Šta je novo?

Live CD - Nepali se..?

rambolini

Cenjen
Učlanjen(a)
15.07.2010
Poena
159
Poz,

Pokusavam da instaliram Linux na moj laptop racunar sa windows-om. Do prije par dana sam mogao da instaliram (tj. boot-ovo je sa live-cd-a) a sad nece uopste. Dali neko ima predlog sta bi moglo biti u pitanju? Pocne da boot (sa onom crticom u ljevom cosku, i onda samo upali windows) Resenje :) ?

A drugi problem mi je kad upalim racunar (sa windowsom) on mi pokazuje da je cd (na kojem se nalazi linux) prazan. Sta bi tu moglo biti problem?

Zahvaljujem na svim predlozima :)

Resenje bi bilo da pogledas vizuleno CD da ga nisi izrebao, mozda ti je CD zaprljan od prstiju pa ga treba ocistiti mekom krpom, mozda ti je oslabio laser na citacu.

Probao sam vise cd-ova.. probat cu onda vise puta, hvala na odgovoru.

Jos neki predlog plz :) ?

Ako si probao više diskova onda je u pitanju čitač. Najverovatnije prljava optika... Postoje diskovi za čišćenje optike, ali ih ja nikada nisam koristio tako da ne znam koji bih ti preporučio. Uvek postoji opcija da se laptop odnese u servis...

U laptop CD/DVD uredjajima, optika se izvlaci zajedno sa vratima. Proveri da li je socivo DVD uredjaja cisto.. mozda ima neka prasina po njemu.

U laptop CD/DVD uredjajima, optika se izvlaci zajedno sa vratima.
A šta ako je slot-in? :p

Proveri da li je socivo DVD uredjaja cisto.. mozda ima neka prasina po njemu.
Ja namerno nisam hteo da predlažem samostalno čišćenje zato što većina kućnih sredstava za čišćenje ostavlja fleke i omogućava samo kratkotrajno poboljšanje. Drugo, postoji opasnost od rascentriravanja sočiva, tako da... samo oprezno.

U laptop CD/DVD uredjajima, optika se izvlaci zajedno sa vratima. Proveri da li je socivo DVD uredjaja cisto.. mozda ima neka prasina po njemu.

U pravu si, optika se izvlaci sa vratima.

Kad dodjem kuci sa posla veceras pogledti cu. Reko da isprobam one drivere sto si mi ti Magic predlozio, kad nece linux da se instalira..

Hvala vam na savjetima, obavjestit cu vas kako je proslo :)

Probao sam sa vatom za usi i cistom vodom, ali nepomaze.. Postoji li mogucnost instalacije posljednjeg "Ubuntu" ili bilo kojeg drugog linux-a preko usb kartice? i ako dali postoji negdje objasnjenje...?

Po meni je ta optika zrela za servis. Nosi to kod majstora... ne možeš ništa da izgubiš. Ako može da ti je sredi, uradiće to za mnogo manje para nego da kupuješ novu, ako ne... ***. Sam možeš samo još više da zezneš stvari (rascentriraš sočivo).

Što se tiče instalacije sa USB fleša, imaš ovde detaljne instrukcije. Jeste link sa openSUSE vikija, ali je princip isti za bilo koji distro jer de fakto radiš samo sa iso imidžom. Ako ti to nešto znači, evo još jednog linka, koji spominje Ubuntu (ali i druge distroe). :) Princip je svuda isti... Skineš iso Live distribucije i onda ga "baciš" na usb fleš. Samo... džaba ti sve to kada ti ne radi optika. :S: Vidi da središ to...

Poslednja izmena:
Po meni je ta optika zrela za servis. Nosi to kod majstora... ne možeš ništa da izgubiš. Ako može da ti je sredi, uradiće to za mnogo manje para nego da kupuješ novu, ako ne... ***. Sam možeš samo još više da zezneš stvari (rascentriraš sočivo).

Samo... džaba ti sve to kada ti ne radi optika. :S: Vidi da središ to...

