Šta je novo?

Ljudi pomagajte ja ne znam sta da radim

Perica

Čuven
Učlanjen(a)
11.08.2000
Poena
619
U poslednjih nekoliko dana kompjuter mi je nacisto posandrcao. Sistem mi pada da to nije normalno. Kako podignem windows 98 ne prodje nekoliko sati, windows jednostavno poludi. Ma nista ne ubacim od programa a vec je izmesao svasta. Evo i dok ovo kucam malopre je javio explorer ilegalne operacije. Da posizis. Ma cini mi se ne moze da sastavi 12 sati rada a da sistem ne *****e nesto.
E sad sta mu je ? Ja sumnjam na neki hardver, ali sta ?
Gde mogu da nadjem program za testiranje memorija ili maticne ploce ?
Ponavljam ne ubacim skoro nista od programa, drajvere za sve, directx 8.1, winzip 8.1, internet explorer 6.0 ali nece pa nece. Radi neko vreme i pocne da *****ava. Samo kaze da se nije lepo ucitao i da mora da se restartuje i onda udje u restore system informacije i kad ga restartujem javlja odmah explorer ilegalne operacije i tu stane windows samo mogu ponovo da instaliram i nista vise.
Da stvar bude jos gora isto mi se desilo i sa Windowsom ME. I onda sam zakljucio da nije do softvera nego do hardvera, ali do cega ? Sve mi izgleda normalno, vise nisam pametan ali sisteme sam podigao bar jedno 1000 puta ali ovakav problem nisam do sada sreo.

Molim za pomoc ako ista znate. Svi saveti su dobrodosli...:wave;

Evo ovo mi je izbacilo pre nekoliko trenutaka:

EXPLORER caused an invalid page fault in
module KERNEL32.DLL at 015f:bff9d709.
Registers:
EAX=c002f8d0 CS=015f EIP=bff9d709 EFLGS=00010212
EBX=006bff88 SS=0167 ESP=0067ff08 EBP=006801a4
ECX=00000000 DS=0167 ESI=006802f4 FS=108f
EDX=bff76859 ES=0167 EDI=006bff80 GS=0000
Bytes at CS:EIP:
53 8b 15 dc 9c fc bf 56 89 4d e4 57 89 4d dc 89
Stack dump:

i naravno morao sam close da pretisnem.

Sta da radim ljudi, pomagajte ?

Jel ti zaj*bavash ili ti je to prva instalacija win98 u zivotu ? :)

Ma svakako je do hardvera. Probaj sa setovanjem BIOS fail safe ili ako toga nema namesti memoriju na najsporije. Proveri cooler od procesora.
Ako to ne pomogne, menjaj redom delove, pochevshi sa memorijom.

Gde si bre drivere ? Rano si ustao iz zimskog sna :D .

Perica je napisao(la):

Sto se tice memorije, probaj GoldMemory.

driver je napisao(la):
Jel ti zaj*bavash ili ti je to prva instalacija win98 u zivotu ? :)

Ma nije mi ova prva instalacija windowsa u zivotu ali mi se komp po prvi put ovako ponasa, uradio sam sve sto sam znao, ali on nece pa nece.

Kao sto rekose ljudi probaj da poizbacujes sve sto nije neophodno modem, SB live... pa onda ubacuj deo po deo da vidis u cemu je problem

Alo ljudi, pa to je samo win98...pucanje kernela je potpuno normalna stvar, iza koje dolazi reinstall (pametnije win2k)....

driver je napisao(la):
Alo ljudi, pa to je samo win98...pucanje kernela je potpuno normalna stvar, iza koje dolazi reinstall (pametnije win2k)....

Haha, a sta je bilo sa XP-om? Nesto si pricao da je bolji :p

Ako je tako obilato pucanje sistema prva stvar na koju treba covek da obrati paznju to je procesor (naravno kuler) pa memorija. Mislim da ostale komponente ne mogu da prave bas takvu frkuFX (D) (D) (D)

gladiac je napisao(la):
Mislim da ostale komponente ne mogu da prave bas takvu frku

Veruj mi, mogu, i to prvenstveno memorija...

omnik je napisao(la):
Haha, a sta je bilo sa XP-om? Nesto si pricao da je bolji :p

pa od 98 je stabilniji kako 'ocesh, ali win2k ipak ima par sp-ova :)

Mozda ti je neki od programa pobrljao neke dll, nesto sto si instalirao ili deinstalirao. Probaj sa check file signatures, iz System Information-a, zna nekad da pomogne, ali to sto ti javlja, je siguran znak da treba da se uradi reinstalacija, i predji na 2K ili XP i neces imati tih problema, oni zasticuju bitne fajlove.

Hvala vam na savetima ali mi niste rekli nista novo sto ja vec nisam uradio. Windows 98 je instaliran cist i samo drajveri za doticne konponente ali sistem nece pa nece. ne sastavi ni dva, tri sata rada i windows padne. Nista nemam posebno instalirano a kamo li da sam nesto unistalirao. Pa me zato muci taj problem.

E sad postoji li neki program za testiranje maticne ploce ?

Testirao sam memorije sa programom Goldmemory ali mi nije jasno kako taj program prikazuje greske kod memorije. Izbacio mi je brdo nekih x simbola ali mi je prosto neverovatno da ih toliko ima. Prosto nemoguce. Memorija mi odbroji tri puta prilikom podizanja sistema ali ne javlja nikakvu gresku.

