Šta je novo?

LINUX uz nove masine

ArrowSat

Slavan
Učlanjen(a)
19.11.2005
Poena
375
Ovo pitanje mi se vuce jos od pre skoro godinu dana...

Obzirom da je sve veca hajka na prodavce hardware-a da ne isporucuju masine sa XP-om "koji sluzi samo za test", kakva je situacija sa Linuxom.

Da li se neka distribucija moze bez bojazni instalirati na novo-proizvedene PC racunare u domacoj radinosti, ili i tu postoji ipak neka klauzula da se nesto nekome treba platiti.

Da li je i u kojoj meri dozvoljeno ili zaranjeno koriscnje linux based OS-ova kroz marketing (logoi, verzije, funkcije itd)? (primer osvane reklama u Metro katalogu da sve nove masine dolaze sa instaliranim primera Ubuntu-om i imaju open-office).

Cisto neko razmisljanje... na tu temu.
Nisam uopste u Linux svetu pa rekoh da pitam.

a da odes npr na sajt Ubuntua i OpenOfficea pa da vidis sta oni kazu o tome?

Vise bih voleo da prvo odem u Englesku da naucim engleski... :(

hm...ne bih da kritikujem ali baviti se kompjuterima a ne znati engleski...
kazem ti ono gore zato sto ces ovde cuti 15 razlicitih tumacenja ovoga sto si pitao ;)

mislim da nema problema da se Ubuntu nudi uz svaki.. samo je politika proizvodjaca uz sta da se prodaje.. a oni "verovatno" imaju dogovor sa Microsoft-om koji je povoljniji po njih nego onaj sa Ubuntu zajednicom npr. e sad znam i ja kao i oni da bi cena ukupno bila znatno niza uz Ubuntu ali eto..

Ubuntu je besplatan i legalan sve dok se radi default instalacija bez softvera i kodeka koji se nalaze u vlasnistvu drugih kompanija.
Open Office je totalno besplatan samo se ne sme menjati source kod programa.

Ukoliko planiras da svoj oglas postavis u nekom npr. Metro katalogu za svaki logo koji budes koristio pored slike proizvoda moras navesti firmu koja poseduje prava na taj softver / logo.
Npr. za Ubuntu bi trebalo napisati :
"Ubuntu and Canonical are registered trademarks of Canonical Ltd."
itd.

Hvala na odgovorima,

Nego, pre svega nemam firmu, ali hvala na lepim zeljama :) To pitam zbog sve cescih pojava da uz racunar ide linux.
Kao recimo Asus EEE PC, ili nove P5E3 i P5Q ploce, koje imaju linux u sebi po samom izlasku iz fabrike.
Naravno takvi linuxi su bas za takve uredjaje prilagodjeni.

Ne verujem da ce HP ili Dell jednostavno da se okrenu od jakih ugovora sa Microsoftom, vec pre da ce manji igraci, MSI ili Prestigio ili "malo jaci" Asus i Gigabyte mozda na neki nacin ponuditi opciju, ako necete windows imate od nas Linux... kao opciju da hardware bude upotrebljiv.

E sad sustina pitanja nije bila to da Asus ili Gigabyte ili MSI distribuiraju linux uz svoje proizvode, kao besplatnu opciju, vec da li je opcija domacim prodavcima, tj kupcima, koji nemaju za legalan OS, ponuditi linux bez straha od mogucih kazni i inspekcija.

Drugim recima, moze li se ponuditi legalno upotrebljiv racunar sa OS, bez dodatnih izdataka za isti.

Hvala

1. EEE PC i slicni su previse slabi da podjednako dobro (brzo) teraju XP ili nikako Vistu. Mogu ali nije to to... Drugo, target market za ove racunare nisu prosecni Pera Koljac koji i ne zna engleski (ne mislim na tebe nimalo pod ovim), vec malo profesionalniji ljudi koji mogu da koriste Linux.
2. To sto "ljudi traze" da Dell/HP etc. daju mashine sa Linux-om, ne znaci da je uopste i primetan procenat takvih (prosto nema onih koji se protive toj opciji, jer ti ostali i ne znaju ni sta ta opcija znaci).
Kako se Dell proveo sa mashinama koje su isle sa Ubuntu-om beshe? Razocaravajuce? (u najmanju ruku)
Kako se Borland osecao kada je poslusao survey po kome bi "ogroman broj korisnika kupio Delphi za Linux"? Finansijski je Kylix bio propast.

