Šta je novo?

LiteOn 48246S - CPU utlz 100%, search time ~3000ms?!?HELP!

H.U.D.

Čuven
Učlanjen(a)
15.09.2003
Poena
620
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. ADSL
Ovako stoje stvari..

rezach je shljakao sasvim OK, do pre nekog vremena..
tada je pocheo da trazzi neshto po pochetku diska pri rezanju i da se chuje neki 'zvrkasti' :? zvuk, par puta tako, a onda ipak narezze disk( i na CDR i CDRW medijima)

probao sa smanjivanjem brzine rezanja, isto

pogledao da li je Ultra DMA ukljuchen, jeste ( u Win98 znam da jeste[ znam gde je opcija], u Win2K pretpostavljam da je po default-u, nakon instalacijeIDE driver-a - inache VIA KT333 chipset [ako neko zna nachin da to bolje proverim u W2K, recite plz] )

e, onda ti ja startujem CD speed ( ili beshe Drive speed) iz Nero-a i saznam podatke iz naslova :(
uz to, chitanje diska je chas OK, chas se igra 'klackalice', gore-dole, gore-dole

imam i CD chitach, neki LG 52x, koji na slichne testove daje uobichajene rezultate: CPU utlz ide od 3%, pa 8%, itd. po brzinama od 1X, 2X, itd. ; Search time je oko 90ms avrg ; chitanje ide uzlaznom linijom, standardno
..kao shto je i LiteOn radio ranije ( samo bolje , naravno), ali vishe ne :(

ono shto ja mislim da jeste ( mozzda) je zasnovano na chinjenici da sam mashinu skoro nosio van kucce ( i transportovao je kolima) i da su se neke stvari unutra ( sochivo, recimo) pomerile

ako neko ima bilo kakvu ideju ili iskustvo u vezi ovog problema ili mozzda nachina kako da podesim sochivo, molim vas, pomozite, jer ne bih da se odreknem dobrog rezacha bez veze ( a ni da se cimam do dilera u Jajince ;) )

Hvala svima unapred

P.S. e da objavim i da je meni ovo prvi post

Ja sam imao skoro identičan problem sa LG GCE-8481B. Svi simptomi isti, sem što je meni trebalo 20-ak sekundi da prepozna ubačeni disk. Osim toga počeo je da bruji kao usisivač i da ne čita diskove. Kad sam video da nasilno gasi DMA, odneo sam ga nazad i uzeo noviji model.

Pod W2K NIJE po defaultu ukljucen DMA.
MyComp->Properties->Hardware->Device Manager-> IDE ATA/ATAPI controllers
Pa sad dupli klik na Primary ili Secondary IDE Channel, pa tab "Advanced Settings", pa imas za svaki uredjaj u obema granama da vidis u kom modu rade, i da promenis po zelji. W2K zahteva restart.

Nazad
Vrh Dno