Šta je novo?

Linux u skolama u Makedoniji

Alexandar

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
17.01.2001
Poena
709
Svaka cast...

Problem je sto nasi univerziteti to nikako da uvide. Previse su okrenuti MS-u.

Za pare, okrenucemo se i prema Meki... ;)

Pare, pare, pare... Ne odlucuju kod nas o tome univerziteti vec politicari, pravnici i ekonomisti, a sta oni znaju.

btw: Ako se ne varam, nasa vlada je sklopila ugovor sa MS-om na ne znam koliko dugo za snabdevanje softverom. Da me ispravi neko ako gresim.

Makedonsko ministarstvo prosvete pokrenulo je projekat nabavke 180000 linux terminala za skole.
Zar oni imaju toliko DJAKA?:) To je neko napravio deal za kompjutere ^^

Problem je sto nasi univerziteti to nikako da uvide. Previse su okrenuti MS-u.
Univerzitet se ne sme okrenuti jednom resenju, bilo Linux bilo closed source; a kod nas je ipak lakse naci posao za MS platformu, tako da je za sada to izgledalo bolje - ali dok ti studenti zavrshe ko zna kako ce biti.
E sad mozda nisam razumeo da li mislite na IT univerzitete ili uopste o racunarima na univerzitetima kod nas? (koliko uopste ima racunara van IT fakulteta?)

Cilj škole i obrazovnog sistem je da mlade prvo računarski opismeni. A da li je open ili closed source filozofija bolja, odlučiće svaki pojedinac za sebe kada se (hopefully) računarski opismeni.

lepa vest. ja sam uvek za to da se ljudima ponudi i jedno i drugo, pa ko sta voli nek izvoli :)

lepa vest. ja sam uvek za to da se ljudima ponudi i jedno i drugo, pa ko sta voli nek izvoli :)

Hipotetička situacija: treba ti raketno gorivo, a ne razumeš se u te stvari.
Ako ti neko sad ponudi dve vrste raketnog goriva, jedno na bazi tečnog kiseonika, a drugo na bazi vodonikovog peroksida, koje od ta dva bi volela i izvolela?

Koliko treba da bude neko neupucen da ne zna da kiseonik ne gori, vec potpomaze gorenje?:)
A sta ti preporucujes inace?

Koliko treba da bude neko neupucen da ne zna da kiseonik ne gori, vec potpomaze gorenje?:)

"Na bazi", alfa, "na bazi"...

A sta ti preporucujes inace?

Ja preporučujem da se osnovci ne opterećuju dodatnim izborom za koji nemaju nikakvu podlogu. Ima užasno puno računarskog znanja koje ima da se savlada, a koje uopšte nije vezano ili specifično za pojedinog vendora ili OS.
Kupiti deci majice sa natpisom "ANSI rula!".

Poslednja izmena:
Hipotetička situacija: treba ti raketno gorivo, a ne razumeš se u te stvari.
Ako ti neko sad ponudi dve vrste raketnog goriva, jedno na bazi tečnog kiseonika, a drugo na bazi vodonikovog peroksida, koje od ta dva bi volela i izvolela?

pa pogledacu na google, naravno :D

A posto Google koristi linux - znaci linux je super...,... ili to znaci da je peroksid super ?

Poslednja izmena:
Silverglideru poredjenje ti uopste nije na mestu i moglo bi se reci da je totalno offtopic. Mesas babe i zabe. Razmisli malo. Ako klinci od malena rade samo na MS-u kako ce to uticati na njih kasnije. Bice sigurni u radu na jednom sistemu i nece razmisljati o alternativi. Time se direktno pomaze MSu i postaje zavisana zasto? Takodje sam prelazak na novu platformu kad odrastu ce im biti tezi. Pogledaj samo starije generacije, zamisli samo da nekome od njih dodjes jedan dan i zahtevas da se prebace na Linux, produktivnost bi opala 50% najmanje u prvih mesec dana.