Ovdje u norveskoj bi me nosenje komp kod majstora vise kostalo nego sto sam komp vredi. Laptop je star 6-7 god, zato sam i htjeo da se ucim linux na njemu. I bas kad mi ti nadje one drivere crkne dvd :/

Uspio sam kasno sinoc da upalim "xubuntu" preko dvd-a, ali mi nije uspjela intalacija...
Pokusavam danas preko usb, ali nemam bas srece nesto.. dosad sam najbolje dosao sa http://www.linuxliveusb.com/, ali ga neki kodovi muce.. nas nemam srece

Probat cu jos koji put da instaliram preko dvd-a, ako ne onda ga stara dobija nazad (windows xp radi super na njemu, jos sam kupio novi 512 ram neki dan).

Hvala na pomoci, ako iskrsne jos koja ideja ja sam sav usi (ili oci u ovom slucaju) :p

Edit: U mom bios-u nepostoji opcija da Boot-ovanje bude sa usb kartice. Jedino mogucnost je gasenje hardisk-a, dvd-a itd.. I onda mi ostane samo kartica koja se trenutno nalazi u kompu (kao opcija u bios-u). Dali bi onda trebao da boot-a sa te kartice? Probao sam par puta lai mi nije uspjelo..

Poslednja izmena:
Ne verujem da bi ti za čišćenje optike uzeli više od 10-20€, ali kako ti kažeš... Probaj onda barem sa onim specijalnim diskovima za čišćenje optičkih uređaja. To bi trebalo da imaš u svakoj bolje snabnevenoj radnji sa računarskom opremom ili kancelarijskim materijalom, ako ne i po supermarketima. Ne možeš ništa da izgubiš, a ti diskovi nisu skupi... U krajnjoj liniji, vidi kol'ko bi te izašao neki novi slim DVD pa možeš i sam da ga zameniš ako si rad da se upustiš u tu avanturu. :)

Bez obzira na to što je laptop star 6-7 godina, ako dobro radi i ako nije mnogo pohaban, greota da ne služi svrsi. Koji to tačno model u pitanju?

U mom bios-u nepostoji opcija da Boot-ovanje bude sa usb kartice. Jedino mogucnost je gasenje hardisk-a, dvd-a itd.. I onda mi ostane samo kartica koja se trenutno nalazi u kompu (kao opcija u bios-u). Dali bi onda trebao da boot-a sa te kartice? Probao sam par puta lai mi nije uspjelo..
Kako to misliš "gašenje" hard diska i dvd-a? Misliš na opciju "disable"? I drugo... ti pod "USB karticom" podrazumevaš USB fleš memoriju, je l' tako?

Ako BIOS (posle isključivanja drugih storedž uređaja) ipak vidi taj USB fleš kao butabilni uređaj, onda je moguće da prosto ti samo nisi dobro raspakovao iso imidž na fleš ili nešto tako. Prokušaj da butuješ sa tog USB fleša na nekom drugom (desktop) računaru, čisto da utvrdimo da li možda tu postoji neki problem.

Da li BIOS tog tvog laptopa podržava PXE ili neki drugi vid butovanja kroz mrežu?

Poslednja izmena:
Kupio sam "laser lens cleaner" i stavio u dvd player.. Nista, nece ni da ga otvori. Na stacionarnom racunaru radi perfektno, na laptopu nece ni muziku na cistacu da upali a kamo li da cisti(dvd film zacudo radi).
Da nefali neki driver ili nesto cim nece da ocita neke cd-ove?

Čekaj, 'ajde polako... Verovatno si napravio par lapsusa, ali 'ajmo ispočetka.

Kupio sam "laser lens cleaner" i stavio u dvd player..
Misliš na optički uređaj u laptopu?

Nista, nece ni da ga otvori.
Zar tu ima šta da se "otvara"? :trust: Nikada nisam koristio te samočisteće diskove pa ne znam, ali je u stvari logično da mora da ga zavrti...

Na stacionarnom racunaru radi perfektno, na laptopu nece ni muziku na cistacu da upali a kamo li da cisti(dvd film zacudo radi).
E, ovde si uspeo da me zbuniš. :d Ko radi perfektno? Disk za čišćenje? A kako to znaš? Mislim, sigurno si pročitao neko uputstvo... ja, opet kažem, nemam nikakvog iskustva sa tim čistačima.

A šta, optika na laptopu neće da čita samo CD-ove, dok DVD filmovi rade? :trust:

Da nefali neki driver ili nesto cim nece da ocita neke cd-ove?
To kada optika krene da brljavi sa jednim tipom diskova (bilo CD ili DVD) obično znači da je došlo do prljanja/rascentriravanja sočiva i/ili slabljenja lasera, mada obično neće da čita DVD a CD hoće, ali može i obratno...