Prosto i jednostavno, jedno je za office racunar staviti Linux i OpenOffice, ako na njemu nema potrebe za drugim softverom.
Sasvim je drugo da kucni desktop nema Windows... ako ima problema sa Windows-om, krajnji korisnik cesto i sam moze da resi problem (smejte se, ali je tako).
Sta da radi kada mu Linux ne radi??? Potrosi tri dana dok nadje nekog dokonog geek drugara da mu popravi?
3. Linux koji ide uz ASUS ploce je namenjen entuzijastima!

To sto ne znas engleski a bavis se kompjuterima, tebi ce skoditi... ali posto dobro vreme provodim u radu sa Korejancima i Japancima, mogu slobodno da kazem... ima mnogo gorih :( Covek bi pomislio da dve kompjuterski najrazvijenije zemlje iole govore engleski... ali jok.
Sta bi bilo da bolje znaju engleski? Ne bih ima naplacivao 10x vishe jer mi potrose 10x vishe vremena za pitanja ;)

@ArrowSat, Dell i HP već isporučuju računare sa preinstaliranim linuxom - i to ne samo servere i workstatione, nego i desktop računare. To im ne isključuje dilove sa Majkrosoftom, naravno. Dell isporučuje pisije sa preinstaliran Ubuntuom 8.04 (odeš na sajt, izabereš grupu - recimo Home&HomeOffice i imaš dole link OpenSource Computers). HP nudi RHEL, Suse, TurboLinux i Mandrivu (pojedine distroe nude samo u određenim delovima sveta).

@Alfaunits: Kylix je bio propast zato što Borland nije slušao uopšte tržište i (potencijalne) kupce. IDE je bio windows verzija koja je radila pod wine-om (ako do treće verzije ne možeš da napraviš nejtiv linux IDE, makar i pored raspoloživog eclipsa, onda dabome odustani); samo kompajler i dibager su bili nejtiv elf aplikacije; od biblioteka (Qt, libc itd) je koristio samo svoje prebuild isporučene stvar, a totalno ignorisao novije i bolje verzije instalirane na sistemu. Pa koji profi linux programer hoće da radi u takvoj šklopociji za te pare? Interesovanje je bilo veliko. Borland simply didn't deliver.

Ma, da, smetalo im je da li je IDE native ili nije... bitno je da li radi svoj posao.
Nove stvari na sistemu je ignorisao i na Windowsu. Prosto nije imao ni pribliznu podrsku od samog pocetka jer "korisnici" nisu hteli da plate Linux verziju. Ne kazem da je to zbog "I want it free" fazona ;)

Poslednja izmena:
Da, smetalo je. Taj IDE je bio spor, padao je, a falile su mu i neke osnovne funkcije (tipa Print opcije :d ) - znači nije radio posao kako treba. Međutim, IDE nije najgori problem - on je samo najčešći, jer to ****** držiš 10+ sati dnevno pred nosom, pa iritira. Opcije kompajlera - od optimizacije do ASM podrške za celu paletu, od SSE do 64bit procesora. Deployment je džouk - moraš da isporučiš pola kylix instalacije zajedno sa svojim programom, jer sa drugim bibliotekama neće da radi. Ne možeš njime da napraviš daemon korektno - moraš da posegneš za GNU-om. Itd, itd.
Silom prilika sam morao da koristim Kylix u dva projekta, jer je klijent to tako definisao (radi kompatibilnosti sa windows verzijom koja je paraleleno razvijana) i veruj mi da pričam iz ličnog iskustva - FreePascal/Lazarus je za Kylix majka. Ljudi bi rado bili platili, samo da se od verzije 1 do verzije 3 bilo šta pomerilo u pozitivnom pravcu. A nije.

A sam Borland je imao problem rasute pažnje. Te je prvo hteo da baci sve na .NET kartu, pa se predomislio. Pa je hteo da baci sve na linux kartu (ne samo sa kylixom, nego je recimo i BuilderX bio u igri), pa se malo zagrcnuo. Ipak Borland nema resurse da se tako igra na više frontova i to su platili skupo.

Nazad
Vrh Dno