Šta je novo?

Linux zamene za Win programe

• Začetnik teme [ZoNi]
  • Datum pokretanja
Z

[ZoNi]

Guest
Razmišljam da u skorije vreme uzmem laptop, na koji ću možda staviti neki Linux (Kubuntu ili OpenSUSE, najverovatnije). Interesuje me da mi neko preporuči odgovarajuće zamene za neke Win programe. Ovo može da koristi svim Lin početnicima (a može da bude korisno i znalcima).

Dakle, interesuju me zamene za:
1. Jednostavan mp3/wma/ogg/aac plejer, nešto poput foobara (ne nešto kao iTunes, Winamp full i ostali programi sa bibliotekama).
2. Program za manipulaciju podacima sa mobilnog telefona (nešto kao Nokia PC Suite i slični programi).
3. Program u koji mogu da se natrpaju Rapidshare, Megaupload i slični linkovi i da on onda sam skida.
4. Može li se u Linuxu video-četovati preko Gmaila? Pidgin je ok za text-čet sa Google Talk-om?
5. Postoji li neki program koji prikazuje RSS fidove direktno na monitoru, kao npr. KlipFolio?
6. Kakva je situacija sa manjim igrama, tipa 10-100MB? Ima li tu zabavnih naslova, ili je Win ipak i dalje za ovaj deo neprevaziđen?

Razmišljam da u skorije vreme uzmem laptop, na koji ću možda staviti neki Linux (Kubuntu ili OpenSUSE, najverovatnije). Interesuje me da mi neko preporuči odgovarajuće zamene za neke Win programe. Ovo može da koristi svim Lin početnicima (a može da bude korisno i znalcima).

Dakle, interesuju me zamene za:
1. Jednostavan mp3/wma/ogg/aac plejer, nešto poput foobara (ne nešto kao iTunes, Winamp full i ostali programi sa bibliotekama).
2. Program za manipulaciju podacima sa mobilnog telefona (nešto kao Nokia PC Suite i slični programi).
3. Program u koji mogu da se natrpaju Rapidshare, Megaupload i slični linkovi i da on onda sam skida.
4. Može li se u Linuxu video-četovati preko Gmaila? Pidgin je ok za text-čet sa Google Talk-om?
5. Postoji li neki program koji prikazuje RSS fidove direktno na monitoru, kao npr. KlipFolio?
6. Kakva je situacija sa manjim igrama, tipa 10-100MB? Ima li tu zabavnih naslova, ili je Win ipak i dalje za ovaj deo neprevaziđen?

Da pokusam da pomognem, koliko znam.

1. Jedino tako jednostavno sto mi pada na pamet je xmms. Mada mozes da koristis i amarok, a da u taskbar stavis one dugmice za kontrolu...
2. Ovo i mene interesuje, nasao sam par takvih, ali nijedan dobar.
3. jDownloader (u javi je pisan => radi i na newindowsima)
4. Nisam probao, ali verujem da da... Koristio sam skype.
5. Superkaramba?
6. Linux je tu neprevazidjen, ima gomila. A posto su to nezahtevne igre, sve mozes da pokrenes i preko winea. :)

Zevs, fala za konkretne odgovore, nadam se da će se i drugi uključiti na sličan način.

Inače, Gmail (nemanja, Gmail, ne Gtalk!) video chat ne radi pod Linuxom (System requirements: * Windows XP or later, * Intel Mac OS X 10.4 or later), a sa Wine-om može da se potera samo voice chat :(

Što se tiče foobara, Mesk Audio Player je najsličniji (za sada ;) ):
http://mesk.nicfit.net/

Videću još da li Superkaramba može da zameni KlipFolio onako kako bih ja to hteo ;)

Mozes da koristis conky za RSS feed,a najjednostavniji plejer je MPD plus recimo mpc.

na12, ok za Conky, ali taj MPD player nisam našao :(

Hehe. Ok, na12, našao sam to, ali me zbunilo ono da je "server", pa nisam ni gledao detaljnije. Hvala...

jox, hvala i za taj predlog, ali mi SongBird deluje mnogo sličnije iTunes-u nego foobar-u ;)

Pogledaj ovaj frontend za xmms2 - http://blog.lxde.org/?p=136. Jedini problem je sto ti ovde treba instalacija iz sorsa.

Za igrice - ne znam sta tacno volis ali ima dosta tih manjih igrica, recimo Chromium, Frozen Bubble i sl. A rade i sve flash igre ofc.

Poslednja izmena:
jox, hvala i za taj predlog, ali mi SongBird deluje mnogo sličnije iTunes-u nego foobar-u ;)

nema na cemu...
... ja imam suprotan utisak: godinama sam koristio winamp 99.9% vremena, i sad mi svi ostali programi lice (SongBird, foobar2000, amarok) cim nisu WinAmp :)

btw i Amarok je skoro izasao u verziji 2.0, takodje odlican linux music player.

Koji program preporučujete za slušanje IP radija?
Šef magacina mi je tražio "zumu", znam da je bila verzija za linux, ali je nisam našao, stavi sam portable zumu za windows i pokreno je preko vine-a.

Amarok, xmms/xmms2, rythmbox, i gotovo svi ostali media playeri mogu da se koriste za slusanje podcast audio streamova. Naravno postoje i specijalizovani klijenti za last.fm, podnovu itd., a tu je i real player.

Zuma for linux - postoji i to samo se placa :) A valjda jos uvek neko pravi i odrzava besplatni klon interesantnog naziva 'gluma'.

Video player: vlc pobedjuje Music player: rythmbox ili banshee
Igre: sada je izasao oficijalni steam za linux, a ja ti preporucujem Minecraft i World Of Goo

Nazad
Vrh Dno