Nikakav drajver tu na žalost ne treba, pa ni ne može da pomogne... Prepoznavanje i čitanje sa optičkog diska je stvar firmvera uređaja, a ne drajvera koji komunicira sa uređajem preko ATA/SATA interfejsa.

Poslednja izmena:
Probaj da narežeš LIve CD na neki CD-RW. Većina čitača koja odlazi prvo prestaje da reaguje na obične CD-R.

Jos pre na RW, inace ako ti je uredjaj takav da moze da se izvuce ceo bez otvaranja onda nemas brige, kostaju oko 20e novi...

magick:

Na cd-u sa "cetkicom" postoji i zvucni file koji ima: 1.upustvo i 2.file sa nekom pjesmom koja pali ciscenje. na lapotopu neradi dok, radi super na stacionarnom (barem sam ocistio taj dvd rezac :) )

Tacno, vrti dvd-ove dok cd-ovi sto ih ja narezem nece da se aktiviraju. Sto se tice firmver-a verzija je lx6 dok sam na raznim forumima nasao da je zadnja lx19. (dvd model: QSI-SDW082S). QSI ima jako jadnu stranicu za podrsku, nesta strasno.. Nasao sam verziju lx12 ali ta je izgleda samo za QSI-SDW082 (bez "s" na kraju). Pitanje je onda: Dali se moze uzeti sigurnosna kopija starog firmver i isplati li se probati instalirati verziju lx12 iako nije za taj model?

Hvala na pomoci

Intuite:

Interesanta ideja, probat cu da nabavim cd-rw u ponedeljak, pa cu probati:

Hvala na pomoci

Na cd-u sa "cetkicom" postoji i zvucni file koji ima: 1.upustvo i 2.file sa nekom pjesmom koja pali ciscenje. na lapotopu neradi dok, radi super na stacionarnom (barem sam ocistio taj dvd rezac :) )
Pih! Bezveze...

Tacno, vrti dvd-ove dok cd-ovi sto ih ja narezem nece da se aktiviraju.
I ja sam imao sličnih ptoblema sa jednim jaaako starim NEC-om i na kraju je završio u kanti za đubre. :)

Sto se tice firmver-a verzija je lx6 dok sam na raznim forumima nasao da je zadnja lx19. (dvd model: QSI-SDW082S). QSI ima jako jadnu stranicu za podrsku, nesta strasno.. Nasao sam verziju lx12 ali ta je izgleda samo za QSI-SDW082 (bez "s" na kraju). Pitanje je onda: Dali se moze uzeti sigurnosna kopija starog firmver i isplati li se probati instalirati verziju lx12 iako nije za taj model?
Kol'ko vidim postoji lx12 za SDW-082S, ali ti to na žalost ništa ne znači...

Izgleda da sam banovan zbog one cirilice od pre nedelju dana, stoji "nacionalizam" kao razlog. To se nebi u norveskoj nikad nebi desilo. Al ajd, barem sam bobio cirilicne naljepnice iz drage nam amerike, i mogu reci da sam super iznenadjen koliko su dobre!

I ja sam imao sličnih ptoblema sa jednim jaaako starim NEC-om i na kraju je završio u kanti za đubre. :)

Ali nazad na temu. Probao sam da snimim na DVD cd i radi! Sad imam jedan tuzan problem :( neznam kako se stvari instaliraju na linuxu :(... Skinio sam onaj driver sto si mi rekao, al ga neznam instalirati :/ Smijem li da upitati kako se instalira :( ?
(i ovaj moj comp je NEC tj, pod pacard bell ali je nec...)

Uff... teško ti mogu odgovoriti na to pitanje. Nije lako instalirati drajver iz sorsa, tj izvornog koda. Za tebe kao početnika je to preveliki zalogaj. Ako neće Ubuntu da ti sam prepozna WiFi kartu, onda bolje pokušaj sa nekom drugom distribucijom ili novijim Ubuntuom.

Probaj recimo OpenSUSE, Fedoru ili Mandrivu. Daleko je lakše da skineš još neku od tih instalacija i narežeš ih na DVD nego da kompajliraš i instaliraš taj drajver. Uostalom, taj drajver je deo standardnog kernel stabla tako da ga najverovatnije već i imaš na sistemu, samo je pitanje zašto ga Ubuntu nije podigao, ako ga stvarno nije podigao. :trust:

To što ti ne radi Wi-Fi karta može biti i do konfiguracije, a ne zbog nedostatka drajvera. Ajde izvrši sudo lsmod pa daj ovde rezultat.

