Evo ja sam bash pre neki dan instalirao Linux, prvi put posle vishegodishnje pauze. Zapravo nikada i nisam bio neki Linux expert, ali sam se malko igrao kada sam imao vishe vremena i entuzijazma za te stvari.
Moje iskustvo sa Suse 8.0 Personal edition je veoma shareno. Iako sam odavno simpatizer ove distribucije zbog njene jake multimedijalne podrshke ( prvi su uveli Video4l i druge *******cije ) imam niz zamerki u pogledu korisnichkog interfesja ( Yast i ostali config alati ) koji se poprilichno "razlikuje" od RedHat-ovog ( prilichno su bagoviti i nisu bash neshto funkcionalni ), iako se u sushtini radi o istim GUI okruzenjima ( KDE/Gnome ). No otom potom...
Shto se tiche bezbednosti, to je veoma relativna stvar. Jednino shto bih u tom kontekstu mogao da uzmem kao prednost Linux-a je to shto postoji mnogo, mnogo, mnooogo manje virusa za njega i raznih programchica napravljenih za napad na integritet sistema.
Kada su bezbednosne rupe u pitanju Linux ih ima kol'ko i Win, ako ne verujete pogledajte samo spisak zakrpa na SuSe ili RedHat sajtu, koje izlaze maltene na dnevnom niovou. Jedino chinjenica da su njegovi web browseri i drugi alati mnogo manje rasprostranjeni, pa samim tim i na manjem udaru, ide u prilog ovom OS-u, ali sa druge strane... shta vas sprechava da pod Win-om koristite Operu i neki third party mail client?
Linux dolazi sa preinstaliranim firewall-om i to mu je josh jedna prednost, ali lichno nisam dovoljno upznat sa tim OS-om da bih sve mogao sam da konfigurishem tako da po pitanju bezbednosti to i nije neka prednost. Sam firewall nije svrha, on je sredstvo, odnosno alat koji nema nikakvu funkciju ako ne znate da ga koristite ( konfigurishete ). Ipak, svidelo mi se shto me je Konquer ( web browser pod KDE-om ) uvek pitao da li da blokira cooky-e sa te stranice ili chak celog domena. Veoma korisno ( bezbednosno ) i prosto za korishcenje.
Shto se tiche ostalih Internet alata mislim da Linux tu uopshe ne zaostaje za Win-om, a kada se priviknete mozda je chak i u prednosti. Tu prvenstveno mislim na razne download manager-e, ftp i mail client-e i ostale korisne programchice. Ipak, nedostaje mi funkcionalnost i dobro poznati interfejs GetRight-a i nekih drugih programa, ali pretpostavljam da je to sve stvar navike.
Iako sam veliki Linux ljubitelj i borac za ... bla, bla, bla, ... ne vidim da prosechnom home useru ona pruza neshto posebno. Lichno, josh uvek nisam spreman da predjem na tu platformu, bar ne bez nekih shest meseci opakog rada ( prilagodjavanja ), a vi prosudite sami.