, odnosno kada je kompjuter iskljucen, mogu li da vidim da li je nestala struja sto je ocigledno, dovoljno je da nestane za sekund i sve ode u pm........

Pa imas programa kojim mozes da vidis koliko je ukljucen komp, vidi da li neki ima i log usput, ili mozda neki shut down manager koji ima log.... ovo za ups nemoz da vidis log, al covek aludira da se to mozda ne bi ni desavalo da imas ups.

Ako je bilo nekih brljotina zbog kojih ti se comp ugasio, možeš da ih vidiš u Event Viewer-u: desni klik na My Computer pa Manage i tu pod Event Viewer odaberi System, pa dvoklik na stavku koja ti se čini sumnjivom...

Pa ni UPS ne moze da radi 24h a ja sam toliko bio odsutan...

Inace, poslednja stavka je Information - eventlog u kojoj pise da je Eventlog servis prestao da radi. Tada je kompjuter iskljucen, ko ce ga znati zbog cega, posto stabilno radi i nikada se nije desilo da se iskljuci sam od sebe, kapiram da je u pitanju nestanak struje. Ipak, sada vidim da u dnevnoj sobi digitalni sat i dalje radi na jednom uredjaju pa nisam siguran da li po nestanku struje on pocne da trepce ili se samo ukljuci neko bezveze vreme, to cu morati da proverim.

Civil je napisao(la):
Pa ni UPS ne moze da radi 24h a ja sam toliko bio odsutan...

Inace, poslednja stavka je Information - eventlog u kojoj pise da je Eventlog servis prestao da radi. Tada je kompjuter iskljucen, ko ce ga znati zbog cega, posto stabilno radi i nikada se nije desilo da se iskljuci sam od sebe, kapiram da je u pitanju nestanak struje. Ipak, sada vidim da u dnevnoj sobi digitalni sat i dalje radi na jednom uredjaju pa nisam siguran da li po nestanku struje on pocne da trepce ili se samo ukljuci neko bezveze vreme, to cu morati da proverim.

izgleda da nisi ukapirao najbolje, ups nema ni potrebe da radi 24h ako se tebi komp gasi zbog nestabilne struje (koja ili nestane na sec, ili padne napon osetno na sec, ili skoci osetno na sec, ili neka druga pojava)

Misko je napisao(la):
izgleda da nisi ukapirao najbolje, ups nema ni potrebe da radi 24h ako se tebi komp gasi zbog nestabilne struje (koja ili nestane na sec, ili padne napon osetno na sec, ili skoci osetno na sec, ili neka druga pojava)

Misko nisam siguran da sam te i ja skapirao......ako komp radi, i UPS radi,kakve veze ima što pada napon ili se podiže na sekund....ili više sekundi.....komp i dalje radi kako treba...pa na UPS-u je valjda???

@Civil
Pogledaj da nemaš u tom programu kojim skidaš te torrente čekirano rečenicu tipa ---Shut down when download is completed.....nešto tako(slično kao u Nero-u)....

Pozz

Zava1974 pa jeste ali covek nema ups.

Ma OK Misko & Explorer....zaključio sam po njegovim rečenicama

--Zar na njemu moze da se vidi "statistika" ?
--Pa ni UPS ne moze da radi 24h a ja sam toliko bio odsutan...

da čovek ima UPS....ne znam ni sam zašto :)
Mogao bi da vidi da li program ima neki bug pa se zaglupi posle odredjenog vremena ili je možda pokupio (kao ja:)) onaj virus što se samovoljno pali kad mu se prohte i počne da odbrojava od 10 sec. do nule i ugasi komp.....:D

Pozdrav!

Nisam nikada imao UPS i kada mi je prvi korisnik odgvorio odmah sam pomislio da njemu kao delu hardvera moze da se pristupi pomocu nekog softvera i da se tu procita nekakva statistika.

A sto se ove druge recenice tice, to stoji ukoliko struja nestane na minut ili tako nesto, ali ako nestane na duze a ja nisam tu, ne vredi ni UPS jer i on ima ograniceno vreme "trajanja" .

Ovo sto ja trazim je ocigledno nerealno.

Jedno pitanje, da li imas Actiontec, ili možda neki drugi USB-ADSL modem? Actiontec ima ružnu naviku da, ukoliko si uključio "redial if line is dropped", posle nekoliko bezuspešnih pokušaja rekonektovanja ugasi komp. Meni se desilo par puta, a jednom sam bio prisutan. Znači, veza je riknula (menjenje IP-a, šta god), nakon čega slede rekonektovanja. Posle 5-6 pokušaja, komp se ugasio. To je prestalo da se desava nakon što sam "wait time" za sledeći redial povećao sa 3 na 30 sekundi.

Nemam. Hvala sto si pokusao. :) Ok, dosta o ovome.

nije odgovor na to sto si pitao ali...
u biosu ukljuci 'power after power failure:eek:n' ,
ubaci mikro torent u windows-ov start up i sta te briga da li se racunar gasio u medjuvremenu! :)

Zanimljiva opcija ali nisam siguran da je imam. Provericu. U svakom slucaju, naucio sam nesto novo jer pojma nisam imao da postoji ta opcija.

Ipak, mislim da to tako ne moze, jer kada bi se klijent ponovo i ucitao, torenti bi bili stopirani.

moze, moze.
ja tako ostavljam racunar na poslu kad krenem kuci. par puta je nestajalo struje pa onda ujutru zateknem ugasen kompjuter (naravno nista od downloada). sa ovom varijantom uvek nastavi download. opcija za bios ti se nalazi u advanced power menagment-u (najverovatnije, zavisi od ploce. mozda se kod tebe ta opcija zove malo drugacije). a torent koristim microtorrent.

Vrh Dno