P.S. Ne znam što te tek sad' banovaše kad' si već bio opomenut. Mora da si opet nešto politizirao. :)

Poslednja izmena:
Module Size Used by
binfmt_misc 6587 1
ppdev 5259 0
fbcon 35102 71
tileblit 2031 1 fbcon
font 7557 1 fbcon
bitblit 4707 1 fbcon
softcursor 1189 1 bitblit
snd_atiixp 12446 2
vga16fb 11385 0
snd_atiixp_modem 9103 0
vgastate 8961 1 vga16fb
snd_ac97_codec 100646 2 snd_atiixp,snd_atiixp_modem
ac97_bus 1002 1 snd_ac97_codec
snd_pcm_oss 35308 0
snd_mixer_oss 13746 1 snd_pcm_oss
snd_pcm 70662 4 snd_atiixp,snd_atiixp_modem,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss
snd_seq_dummy 1338 0
snd_seq_oss 26726 0
snd_seq_midi 4557 0
snd_rawmidi 19056 1 snd_seq_midi
snd_seq_midi_event 6003 2 snd_seq_oss,snd_seq_midi
snd_seq 47263 6 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
radeon 674135 2
snd_timer 19098 2 snd_pcm,snd_seq
ttm 49943 1 radeon
snd_seq_device 5700 5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
drm_kms_helper 29297 1 radeon
joydev 8708 0
snd 54148 15 snd_atiixp,snd_atiixp_modem,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_seq_oss,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
ati_agp 5094 1
drm 162471 4 radeon,ttm,drm_kms_helper
i2c_piix4 8335 0
soundcore 6620 1 snd
agpgart 31724 3 ttm,ati_agp,drm
i2c_algo_bit 5028 1 radeon
snd_page_alloc 7076 3 snd_atiixp,snd_atiixp_modem,snd_pcm
psmouse 63245 0
shpchp 28820 0
lp 7028 0
serio_raw 3978 0
parport 32635 2 ppdev,lp
8139too 18545 0
8139cp 16186 0
mii 4381 2 8139too,8139cp
pata_atiixp 3148 1

Jesam li potrefio pravi kod?

Ako narezem na live DVD moram li instalirati sve te distribucije da bi mi wi-fi kartica radila ili moze sa live-DVD da se provjeri?

Nisam politizirao nista koliko znam, pa ni ono sa cirilicom , al nema veze, nek banuju...

Edit: Mozda je i podigao bezicni internet, a ja ga neznam upaliti...

Poslednja izmena:
Jesi, potrefio si. Samo... ako je to ceo izlaz, onda ti drajver nije podignut. Jesi li situran da izlaz komande nije premašio broj linija terminala, pa da nisi "zahvatio" još neki deo izlaza "na dole"?

Imaš li na tom laptopu posebno dugme za paljenje i gašenje Wi-Fi mrežne karte?

Live distribucija bi trebalo da ima istu hardversku podršku kao i klasično instalirana verzija iste. Probaj prvo sa openSUSE... ona je jako user-friendly a i sa njom sam domaći pa mogu i najviše da ti pomognem. :)

Ipak... pre bilo kakve reinstalacije, trebalo bi ovde iscrpsti sve mogućnosti. Ajde probaj sa sudo modprobe orinoco_cs, pa da vidimo šta se onda dešava... Ako podigne drajver sudo lsmod bi trebalo da ti daje nešto ovako:
Kod:
Module                  Size  Used by
orinoco_cs             19716  0
pcmcia                 41076  1 orinoco_cs
orinoco                42004  1 orinoco_cs
hermes                 11136  2 orinoco_cs,orinoco
pcmcia_core            40852  2 orinoco_cs,pcmcia
...

Jesi, potrefio si. Samo... ako je to ceo izlaz, onda ti drajver nije podignut. Jesi li situran da izlaz komande nije premašio broj linija terminala, pa da nisi "zahvatio" još neki deo izlaza "na dole"?

Imaš li na tom laptopu posebno dugme za paljenje i gašenje Wi-Fi mrežne karte?

...[/CODE]

Imam posebno dugme za paljenje i gasenje,

Sto se tice dali sam zahvatio neki dio izlaza nadole neznam, neznam na sta mislis.