Da izbor je potreban i djaci za 4 + 4 godine časova informatike imaju vremena da savladaju obe platforme. Čak bi akcenat trebao da bude na manje zastupljenoj.

Evo jednog opazanja:
Ljudi koje znam da su radili na kompjuterima jos pod DOS-om imaju mnogo vece razumevanje procesa koji se odvijaju na Windows masini i mnogo se bolje snalaze kada dodju u nezgodnu situaciju, jednostavno "GUI makes ppl soft".

Poslednja izmena:
A decu treba od malena baciti na Linux kako bi se mucila dok su mala? Alal ti vera ;)
Odrasli koji privatno (kuci) rade na Windowsu pa predju na Linux - njihov izbor, nije to pitanje za mase.
Odrasli koji POSLOVNO predju sa Windowsa na Linux treba da imaju uvod od strane firme ako je to potrebno, i tu nema diskusije. To je odluka firme.
Fakultet je nesto trece vec. Non-IT fax ide stranom koja je laksa za studente. Ako su oni navikli kuci na Windows, to je jedan razlog da i na faxu koriste poznato okruzenje. Ali opet fax treba da gleda i cene, a ako je samo koriscenje kompjutera za Office i net, tu Windows i nije bash izbor ;)
A IT fakulteti bi morali da rade oba sistema. Ako fax fura jedan ili drugi, studenti ce manje znati jedan od njih ako se sami ne angazhuju. Sutra vam firme nece prihvatiti "nash fakultet nije radio Windows, ja hocu posao koji je na Linuxu" i obratno.
(E sad ne znam koliko se na kom faxu kod nas sta fura konkretno, sem RAF-a gde je po meni u pravoj meri oba - Linux se koristi za OS/advaned OS gde je mnogo zgodnije koristiti ga kao base, ali nema razloga da se student preko konzole loguje, pa sam startuje XWin da bi radio Javu ;)

Da, a PASKAL i BASIC su im preko potrebni, iznad svega. Kako ce u svet bez toga? A sve zaborave za nedelju dana, ako ista i nauce posto vecina puskicama ili prepisivanjem sebi osiguraju pozitivnu ocenu. Da li se secas sta se i kako radilo u skolama a bome i na fakultetima?

Za obicnog korisnika koji se po prvi put srece sa personalnim racunarom totalno je sve jedno da li je u pitanju Windows ili Linux GUI. Znaci uobicajen rad na racunaru (u skolama se
najvise uci MS Office, a zasto ne i Open Office)? Zbog cega bi firme placale velike pare za MS-ov sistem i office kad mogu da dobiju isto za mnogo manje pare?
Danasnje Linux GUI distribucije za uobicajene korisnike ne zahtevaju nikakvo znanje samog linux-a. Kao i Windows sama instalacija i podesavanja su izuzetno pojednostavljeni i prakticni za rad. Postoje programi za multimediju, office, mrezu, internet. Ne postoje ozbiljni razlozi da se ovaj sistem zanemaruje.

A realno, da se uzme da deca rade na kompjuterima samo u srednjoj skoli to je cetiri godine puta dva casa nedeljno minus raspusti. Dodje mu cirka 320 casova (potencijalnih 240 sati rada za racunarima). E sad problem nasih skola je u tome sto 90% ovih casova se obavljalo u ucionicama bez racunara i sto se sve to radilo na tabli, sto se uci sta je USB i HDD a da im pre toga nije pokazano sta je to. Onih 10% casova bilo nam je dozvoljeno samo da posmatramo kompjutere jer ne daj boze da nesto pokvarimo. Tehnicko znanje samih profesora je bilo pod znakom pitanja. Doduse situacija na fakultetima je nesto bolja ali ne mnogo. Mada, popravlja se.

Poslednja izmena:
Skola treba da ti prosiri vidike i pokaze ti i jedno i drugo i trece! Ti onda UKLJUCIS MOZAK, i mozes da doneses izbor...