Za Omnika:

Kod mene windows XP ne radi lose cak mogu i da ga pohvalim ali mene neki hardwer zeza pa sam resio prvo to da sredim pa onda da instaliram XP. Jer koristim dva sistema na kompu. Ako ne instaliram windows 98 kako cu onda da instaliram XP.

Puno pozdrava. ctp;

Sigurno je u pitanju hardverski problem!!!
Ozbiljan sam.
ja sam imao slican problem. Lepo radi prvih 30 min pa poludi pa sam mislio da win 98 ne valja. Ali ne moze toliko da ne valja. 20 dana sam reinstalirao windows (svaki dan po jedanput) i na kraju je bilo da je harddisk crk'o odnosno da se pregrevao ili sta li vec a drugi put je otisla ploca pa je morala da se underclockuje.
Najbolje bi bilo da ti je kuler oslabio ali definitivno nosi kod majstora ili menjaj deo po deo, jer moze biti sve ploca, hard disk, memorija, kuler.

Ja se kladim na plocu. Pa cemo da vidimo.

Skoro bio neki slican problom, MEMORIJA da ne poverujes, dok je hladna sve OK kad se sistem razgreje sve pada, reset pa brze, reset pa jos brze i na kraju sam sebe resetuje.

Perica je napisao(la):
U poslednjih nekoliko dana kompjuter mi je nacisto posandrcao. Sistem mi pada da to nije normalno. Kako podignem windows 98 ne prodje nekoliko sati, windows jednostavno poludi. Ma nista ne ubacim od programa a vec je izmesao svasta. Evo i dok ovo kucam malopre je javio explorer ilegalne operacije. Da posizis. Ma cini mi se ne moze da sastavi 12 sati rada a da sistem ne *****e nesto.
E sad sta mu je ? Ja sumnjam na neki hardver, ali sta ?
Ponavljam ne ubacim skoro nista od programa, drajvere za sve, directx 8.1, winzip 8.1, internet explorer 6.0 ali nece pa nece. Radi neko vreme i pocne da *****ava. Samo kaze da se nije lepo ucitao i da mora da se restartuje i onda udje u restore system informacije i kad ga restartujem javlja odmah explorer ilegalne operacije i tu stane windows samo mogu ponovo da instaliram i nista vise.
Da stvar bude jos gora isto mi se desilo i sa Windowsom ME. I onda sam zakljucio da nije do softvera nego do hardvera, ali do cega ? Sve mi izgleda normalno, vise nisam pametan ali sisteme sam podigao bar jedno 1000 puta ali ovakav problem nisam do sada sreo.

Molim za pomoc ako ista znate. Svi saveti su dobrodosli...:wave;

Ako ti reinstalacija windowsa ne pomogne(cista, posle formatiranj diska ili sistemske particije), simptomi koje si naveo su najverovatnije neisprabnas memorija, m. ploca ili napajnje kucista. Malo ljudi prvo pomisli na napajanje ali veruj mi, lose napajanje na nasoj jos losijoj mrezi vrlo cesto predstavlja uzrok takvih problema. Naravno , proveri i sve kulere i hladjenj i ako si overklokovo proc, probaj da smanjujes frekvencije malo po malo.

Pozdrav!

Stvari su se malko sredile ali nisam zadovoljan i dalje. Kompjuter je malo stabilniji ali izbacuje plav ekran sa porukama 0E, 0D, 06 i adresama za memorije predpostavljam. Imam garanciju za memorije ali ne mogu da odnesem memorije pre subote na reklamaciju. Koristim AT napajanje koje je 200 W jos od kad sam dobio komp iz Svajcarske. Mislim da nije problem u njemu. Sto se tice napona iz mreze ja ovde nemam problema jer moje naselje nije preoptereceno. Napon mi je 220 volti. Procesor nisam overklokovao nikad. Radna frekvencija mu je 400 MHz. Napajanje mi je marke EVER SPI 200G.
Moze li mi neko objasniti kako radi Gold memory program za testiranje memorije.

Perica je napisao(la):
Moze li mi neko objasniti kako radi Gold memory program za testiranje memorije.
Startujes ga iz najcistijeg dos-a tj. nista rezidentno. Mozes da ides na Safe Mode Command Prompt. Postoje dva nacina rada: Quick i Full... i jos par opcija. Probao sam ga na kucnoj masini gde sam siguran da je memorija ok i sve je proslo a onda sam na poslu uzeo neka dva budjava simm-a za koje sam znao da zezaju i stvarno je nasao gresku.

Da, da, da presao sam se. Definitivno je memorija. A sto se doticnog programa tice nije bas 100% tacan. Ja sam imao iskustvo prilikom kupovine racunara, tip u firmi odradi test, ne prijavi mu nijednu gresku i u quick i u full, donesem komp kuci, on krene da brlja. Nosio sam ga nekoliko puta sve mi je menjano, kao memorija je u redu, medjutim ja mu kazem da proba da je zameni nevezano za goldmem, i machina je radila od tada bez problema a bar je 5 puta radjen goldmemFX (D)

Imam jos jedno pitanje u vezi programa gold memory ?

Skenirao sam memoriju oko 32 sata ali program nije zavrsio, tada je nestalo struje. E sad mene zanima za koje vreme on istestira 128 Mb memorije. Testirao sam je na ful. Uradio je nekih 9 testa ali je i dalje nastavljao da testira. Mene samo zanima dokle bi on tako testirao tu memoriju ?

Hvala unapred svima na odgovorima.:wave;

Nazad
Vrh Dno