Poslje ukucavanja koda sto si mi dao novi izlaz na sudo lsmod je :

boris@ubuntu:~$ sudo lsmod
Module Size Used by
orinoco_cs 8782 0
orinoco 62841 1 orinoco_cs
cfg80211 126517 1 orinoco
pcmcia 33024 1 orinoco_cs
pcmcia_core 32964 2 orinoco_cs,pcmcia
binfmt_misc 6587 1
ppdev 5259 0
fbcon 35102 71
tileblit 2031 1 fbcon
font 7557 1 fbcon
bitblit 4707 1 fbcon
vga16fb 11385 0
vgastate 8961 1 vga16fb
snd_atiixp 12446 2
snd_atiixp_modem 9103 5
snd_ac97_codec 100646 2 snd_atiixp,snd_atiixp_modem
snd_pcm_oss 35308 0
snd_seq_dummy 1338 0
snd_pcm 70662 6 snd_atiixp,snd_atiixp_modem,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss
snd_seq_oss 26726 0
radeon 674824 2
snd_seq_midi 4557 0
ttm 49943 1 radeon
snd_seq_device 5700 5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
drm 162377 4 radeon,ttm,drm_kms_helper
joydev 8708 0
snd 54148 23 snd_atiixp,snd_atiixp_modem,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_seq_oss,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
soundcore 6620 1 snd
snd_page_alloc 7076 3 snd_atiixp,snd_atiixp_modem,snd_pcm
ati_agp 5094 1
i2c_piix4 8335 0
agpgart 31724 3 ttm,drm,ati_agp
psmouse 63245 0
lp 7028 0
shpchp 28820 0
parport 32635 2 ppdev,lp
serio_raw 3978 0
8139too 18545 0
8139cp 16186 0
pata_atiixp 3148 1

Aktiviran sad ili :)?

Update: Probao sam fedora live dvd i suse live dvd, nazalost ni jedan nema podrsku za tu moju karticu... Sve se mislim da nije u pitanju samo moja nesposobnost...

Imao bi zato pitanje i molbu. Postoji li mogucnost daljinskog upravljanja kompijutera sa linux-om (ako se nevaram radio sam to davno u windowsu) i molba da ako postoji dali bi bio voljan da pogledas sta nije u redu sa tim driverima? Sve se mislim da nije nesta jednostavno, samo sto sam ja nesposoban... Nemam iskustvo sa linuxom, vec samo ogromnu zelju godinama da se prebacim sa windowsa...

Bio bi veoma zahvalan :)

Poslednja izmena:
Imam posebno dugme za paljenje i gasenje,
Pa čoveče! :D

Sto se tice dali sam zahvatio neki dio izlaza nadole neznam, neznam na sta mislis.
Nema veze, sad' ćemo drugačije... :)

Poslje ukucavanja koda sto si mi dao novi izlaz na sudo lsmod je :

boris@ubuntu:~$ sudo lsmod
Module Size Used by
orinoco_cs 8782 0
orinoco 62841 1 orinoco_cs
cfg80211 126517 1 orinoco
pcmcia 33024 1 orinoco_cs
pcmcia_core 32964 2 orinoco_cs,pcmcia
...
Aktiviran sad ili :)?
Da. :) A šta si to sada uradio da se ovo pojavilo? Kucao ono modprobe ili pritisnuo dugme za paljenje kartice? :) Mislim, da li si ti uopste pokušavao da je upališ pritiskom na to dugme?

Ajde restartuj komp i ona mi daj izlaz lsmod-a pre i posle pritiska na to dugme. Da suzimo prikaz na samo ono što nas zanima kucaćemo:

su lsmod | grep orinoco

Update: Probao sam fedora live dvd i suse live dvd, nazalost ni jedan nema podrsku za tu moju karticu... Sve se mislim da nije u pitanju samo moja nesposobnost...
Biće da ti tu nešto ne radiš dobro. :)

Ništa... povećaj ekran terminala i kucaj: sudo lspci pa daj onda ovde izlaz.

Imao bi zato pitanje i molbu. Postoji li mogucnost daljinskog upravljanja kompijutera sa linux-om (ako se nevaram radio sam to davno u windowsu) i molba da ako postoji dali bi bio voljan da pogledas sta nije u redu sa tim driverima? Sve se mislim da nije nesta jednostavno, samo sto sam ja nesposoban... Nemam iskustvo sa linuxom, vec samo ogromnu zelju godinama da se prebacim sa windowsa...

