Šta je novo?

LiveUSB i boot

orange47

Slavan
Učlanjen(a)
25.12.2007
Poena
455
Kako da boot-ujem sistem sa USB flash diska ako BIOS to ne podrzava?
(treba mi neki bootabilni CD ili flopi koji ce nastaviti ucitavanje sistema sa USB-a).

BTW, valjda bi radilo za bilo koji OS na USB-u?

Kako da boot-ujem sistem sa USB flash diska ako BIOS to ne podrzava?
(treba mi neki bootabilni CD ili flopi koji ce nastaviti ucitavanje sistema sa USB-a).

BTW, valjda bi radilo za bilo koji OS na USB-u?

Probao sam razne stvari ( ukljucujuci i Hp usb tools) i bez obzira sto mi bios podrzava ovu mogucnost, nisam uspeo da uradim boot sa usb-a. Jedino da sa sobom stalno nosis boot cd onog Indijca.

aha, pa dobro, a koji je to bootcd?

@chupo92
da imam, a imam i kompjuter koji ne moze da butuje sa USB-a, pa mi treba CD za to..

Borab, ne znam sta si probao, ali se meni uredno Hirens dize sa usb-a.

nece bas svaki flesh da saradjuje po tom pitanju, tako da je moguce i u tome fazon.

@orange47
Da li ti treba samo neka live verzija windows-a ili hoćeš potpuno funkcionalan win??

Ja sam uspešno pokretao ''Portable Windows XP Live USB Edition 2007'' sa USB-a i ''Windows XP Live Edition(Run Windows from CD)'' sa CD-a.

Poslednja izmena:
treba mi bilo sta da se butuje sa USB-a, a na starim racunarima koji nemaju tu opciju u BIOS-u.
dakle butabilni CD da samo pokrene USB. vise bi mi odgovaralo da mogu Linux sa tog USB flasha da butujem, ali ne vidim zasto bi to pravilo razliku kad ionako skoro svi koriste fat32.

zelim LiveUSB, ne LiveCD, jer je USB(2.0) obicno daleko brzi.

Ajmo sada mali rezime...

Probao sam da napravim BOOTabilni XP sa USB fleske medjutim tjorak Djole, tjorak. :d

Probao sam nekoliko metoda, ali se svelo na isti princip.
Nabavio sam BartPe builder i HP USB Tool i sve lepo odradio ali avaj.

1. Preko HP USB Toola sam klasicno formatirao flesku na FAT particiju
2. Prekopirao sam boot.ini i druga 2 sistemska fajla koja se inace ne vide a nalaze se na C:\
3. Pokrenuo sam BartPE Builder i napravio verxiju za podizanje sa USBa
4. Pokrenuo sam CMD i iz njega pozvao BartPE .cmd programcic preko kog sam:
- dodelio putanju image-a koji se nalaci u BartPE folderu
- dodelio putanju USBa na koji hocu da iskopiram WIN
- pokrenuo i odradio kopiranje...

Nakon svega gore navedenog trebalo bi da se dobije BOOT XP on USB ali corak. Ni da bekne.
Ima li neko iskusniji ko je to normalno odradio i da hoce da mu bootooje i sto je jos bitnije da to pojasni "nama koji ne znao".

FALA, bre!

Ajmo sada mali rezime...

Probao sam da napravim BOOTabilni XP sa USB fleske medjutim tjorak Djole, tjorak. :d

Probao sam nekoliko metoda, ali se svelo na isti princip.
Nabavio sam BartPe builder i HP USB Tool i sve lepo odradio ali avaj.

1. Preko HP USB Toola sam klasicno formatirao flesku na FAT particiju
2. Prekopirao sam boot.ini i druga 2 sistemska fajla koja se inace ne vide a nalaze se na C:\
3. Pokrenuo sam BartPE Builder i napravio verxiju za podizanje sa USBa
4. Pokrenuo sam CMD i iz njega pozvao BartPE .cmd programcic preko kog sam:
- dodelio putanju image-a koji se nalaci u BartPE folderu
- dodelio putanju USBa na koji hocu da iskopiram WIN
- pokrenuo i odradio kopiranje...

Nakon svega gore navedenog trebalo bi da se dobije BOOT XP on USB ali corak. Ni da bekne.
Ima li neko iskusniji ko je to normalno odradio i da hoce da mu bootooje i sto je jos bitnije da to pojasni "nama koji ne znao".

FALA, bre!

A šta ti zapravo želiš:
1. Da na flešiću imaš instalaciju XP-a pa da kad zatreba odatle instaliraš Windows na hard. ili
2. Da na flešiću imaš imaš već instaliran XP pa ga samo ubodeš i posle boot-a si na desktopu

Za 1. evo ti uputstvo http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=148576 provereno radi

Za 2. nemam pojma

samo BartPE builder ili neka druga slicna varijanta, video sam da ima novijih (posto je podrska za BPE odavno prestala) ali se nisam puno zanimao.

@chupo92
ne, nisi me razumeo, zeleo bih da mogu da butujem sa USB na svim PC kompjuterima koji imaju USB port. svejedno dal je 1.1 ili 2.0 ili koja god verzija. samo kazem da je prednost u odnosu na CDROM brzina, pogotovo kod 2.0. naravno i mogucnost pisanja itd..

dakle treba mi butabilna disketa ili CD koji bi nastavili ucitavanje sistema sa USB-a.

Nazad
Vrh Dno