Da, a PASKAL i BASIC su im preko potrebni, iznad svega.
Basic nisam znao da se i dalje uci, PASCAL je odlicna osnova a i dan danas dovoljno siroko primenjen jezik.

Za obicnog korisnika koji se po prvi put srece sa personalnim racunarom totalno je sve jedno da li je u pitanju Windows ili Linux GUI.
Da, za pocetnike koji nikada nisu videli kompjuter - koliko je uopste takvih?

Znaci uobicajen rad na racunaru (u skolama se najvise uci MS Office, a zasto ne i Open Office)?
Zato sto je isto koji se uci? U sustini za skolu je bolje da uci OpenOffice jer je dzabe, nema potrebe za licence.

Zbog cega bi firme placale velike pare za MS-ov sistem i office kad mogu da dobiju isto za mnogo manje pare?
Ma ko j*** firme u ovoj prici, ako vlasnik nije dovoljno pametan da uzme OpenOffice za sekretaricu, nije to tvoj problem. Ovde je rec o skolama.

Danasnje Linux GUI distribucije za uobicajene korisnike ne zahtevaju nikakvo znanje samog linux-a. Kao i Windows sama instalacija i podesavanja su izuzetno pojednostavljeni i prakticni za rad. Postoje programi za multimediju, office, mrezu, internet. Ne postoje ozbiljni razlozi da se ovaj sistem zanemaruje.
Onda je jedini razlog to sto jos uvek imaju licence za Windows, ili neko dobija debele pare sto se kupuje iste.
Ili imaju besplatan Windows i Office ;)

A ovo sto si rekao za skolu na kraju je izgleda totalno off-topic.

Basic nisam znao da se i dalje uci, PASCAL je odlicna osnova a i dan danas dovoljno siroko primenjen jezik.

Slažem se, korisno, ali pitanje je da li je za obicnog djaka korisnije od Open Office-a i Linux-a? Pogotovo za one koje interesuju društvene nauke.

Da, za pocetnike koji nikada nisu videli kompjuter - koliko je uopste takvih?

Ne bi mogao ni da zamislis koliko takvih ima pogotovo van BG-a.

Zato sto je isto koji se uci? U sustini za skolu je bolje da uci OpenOffice jer je dzabe, nema potrebe za licence.

Pa i nije... Za jedno ce kasnije drzava i privatnici morati da placaju a za drugo ne. U pitanju su drustveni interesi. Zbog cega Rusija prelazi na Linux?

Ma ko j*** firme u ovoj prici, ako vlasnik nije dovoljno pametan da uzme OpenOffice za sekretaricu, nije to tvoj problem. Ovde je rec o skolama.

Zato sto novac koji te firme uloze u MS softver napusta drzavu. Prosto i jednostavno.

A ovo sto si rekao za skolu na kraju je izgleda totalno off-topic.

Ne, nikako. To je da pokazem da se ima vremena za ucenje oba. 320 casova pravilno iskoriscenih bilo bi dovoljno da se nauci osnove rada racunara, pascal, basic, linux, office, windows, matlab, autocad, internet pa i da ostane vremena za jos mnogo toga. Govorim o srednjim skolama, cak i ako izuzmem predznanje iz osnovnih.

Poslednja izmena:
Projekt je dobar, kada bi imali gde da stave tolike kompjutere:d
Ovo da su bazirani na Linuxu nisam znao. Mislim da je dobro da se deca, pored Windowsa na koji su navikli, postepeno navikavaju i na linux.
Off topic: kod mog sina u skoli doneli kompjutere (20-30 kom.). posle nekoliko dana su ukradeni, i skola je sutradan iznajmila security tipove da cuvaju.... sta?????:wall:

Poslednja izmena:
Slažem se, korisno, ali pitanje je da li je za obicnog djaka korisnije od Open Office-a i Linux-a? Pogotovo za one koje interesuju društvene nauke.
Never mind sta sam malopre rekao na ovo, pomesao sam da mislis na fakultete.
Ipak, za obicnog djaka PASCAL je sigurno bitniji od Linuxa, ali ne i od Office-a ;)

Pa i nije... Za jedno ce kasnije drzava i privatnici morati da placaju a za drugo ne. U pitanju su drustveni interesi. Zbog cega Rusija prelazi na Linux?
Kakve veze privatnici imaju sa time sta SKOLE uzmu od softvera? Osim ako same ne prodaju softver, naravno!
A i rekao sam lepo da je Open Office bolji jer je dzabe, ali za djake je svejedno - oni uche office, a ne Open Source naspram Closed Source logike.

Zato sto novac koji te firme uloze u MS softver napusta drzavu. Prosto i jednostavno.
To je stvar firmi, bilo kakvo mesanje drzave ili aktivista u to je cak i protivzakonito (soliciting/SPAM). Imaju pravo na tribine i letke (kod nas) ali direktno mesanje ne.
Opet, ovo nema veze sa temom.

Poslednja izmena:
Silverglideru poredjenje ti uopste nije na mestu i moglo bi se reci da je totalno offtopic. Mesas babe i zabe. Razmisli malo. Ako klinci od malena rade samo na MS-u kako ce to uticati na njih kasnije. Bice sigurni u radu na jednom sistemu i nece razmisljati o alternativi. Time se direktno pomaze MSu i postaje zavisana zasto? Takodje sam prelazak na novu platformu kad odrastu ce im biti tezi. Pogledaj samo starije generacije, zamisli samo da nekome od njih dodjes jedan dan i zahtevas da se prebace na Linux, produktivnost bi opala 50% najmanje u prvih mesec dana.

Da izbor je potreban i djaci za 4 + 4 godine časova informatike imaju vremena da savladaju obe platforme. Čak bi akcenat trebao da bude na manje zastupljenoj.

Evo jednog opazanja:
Ljudi koje znam da su radili na kompjuterima jos pod DOS-om imaju mnogo vece razumevanje procesa koji se odvijaju na Windows masini i mnogo se bolje snalaze kada dodju u nezgodnu situaciju, jednostavno "GUI makes ppl soft".

Ne slažem se ni najmanje skoro ni sa jednim aspektom ovog posta.

Prvo, zavisnost jednog bi zamenio zavisnošću drugim? To mi zvuči kao ovi Ameri što su u Iraku zamenili diktatorstvo Sadama sa ovom "nazovi-demokratijom" koja sad tamo vlada. Odnosno, zvuči mi kao optužbe FSF-a Torvaldsu zašto žešće ne gura linux, nego kaže "use the best tool for the specific job". Nema koristi od forsiranja jednog ili drugog. Forsiranje po definiciji nosi negativnu konotaciju.

Druga stvar, ljudi ne rade u operativnom sistemu, nego u aplikativnom softveru. Ako nauče kako se u tekst procesoru menja font, pitch i ostalo, to je univerzalni princip koji važi u programima za obradu teksta bez obzira koji OS je podloga.

Treće, vremena DOS-a su davno prošla. I linux distroi gledaju da su sve više user friendly i da treba što manje i što ređe sići u shell. A koliko će se duboko ići u nastavi u objašnjavanju mehanizama koji se kriju ispod point-and-click filozofije ne zavisi od OS-a, nego od sadržaja nastave. Ovo je osnovna škola i ne verujem da će osnovci imati kurs tipa "sendmail.cf from scratch".