Bio bi veoma zahvalan :)
Postoji. I to poseban način za udaljeno pokretanje grafičkog okruženja, tj aplikacija, i poseban za pokretanje terminalnog shell okruženja. :) Ništa, to ćemo kao poslednju opciju jer valjda i ta ssh treba da se konfiguriše. :)

Jutro :),

Wi-Fi kartica je ukljucena cijelo vrijeme :).

Kucao sam bio modprobe orico_cs i dobio te nove kodove (informacije).

Poslje restarta i kucanja lsmod kod je (izvini, neznam fino postaviti tabelu):

boris@ubuntu:~$ lsmod
Module Size Used by
binfmt_misc 6587 1
ppdev 5259 0
fbcon 35102 71
tileblit 2031 1 fbcon
font 7557 1 fbcon
bitblit 4707 1 fbcon
vga16fb 11385 0
vgastate 8961 1 vga16fb
snd_atiixp_modem 9103 5
snd_atiixp 12446 2
snd_ac97_codec 100646 2 snd_atiixp_modem,snd_atiixp
snd_pcm_oss 35308 0
snd_seq_dummy 1338 0
snd_pcm 70662 6 snd_atiixp_modem,snd_atiixp,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss
snd_seq_oss 26726 0
snd_seq_midi 4557 0
radeon 674824 2
ttm 49943 1 radeon
joydev 8708 0
drm 162377 4 radeon,ttm,drm_kms_helper
psmouse 63245 0
ati_agp 5094 1
snd 54148 23 snd_atiixp_modem,snd_atiixp,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_seq_oss,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
serio_raw 3978 0
agpgart 31724 3 ttm,drm,ati_agp
lp 7028 0
soundcore 6620 1 snd
i2c_piix4 8335 0
snd_page_alloc 7076 3 snd_atiixp_modem,snd_atiixp,snd_pcm
shpchp 28820 0
parport 32635 2 ppdev,lp
8139too 18545 0
8139cp 16186 0
pata_atiixp 3148 1

, dok je kod na "lspci" sljedeci( lsmod | grep orinoco neradi) :

boris@ubuntu:~$ sudo lspci
[sudo] password for boris:
00:00.0 Host bridge: ATI Technologies Inc RS300 Host Bridge (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc Radeon 9100 IGP AGP Bridge
00:13.0 USB Controller: ATI Technologies Inc OHCI USB Controller #1 (rev 01)
00:13.1 USB Controller: ATI Technologies Inc OHCI USB Controller #2 (rev 01)
00:13.2 USB Controller: ATI Technologies Inc EHCI USB Controller (rev 01)
00:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc SMBus (rev 18)
00:14.1 IDE interface: ATI Technologies Inc Dual Channel Bus Master PCI IDE Controller
00:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc Device 434c
00:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc IXP200 3COM 3C920B Ethernet Controller
00:14.5 Multimedia audio controller: ATI Technologies Inc IXP150 AC'97 Audio Controller
00:14.6 Modem: ATI Technologies Inc IXP AC'97 Modem (rev 01)
01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RS300M AGP [Radeon Mobility 9100IGP]
02:04.0 Network controller: Agere Systems Device ab34
02:0b.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)

Ima li kakvih poboljsanja /pogorsanja?

edit: Poslje novog kucanja modprobe orinoco_cs:

boris@ubuntu:~$ modprobe orioco_cs
FATAL: Module orioco_cs not found.
boris@ubuntu:~$ modprobe orinoco_cs
WARNING: Error inserting pcmcia (/lib/modules/2.6.32-24-generic/kernel/drivers/pcmcia/pcmcia.ko): Operation not permitted
WARNING: Error inserting cfg80211 (/lib/modules/2.6.32-24-generic/kernel/net/wireless/cfg80211.ko): Operation not permitted
WARNING: Error inserting orinoco (/lib/modules/2.6.32-24-generic/kernel/drivers/net/wireless/orinoco/orinoco.ko): Operation not permitted
FATAL: Error inserting orinoco_cs (/lib/modules/2.6.32-24-generic/kernel/drivers/net/wireless/orinoco/orinoco_cs.ko): Operation not permitted

Poslednja izmena:
Wi-Fi kartica je ukljucena cijelo vrijeme :).

