Šta je novo?

Linux za početnike!

PeeT

Slavan
Učlanjen(a)
15.02.2007
Poena
319
Pa da krenemo, koji je Linux distro najkompletniji i najjednostavniji za nekog ko tek želi da uplovi u te vode i da isproba to novo iskustvo da bi proširio svoje znanje o kompjuterima , odvojimo jednu particiju na hardu i rešimo da instaliramo linux, pa da čujemo savete koji i kako? verovatno sve nove distribucije se na isti nacin instaliraju, izabracemo particiju od koje ce linux napraviti 2 (1swap) instaliracemo linux, posle instalacije docekace nas GRUB loader, koji će nam nuditi da li da butujemo linux ili windows (if present) kada podignmo izabrani linux , predstoji nam klasicna procedura instalacije drajvere i kodeka koji nedostaju , kao i potrenih programa i konfigurisanje internet konekcije i ostala podesavanja, to bi bio neki start, e sad na čemu će se početnik (za linux) najbolje snaći, verovatno ima i jednostavnijih i težih varijanti, KDE ili GNOME okruženje, Ubuntu, Kubuntu, Debian, Fedora, Mandriva .......

Pa kubuntu (ili ubuntu, isti djavo) graficko okruzenje je jako slicno windowsu, makar meni. A i instalacija je krajnje jednostavna, tako da eto, probaj to :)

Poslednja izmena:
Ja sam uvek pre za neku Fedoru ili SuSE linux, mada mnogi preporučuju Ubuntu za početnike.
U principu neće se pogrešiti ni sa jednom od ove 3 distribucije, naročito što sve 3 imaju razvijen community, dobre package managere i gomilu repo-a sa kojih se mogu povući svi potrebni paketi.

Prilikom istalacije linux-a, našta se treba najviše obratiti pažnja da se ne uništi postojeća instalacija windows-a kao i podaci na hard-u

čitaj šta piše i pazi gde klikćeš.

Zasad sam isprobao Ubuntu 9.04 nije instaliran boot-ovan je sa CD-a, moze li mi neko pomoci kako da napravim dial-up konekciju, sve sam pretrazio ali za dial-up uopste nema, zna li neko kako i moze li uopste?

Dial-up modem ili dial-up adsl?

Pazi, ja sam poceo sa Fedora / CentOS distribucijama u firmi. Malo je jedino "komplikovano" da se naviknes kako da ubacujes "automatizovano" software, dodatni, koji ti je potreban.

Sto se same instalacije tice procices je jako bezbolno s tim sto je jedino bitno biranje paketa kako bi posle imao kompletan operativni sistem. Ako zelis samo da udjes u te vode najtoplije ti preporucujem Fedoru, ako zelis malo dublje da udjes u servise itd onda CentOS. Evo dacu ti jedan link kako da od same instalacije podesis Fedoru da radi sve sto imas i na windows-u.

http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f11.html

Jednostavno sto se ranije uhvatis za komplikovaniji sistem to ti je kasnije lakse, a isto tako sto se uhvatis za korisceniju stvar imaces vise podrske na netu oko raznih problema.

Najobicniji Dial-up modem Lucent 56k

Vrlo teško da ćeš ga naterati da radi, izuzev ako nekom srećom nije jedan od vrlo retkih modela za koje postoje Linux drajveri.

U 56k eri povezivanja na net desktop Linux je bio skoro nula, tako da drajveri nisu ni pravljeni. Pošto 56k ubrzano odlaze u penziju, drajvere za njih niko više ne piše niti kome trebaju. Možeš pokušati da guglaš Linux i naziv sa modemovog čipseta, ali budi spreman da ćeš se verovatno razočarati.

Poslednja izmena:
Ako ti Windoza prepoznaje modem kao Lucent Win Modem i ako za njega nisu potrebni drajveri,tj u okviru samog Windowsa su koji ga automatski prepoznaje onda ce ti modem verovatno raditi na lindzi uz pomoc novih martian drajvera koji bi trebalo da rade i na novim kernelima bez problema-ja sam ih koristio na Debian Etch-u,Open SUSE-u 10.3 i Slackware-u 11 dok nisam dobio adsl i radili su bez problema
Problem je ako se modem odaziva u control panelu na Agere i radi preko zasebnih drajvera sa cd-a-onda verovatno od njega na linuxu nema nista
Bilo je vise price o tome,ali kada instaliras linux u svakom slucaju treba da odradis scanmodem skriptu koja ce ti reci da li je modem podrzan i ima li drajvera za njega

http://132.68.73.235/linmodems/index.html#scanmodem

A martian drajveri su ti ovde kao i uputstvo za instalaciju,treba ti dakle poslednja verzija martian-full paketa

http://phep2.technion.ac.il/linmodems/packages/ltmodem/kernel-2.6/martian/

Good luck

Sto se tice distroa za koriscenje,s obzirom da imas dial-up moja preporuka bi ti isla za Slackware ili Debian jer dolaze sa dosta softvera pa neces morati da skidas sve sa neta i mucis se sa ubogih 56k-nije bas da su user friendly kao recimo Ubuntu tako da ces morati u startu da malo zasuces rukave(Debian je nesto laksi za snalazenje nego Slackaware i dolazi sa hrpom softvera na 4-5 dvd-ova pa ne bi bilo lose da probas bas njega)
Fedora i Ubuntu nikako,jer dosta stvari kao i update treba da se skida sa neta sto ti nije bas izvodljivo sa obicnim modemom,a i CentOS nije bas distro za kucnu upotrebu jer je vise orjentisan na serversko okruzenje i poslovnu primenu ;)

Poslednja izmena:
Ja mislim da bi najbolje bilo da se prvo postarash za bolji internet .. ne znam kakva ti je finansijska situacija ali snadji se nekako za neki najsporiji i najeftiniji flat ... kad to sredish onda predlazem Ubuntu distro koji sa vrlo malo ulozenog truda moze da ti pruzi mnogo zabave a josh vishe znanja (osim u sluchaju igranja igrica i koriscenja profesionalnog multimedijalnog softvera).Pozdrav.