Četvrto, ako uzmemo tvoj postulat da se stare generacije teško prebacuju na drugu platformu kao tačan, i pretpostavimo da su deca sve učila na linuxu, biće im super kad pri izlasku iz škole popiju plavu pilulu i shvate da se 90-95% desktop sistema vrti pod windowsom. Takođe će se polako i teško prilagoditi.
Baj d vej, ove tvoje dve rečenice su u suprotnosti: "Danasnje Linux GUI distribucije za uobicajene korisnike ne zahtevaju nikakvo znanje samog linux-a." i "Pogledaj samo starije generacije, zamisli samo da nekome od njih dodjes jedan dan i zahtevas da se prebace na Linux, produktivnost bi opala 50% najmanje u prvih mesec dana.".
Uostalom, meni kao ozbiljnom IT profesionalcu je najvažnija ta produktivnost i da se posao obavi kako treba. A sw je samo alat i svejedno mi je kojim će biti urađen posao, ako ga završava dovoljno kvalitetno i dovoljno brzo.

Moja poenta je u tome da deca treba da uče univerzalne stvari i apstraktne pojmove više nego gde u windowsu ili linuxu da kliknu da bi izašla pesmica na štampač. Da uče šta je to računar, kako radi, šta je to web, šta je xml, šta bitmap, šta je mreža, šta virus... Da im bude svejedno za koji će OS da sednu, a ne da se radi ispravljanja krivih Drina ili neke političke korektnosti forsira npr. sedenje za dva OS-a paralelno. To su deca koja uče osnove računara, a ne za MCSA, CCNA ili SCSA. Koliko bi samo radnih časova bilo bačeno na ponavljanju iste teme, ali za drugi OS? Koliko potencijalno korisnih tema propušteno samo zato što su časovi otišli na političku korektnost? Deci univerzalno osnovno znanje, a škola neka organizuje sebi sale sa ovim ili onim podlogama, a u skladu sa svojim raspoloživim sredstvima, kadrom i ostalim uslovima, kada već država ne može da obezbedi svima isto.

Poslednja izmena:
Prvo, zavisnost jednog bi zamenio zavisnošću drugim? To mi zvuči kao ovi Ameri što su u Iraku zamenili diktatorstvo Sadama sa ovom "nazovi-demokratijom" koja sad tamo vlada. Odnosno, zvuči mi kao optužbe FSF-a Torvaldsu zašto žešće ne gura linux, nego kaže "use the best tool for the specific job". Nema koristi od forsiranja jednog ili drugog. Forsiranje po definiciji nosi negativnu konotaciju.

Opet poredjenja. Nisi sagledao sta sam hteo reci. Ne kazem ja da treba forsirati Linux i samo Linux u skolama. Kao sto je TEP3A rekla skola treba da prosiri vidike svojih ucenika, da pruzi sve prihvatljive alternative. Naime, sta ja pokusavam da objasnim jeste da je u skolama potrebno uciti oba podjednako.

Druga stvar, ljudi ne rade u operativnom sistemu, nego u aplikativnom softveru. Ako nauče kako se u tekst procesoru menja font, pitch i ostalo, to je univerzalni princip koji važi u programima za obradu teksta bez obzira koji OS je podloga.

Ne pricamo mi ovde samo o word procesoru, a ni on sam nije tako jednostavan. Podesavanja printera, sam pristup, cake, interfejs znatno se razlikuje izmedju cak MS Office 2007 i MS Office 2003. Sam Word ima dosta toga sto je njemu specificno a da ne pominjem ostatak paketa.

Četvrto, ako uzmemo tvoj postulat da se stare generacije teško prebacuju na drugu platformu kao tačan, i pretpostavimo da su deca sve učila na linuxu, biće im super kad pri izlasku iz škole popiju plavu pilulu i shvate da se 90-95% desktop sistema vrti pod windowsom. Takođe će se polako i teško prilagoditi.

Kao sto sam i rekao treba omoguciti da upoznaju oba sveta. Naime, stanje o kojem govoris je sada, vec za par godina ne mora biti tako a osnovno+srednje obrazovanje traje preko jednu deceniju. Treba gledati THE BIG PICTURE.

