Silverglideru poredjenje ti uopste nije na mestu i moglo bi se reci da je totalno offtopic. Mesas babe i zabe. Razmisli malo. Ako klinci od malena rade samo na MS-u kako ce to uticati na njih kasnije. Bice sigurni u radu na jednom sistemu i nece razmisljati o alternativi. Time se direktno pomaze MSu i postaje zavisana zasto? Takodje sam prelazak na novu platformu kad odrastu ce im biti tezi. Pogledaj samo starije generacije, zamisli samo da nekome od njih dodjes jedan dan i zahtevas da se prebace na Linux, produktivnost bi opala 50% najmanje u prvih mesec dana.
Da izbor je potreban i djaci za 4 + 4 godine časova informatike imaju vremena da savladaju obe platforme. Čak bi akcenat trebao da bude na manje zastupljenoj.
Evo jednog opazanja:
Ljudi koje znam da su radili na kompjuterima jos pod DOS-om imaju mnogo vece razumevanje procesa koji se odvijaju na Windows masini i mnogo se bolje snalaze kada dodju u nezgodnu situaciju, jednostavno "GUI makes ppl soft".
Ne slažem se ni najmanje skoro ni sa jednim aspektom ovog posta.
Prvo, zavisnost jednog bi zamenio zavisnošću drugim? To mi zvuči kao ovi Ameri što su u Iraku zamenili diktatorstvo Sadama sa ovom "nazovi-demokratijom" koja sad tamo vlada. Odnosno, zvuči mi kao optužbe FSF-a Torvaldsu zašto žešće ne gura linux, nego kaže "use the best tool for the specific job". Nema koristi od forsiranja jednog ili drugog. Forsiranje po definiciji nosi negativnu konotaciju.
Druga stvar, ljudi ne rade u operativnom sistemu, nego u aplikativnom softveru. Ako nauče kako se u tekst procesoru menja font, pitch i ostalo, to je univerzalni princip koji važi u programima za obradu teksta
bez obzira koji OS je podloga.
Treće, vremena DOS-a su davno prošla. I linux distroi gledaju da su sve više user friendly i da treba što manje i što ređe sići u shell. A koliko će se duboko ići u nastavi u objašnjavanju mehanizama koji se kriju ispod point-and-click filozofije ne zavisi od OS-a, nego od sadržaja nastave. Ovo je osnovna škola i ne verujem da će osnovci imati kurs tipa "sendmail.cf from scratch".
Četvrto, ako uzmemo tvoj postulat da se stare generacije teško prebacuju na drugu platformu kao tačan, i pretpostavimo da su deca sve učila na linuxu, biće im super kad pri izlasku iz škole popiju plavu pilulu i shvate da se 90-95% desktop sistema vrti pod windowsom. Takođe će se polako i teško prilagoditi.
Baj d vej, ove tvoje dve rečenice su u suprotnosti: "
Danasnje Linux GUI distribucije za uobicajene korisnike ne zahtevaju nikakvo znanje samog linux-a." i "
Pogledaj samo starije generacije, zamisli samo da nekome od njih dodjes jedan dan i zahtevas da se prebace na Linux, produktivnost bi opala 50% najmanje u prvih mesec dana.".
Uostalom, meni kao ozbiljnom IT profesionalcu je najvažnija ta produktivnost i da se posao obavi kako treba. A sw je samo alat i svejedno mi je kojim će biti urađen posao, ako ga završava dovoljno kvalitetno i dovoljno brzo.
Moja poenta je u tome da deca treba da uče univerzalne stvari i apstraktne pojmove više nego gde u windowsu ili linuxu da kliknu da bi izašla pesmica na štampač. Da uče šta je to računar, kako radi, šta je to web, šta je xml, šta bitmap, šta je mreža, šta virus... Da im bude svejedno za koji će OS da sednu, a ne da se radi ispravljanja krivih Drina ili neke političke korektnosti forsira npr. sedenje za dva OS-a paralelno. To su deca koja uče
osnove računara, a ne za MCSA, CCNA ili SCSA. Koliko bi samo radnih časova bilo bačeno na ponavljanju iste teme, ali za drugi OS? Koliko potencijalno korisnih tema propušteno samo zato što su časovi otišli na političku korektnost? Deci univerzalno osnovno znanje, a škola neka organizuje sebi sale sa ovim ili onim podlogama, a u skladu sa svojim raspoloživim sredstvima, kadrom i ostalim uslovima, kada već država ne može da obezbedi svima isto.