Šta je novo?

linux za kafic

Dimco

Slavan
Učlanjen(a)
22.12.2007
Poena
360
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600X / Thermalright Silver Arrow 130, Noctua NF-A12x25 PWM
Matična ploča
Gigabyte B550I AORUS PRO AX
RAM
Crucial Ballistix DDR4-3600 32GB (2x16GB) BL2K16G36C16U4R
GPU
EVGA RTX 3080 XC3 Ultra
Storage
ADATA XPG GAMMIX S11Pro PCIe Gen3 x4
Zvuk
Presonus Eris E3.5 BT, Arctis Pro Wireless
PSU
Corsair SF750
Kućište
JXK-F1
Monitor
LG 27GL850-B
Miš & tastatura
Anne Pro 2, Scyrox V6
Ostale periferije
Presonus Eris E3.5 B
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Vlasnik sam kafica u kom se 95% muzike pusta sa racunara (racunar->mixeta->pojacalo->itd.), a ostalih 5% sa dvd-playera (uglavnom stari audio cd-i). Racunar berbone asus sistem star 2-3 godine koji radi pod windows XP-om i plejer koji se koristi je winamp sa par pluginova (crossfader...). Posto je instalacija OS-a stara par godina sistem povremeno "stuca", a tu je i gomila virusa i kozna cega (racunar nije povezan na internet), posto su konobari dosta muzike ubacivali sami sa kojekakvih fleseva i sl.
U svakom slucaju planiram da ovih dana povezem racunar na wirless hotspot koji takodje se takodje nalazi u kaficu, pa sam planirao da reinstaliram OS, tj. ubijem XP i stavim neki linux distro. Ja licno sam koristio i koristim linux povremeno ali smatram da je moje znanje vezano za linux dosta "tanko".
Imam sl. pitanja:
1) koji distro? (moj licni pik je ubuntu zbog dobre "podrske" i zato sto je primarna svrha datog racunara pustanje muzike).
2) koji media/audio player? (amarok?) (dobra podrska za razlicite audio formate, pluginovi - crossfader, lako pravljenje play lista, uzmite u obzir faktor nesposobnosti konobara da se snadju sa windows-om a kamoli sa linux-om...)
3) racunar planiram da povezem sa hotspotom USB wireless stikom ili PCI wirless karticom - sta je bolja solucija ako se uzme u obzir da ce OS biti linux (zbog drajvera), takodje ako se odlucim za USB stick isti ce biti nonstop ukljucen (racunar radi 15h dnevno) pa me interesuje da li postoji opasnost od pregrevanja, jer sam video da se neki stikovi dosta greju u slucaju duze upotrebe? Takodje preporuka za odredjeni model uredjaja ako je imate.
To je otprilike to PC sa linux OS-om za pustanje muzike i povremeno koriscenje neta. Hvala unapred.

Kubuntu i amaroK :)

A radije bih koristio neku internu varijantu za wifi, mislim da ces imati manje problema tipa "nego ga zakacio, pa zato ne radi" i sl...

Ubuntu ili Mint Linux.
Probaj KDE i Gnome pa vidi koji vise odgovara tebi i zaposlenima.
Amarok je dosta "tezak" po resursima, ali ce da radi sve sto ti treba. Takodje, Amarok 2 zna da zeza u Gnome-u dok se ne instalira XINE, ali u KDE-u radi "iz prve".

Wireless ima sve bolju podrsku u Linuxima, pa bi "trebalo" da radi iz prve sa vecinom PCI i USB kartica.
Ja bih licno pre isao na PCI varijantu jer mozes slobodno da pozicionirash antenu ili da dodash dodatnu ako signal nije zadovoljavajuci, shto je jedna od boljki USB varijanti.
Ovde mozes pronaci spisak PCI i USB wireless adaptera podrzanih od strane Ubuntu-a.

I moj prvi pik je Ubuntu u KDE okruzenju i amarok. A razmisljam se i da napravim 10m lan kabla i sprovedem do rutera - jeftinije je i radi bolje.

Mint, da se ne zeza sa kodecima...

Mint, da se ne zeza sa kodecima...
Evo sad bas listam neki guide za Mint i kolko ja vidim po default-u radi u Gnome-u, pa se brinem oko potencijalnih problema sa Amarokom vezan za za Gnome okruzenje (koje je naveo Taraba). Mada mi nije tesko ni da instaliram XINE...

U kubuntuu, kad pustis prvi mp3, pitace te hoces li da instaliras kodek, ti reci yes i eto...

Imas i KDE verziju Mint-a ovde.

Sinoc sam probao da dignem LIVE startup sa DVD-a, cisto da vidim da li ce sve raditi bez probleme pre nego sto instaliram na hdd, i imao sam dosta problema.
Probao sam Mint 7, Mint 7 KDE, i Kubuntu.
Mint 7 je posle boota i selekcije opcije live startup prosao par skrinova ali je u jednom trenutku ostao na crnom ekranu, kursor misa je bio viidljiv i mogao sam normalno da ga pomeram a DVD je vrteo kao sumanut jos 10 minuta pre nego sto sam resio da ga restartujem.
Mint 7 KDE me je odma posle selekcije live startup-a prebacio u konzolni mod gde ja iskreno nisam znao da se snadjem, kolko ja kapiram nije mogao da pokrene graficko okruzenje.
Kubuntu je "najkonkretnije" izgledao posle boot-a ali nije imao opciju za live startup vec samo za instalaciju na hdd tako da "nisam zeleo da se igram".
Obe verzije Mint 7-ce sam probao i u live compatibility startup modu ali mi se desilo isto sto i sa obicnim live startup-om kod Mint 7 - par skreenova, i posle crn ekran za aktivnim kursorom i DVD-io koji vrti u nedogled.