(osim u sluchaju igranja igrica i koriscenja profesionalnog multimedijalnog softvera).Pozdrav.
Ovo nisam bas razumeo? Igranje Win igrca na Linuxu noj evise problem jer 70% danasnjih masina ima rama da tera Wine i Cedegu samo tako. Mo sin igra npr Doom3 i jos takvih igrica na Ubuntu na masini iz podpisa....multimedija ? Pa i to radi . Izvinjavam se ako nisam dobro razumeo post ali se radi

Ja sam svojevremeno pre par godina na ovo pitanje odgovarao sa SuSE :) ... ali mislim da je ubuntu najpribliznija distribucija za windowsolike korisnike ... pogotovo sto moze da se instalira iz windowsa i automatski zaobilazi problem oko particionisanja diskova koji je poznati problem pocetnicima.

Ovo nisam bas razumeo? Igranje Win igrca na Linuxu noj evise problem jer 70% danasnjih masina ima rama da tera Wine i Cedegu samo tako. Mo sin igra npr Doom3 i jos takvih igrica na Ubuntu na masini iz podpisa....multimedija ? Pa i to radi . Izvinjavam se ako nisam dobro razumeo post ali se radi

Pa nisam se ni ja bash trudio da pojasnim :D Znam za projekte i pomno pratim razvoj i nije to sto pominjesh ni toliko daleko od ozbiljnog ali ipak Linux josh uvek kaska ... i to kazem kao full time user (Windblows for Games) Pozzz

Njindovs radi narano bolje sa igricama , jer ipak emulacija je emulacija ali nije daleko kada ce i Linux poceti da se mesa u taj segment. Secam se(mada i danas je tako u vecini slucajeva na zalost) kada ljudi cuju da si na Linuxu,odmahnu rukom kao da si na heroinu ne daj boze. Kada i kod nas bude moralo da se pazi ,kao sto se danas ne pazi na legalan sftver prica ce biti drugacija.
1 Ubuntu
2 Fedora
3 Suse
4 Mint
4 Debian
to su distroi po meni poredjeni

Naj jednostavniji, naj transparentniji, najlaksi... UBUNTU, KUBUNTU, XUBUNTU...

Probao sam sve druge distroe (Mandriva, PCLinux OS, Mint, SuSE, Fedora, RedHat...) ali ovaj je najlaksi za Update i sve drugo sto vam fali, plus community mu je vrh.

Naj jednostavniji, naj transparentniji, najlaksi... UBUNTU, KUBUNTU, XUBUNTU...

Probao sam sve druge distroe (Mandriva, PCLinux OS, Mint, SuSE, Fedora, RedHat...) ali ovaj je najlaksi za Update i sve drugo sto vam fali, plus community mu je vrh.

Za update je najlaksi Gentoo ali je daleko od pocetnickog distroa. Mada za svakog pocetnika bi bilo najbolje (ako ima volje za tim) da skine upustvo za instalaciju Gentoo-a i da ga detaljno iscita i na osnovu njega pokusa da instalira sistem. Ako bude dovoljno uporan uspece da instalira sistem i usput nauciti dosta toga korisnog. Dalje koriscenje Gentoo Linuxa je pesma :)

Naravno ne upustati se u gore opisanu avanturu bez broadband konekcije. Ja sam posle prvih iskustava sa Linuxom kroz Knopix, probavanja svih poznatih distribucija na kraju odlucio da probam sa Gentoom i nisam zazalio.

Kao neko ko je ucio Linux na Gentoo-u i ko ga je koristio 2 godine mogu da kazem samo ovo:
Bezite od njega ako boga znate :D

Skinuo sam Puppy Linux 4.3, za koji sam dobio preporuku na jednom forumu, Puppy e Live OS CD Linux koji se ne instalira već se pokreće sa diska, stim da mogu da mu se instaliraju programi i sesija da se zapamti na hard disk (ntfs particiju) u startu ima dosta potrebnih programa i bez problema se konektuje na net pomocu dial-up modema, dobra stvar da se nauče neke linux osnove, dok nebudem spreman da predjem na neki jači distro koga ću da instaliram i da budžim

Kao sjajan desktop distro mogu definitivno da preporucim PCLOS 2009.2
Dakle HP Compaq 615,sve radi otb a za graficku (Radeon HD 3200) aktivirani fglrx drajveri koji dolaze u paketu
Wless radi,bluetooth radi,a switching sa etherneta je vrlo lak pomocu sjajnog network appleta,i ne nije u pitanju budjavi Network Manager-zaista za svaku pohvalu
Multimedia,java,flesh-sve radi otb a i broj pratecih programa na cd-u je pristojan
Samo da napomenem da OpenSUSE 11.1 nakon instalacije nije hteo da udje u X,kada sam namestio X nije radio zvuk,nije prepoznao ni wless-za mene debelo razocarenje pogotovu sto je u pitanju popularni desktop distro
Na Ubuntu nije radio samo zvuk,sve ostalo otb ;)
Tako da je za mene pobednik PCLOS rukovodeci se mojim iskustvom :D

Poslednja izmena:
Evo jedno noob pitanje.U cemu je razlika izmedju pojedinih distroa,osim one glavne da se neki instaliraju na hard a drugi su Live CD.Da li je razlika u skinu, u programima koji dolaze sa njima.Princip rada je isti na svima ili mozda ne

Nazad
Vrh Dno