Kucao sam bio modprobe orico_cs i dobio te nove kodove (informacije).

Poslje restarta i kucanja lsmod kod je (izvini, neznam fino postaviti tabelu):
Nismo se razumeli. Mislio sam da prvo restartuješ komp pa mi onda daš izlaz lsmod komande pre i posle pritiskanja digmeta za aktivaciju wifi karte, ali pošto kažeš da je non-stop uključena onda to nije ni bitno.

dok je kod na "lspci" sljedeci( lsmod | grep orinoco neradi)
Radi samo što je izlaz "prazan skup" i naravno da je prazan kada drajver nije ni podignut. Kucaj prvo sudo modprobe orinoco_cs pa onda sudo lsmod | grep orinoco :)

Što se lspci tiče, ovo nam je bitno:

02:04.0 Network controller: Agere Systems Device ab34

Ima li kakvih poboljsanja /pogorsanja?
Nema, ni ne treba da ima. Vidi... modprobe služi za "ručno" podizanje drajvera. Prvo ćemo tako utvrditi da li kartica radi sa konkretnim drajverom, pa se tek onda baviti podešavanjem kako bi se drajver automatski učitavao pri svakom podizanju sistema.

edit: Poslje novog kucanja modprobe orinoco_cs:

boris@ubuntu:~$ modprobe orioco_cs
FATAL: Module orioco_cs not found.
Ovde si ispustio jedno slovo (n) u nazivu drajvera.

boris@ubuntu:~$ modprobe orinoco_cs
WARNING: Error inserting pcmcia (/lib/modules/2.6.32-24-generic/kernel/drivers/pcmcia/pcmcia.ko): Operation not permitted
WARNING: Error inserting cfg80211 (/lib/modules/2.6.32-24-generic/kernel/net/wireless/cfg80211.ko): Operation not permitted
WARNING: Error inserting orinoco (/lib/modules/2.6.32-24-generic/kernel/drivers/net/wireless/orinoco/orinoco.ko): Operation not permitted
FATAL: Error inserting orinoco_cs (/lib/modules/2.6.32-24-generic/kernel/drivers/net/wireless/orinoco/orinoco_cs.ko): Operation not permitted
Ovde si dobro otkucao komandu i ime drajvera, ali si u oba slučaja pokušao izvršiti modprobe kao običan korisnik, a ne kao root. Zaboravio si sudo. :)

Daklem: sudo modprobe orinoco_cs

P.S. Sada moram da idem, ajde popodne ćemo to da rešavamo... Stvar je prilično mutna jer bi čipset ke kartice (WLL070) trebalo da je podržan od strane orinoco_cs drajvera, ali vidim da su mnogi ljudi imali sličan problem te ga rešavali preko vrapera za win drajver. :trust: Ne znam šta da ti kažem... Dobrodošao na Linuks. Dobro si počeo. :d

sudo modprobe orinoco_cs nece nesta da radi... Hvala ti na pomoci. Ako mislis da je jednostavnije sa windows driiver-om voljan sam i to probati :). Samo me je strah da mi DVD player u meduvremenu ne prestane citati narezane DVD-ove kao sto je ucinio sa CD-ovima.

Ja radim do 22.00 danas. Oko 22.30 sam na netu ako si na forumu.

Tenk ju!

Ajde malo da se umesam.. Ponekad se desava da ako imas Windows i Linux dualboot, prilikom restartovanja racunara iz Windowsa, win-driver ne ugasi/odjavi wifi/ethernet karticu, i ostavi je u nekom cudnom stanju, tako da linux driver nije u stanju da je ponovo probudi. Ali ako ugasis racunar i ponovo ga upalis onda radi. To mi se desavalo na jednom Asus laptopu (mislim da je X51L). Sve je bilo ispravno, module je bio ucitan i nije prijavljivao nikakve greske, ali mreza nije radila. Prevrnuo sam net i niko se nije zalio na taj problem. Onda sam primetio da mreza radi u pojedinim situacijama (hladan start). Resenje je bilo u podesavanju jedne opcije u windows driveru.

@SrpskiInat:
Da li uopste imas pristup internetu sa tog laptopa iz Linuxa? Mozda je bolje organizovati neku remote control sesiju sa nekim iskusnim linux korisnikom koji ce brzo proveriti u cemu je problem?

Vrh Dno