Ako neko ima ideju kako da resim ovaj problem bio bi zahvalan.

Inace ja verujem da je uglavnom hardverski problem jer je ova masina dosta stara.
Nisam 100% siguran ali konfiguracija je otprilike: Asus Bearbone PC: Athlon 3000+ 64, 512 RAM, nepoznata mb za VIA cipsetom i integrisanom S3 grafickom. Uz to postoji mogucnost da je DVD zesce prljav pa se muci da digne ove live startupove i zato "zakucava".

Inace problem konekcije sam resio, napravio sam 15m lan kabla i povezao PC i ruter direktno, tako da nece biti problema sa drajverima za wirless.

Evo bas sam probao da dignem Mint 7 KDE live startup na mom laptopu (dell xps 1520) i sve je odradio za 2 min bez ikakvih problema - cak i track pad radi savrseno, a kod mandrive koja je na laptopu morao sam da dodatno podesavam da bi uopste radio.
Znaci ili je problem podrska za hardver u racunaru koji je u lokalu (najvise me brine mb zbog ove VIA S3 kombinacije) ili jednostavno ne moze da procita disk.

Skini program UNetBootIn i uz pomoc njega napravi butabilni USB Flash kako bi iskljucio mogucnost da je DVD problem.

Moram da pohvalim ovaj Mint 7 KDE. "Out of box" skoro da sve radi open office, vlc, mozzila, thunderbird, audio, video, slike, kodeci, prepoznao je skoro sav hardver na laptopu... jedino zamerka je da izgleda nije prepoznao wirless ili ja ne znam da podesim...ovo drugo je verovatnije.

Jedno nevezano pitanje: kada bih instalirao ovaj Mint 7 KDE na laptop (dell xps 1520), da li bi automatski bio instaliran nvidia driver za graficku (geforce 8600) ili bi to morao naknadno?

Poslednja izmena:
Probao sam da butujem sa USB-a ali ne moze, ne postoji podrska, procesljao sam boot meni detaljno. Inace pogledao sam malo detaljnije koje su komponente unutra - u pitanju je asus vintage v2 bearbone konfiguracija, amd athlon 3000+ 64 na 1.8ghz, VIA/S3G unichrome pro igp graficka i izgleda da ima sam 192MB RAM-a (sto moze biti razlog zasto ne moze da digne live startup).
Razmisljam da instaliram ovaj Mint 7 KDE pa sta bude, brine me samo ova integrisana graficka...

Ova masina:
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16856110045R

Poslednja izmena:
I ja glasam za Ubuntu. Sto se tice plejera mislim da mozes da pokrenes i Winamp preko wine-a. Kum se zezao sa tim ali koliko se secam imao je preblema sa pluginom (crossfader), tada je to isto probao sa Ubuntu verzijom 7.10 (mislim) i sve je proradilo. Mada i AmaroK radi posao samo neznam kakva mu je podrska za pluginove.
Pozdrav

Instalirao sa kubuntu ali to toliko sporo radi da kad kliknem na "start" meni dize 30s, a amarok po par minuta. Videcu da nabavim bar 512 ddr1 memorije da ubodem pa da vidim dal ce da radi ako ne moram da vidim da skinem neku ultra lite ediciju.

Pazario sam 1GB DDR400, instalirao Mint 7 KDE i sad sve leti.
Hvala svima na pomoci.

Jedno nevezano pitanje: kada bih instalirao ovaj Mint 7 KDE na laptop (dell xps 1520), da li bi automatski bio instaliran nvidia driver za graficku (geforce 8600) ili bi to morao naknadno?

Po defaultu ce ti koristiti Open Source driver - tj. nema 3D podrske i Compiz efekata. Posle jednim klikom iz Update managera instaliras nVidia Proprietary Driver i mozes da cepash igrice :D

Drago mi je da si uspeo sve da namestish. :guitar:

Daj adresu kafica da ti pravimo promet (i to samo ako imas dobre koktele i kafe-napitke) :D

Daj adresu kafica da ti pravimo promet (i to samo ako imas dobre koktele i kafe-napitke) :D

Kafa je odlicna, a koktele nemam u ponudi za sada (po principu prave koktel karte), planiram da ih ubacim vec duze vreme ali imam problem sa prostorom za skladistenje svih onih potrebnih likera, zestina i vocki u samom sanku kao i problem da tokom udarnih termina kad je velika guzva sankeri tesko mogu da stignu da prave koktele i izbacuju ostatak porudzbina.
Inace kafic se nalazi u Kragujevcu, u centru grada na Djackom trgu ispred I gimnazije.

Poslednja izmena:
Imao sam slicnu dilemu kao i ti ovde:
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=199673
Ukratko, da quote-ujem sam sebe :D :
OK, odluka je pala, Ubuntu 9.04 radi posao sa Xmms playerom, evo spakovao sam instalaciju u jedan fajl, jer nije ga uopste lako instalirati a ja sam napravio kratko uputstvo i spakovao ga u jedan rar fajl, mozda ce nekom zatrebati ;) (ovo je free player modovi, cisto da znate ;)
http://rapidshare.com/files/237425042/Xmms_player_for_Ubuntu.rar
Unutra imate fajlove sa rednim brojevima po kojim instalirate dvoklikom kao u Windowsu. Sadrzi Xmms player, Crossfade plugin i Volume Normalizer plugin koje morate da podesite kako vam odgovara, isto kao u Winampu: Options>Preferences>Output
Nadam se da ce ti ovo pomoci.

Heh Ubuntu sa Exaile plejerom ili Audaciusom i reseno a i brzo. KDE 4,3 ne hvala suvise sporo naspram Gnoma. A Audacius prima Winamp skinove

Nazad
Vrh Dno