Baj d vej, ove tvoje dve rečenice su u suprotnosti: "Danasnje Linux GUI distribucije za uobicajene korisnike ne zahtevaju nikakvo znanje samog linux-a." i "Pogledaj samo starije generacije, zamisli samo da nekome od njih dodjes jedan dan i zahtevas da se prebace na Linux, produktivnost bi opala 50% najmanje u prvih mesec dana.".

Ne bih rekao. Sam prelazak sa jednog SW na drugi zahteva vreme i nesto drugaciji pristup od onoga sto su ljudi navikli. Ljudi su navikli da rade stvari na jedan nacin i svaka promena za njih je stresna, kad se na to doda stres samog posla, rokovi, sef koji ti stoji nad glavom...

Deci univerzalno osnovno znanje, a škola neka organizuje sebi sale sa ovim ili onim podlogama, a u skladu sa svojim raspoloživim sredstvima, kadrom i ostalim uslovima, kada već država ne može da obezbedi svima isto.

Sa ovim bih se mogao sloziti, ali to osnovno znanje zahteva jos jedan kriterijum, to je da bude opste a to se ne moze ostvariti ako je bazirano samo na jednoj podlozi.

alfaunits je napisao(la):
To je stvar firmi, bilo kakvo mesanje drzave ili aktivista u to je cak i protivzakonito (soliciting/SPAM). Imaju pravo na tribine i letke (kod nas) ali direktno mesanje ne.

Moze ako tako nesto nalazi za shodno. Opet, ne govorim ja o tome da drzava treba da se mesa u to koji SW privatne firme koriste, ali sta se koristi u skolama i drugim drzavnim ustanovama svakako je stvar drzave.
btw: U Rusiji se ocito drzava mesa i to poprilicno. Zasto? Mislis li da grese? Zbog cega bi zavisili od druge drzave ako ne moraju. Sta ce se desiti ako SW proizvodjac koji je van drzave odluci da zavrne slavinu?

Poslednja izmena:
Moze ako tako nesto nalazi za shodno. Opet, ne govorim ja o tome da drzava treba da se mesa u to koji SW privatne firme koriste, ali sta se koristi u skolama i drugim drzavnim ustanovama svakako je stvar drzave.
Pricao si o firmama kada si ovo rekao ne o skolama!

btw: U Rusiji se ocito drzava mesa i to poprilicno. Zasto? Mislis li da grese? Zbog cega bi zavisili od druge drzave ako ne moraju. Sta ce se desiti ako SW proizvodjac koji je van drzave odluci da zavrne slavinu?
Zar si ti toliki naivko da mislis da je to Rusija uradila iz tih razloga? Ocigledno nisi bio rodjen '85.

Sva ta utopija o kojoj pricate ima smisla kada bi se nastava informatike izvodila makar malo drugacije od recitatorske sekcije. 99% osnovaca ce muku muciti sa ucenjem "iseci/nalepi" skracenica i deklamovanjem istih priucenim nastavnicima, dok ce oni malo napredniji kojima ce sve to biti dosadno imati lose ocene jer se nisu izrazavali pravilno... A posto su ipak osnovne skole u pitanju, gde je za ne mali broj ucenika i poznavanje maternjeg jezika dalje od tri padeza naucno dostignuce, pitam se cemu uopste dilema da li je bolji Linux ili sta vec...

Sva ta utopija o kojoj pricate ima smisla kada bi se nastava informatike izvodila makar malo drugacije od recitatorske sekcije. 99% osnovaca ce muku muciti sa ucenjem "iseci/nalepi" skracenica i deklamovanjem istih priucenim nastavnicima, dok ce oni malo napredniji kojima ce sve to biti dosadno imati lose ocene jer se nisu izrazavali pravilno... A posto su ipak osnovne skole u pitanju, gde je za ne mali broj ucenika i poznavanje maternjeg jezika dalje od tri padeza naucno dostignuce, pitam se cemu uopste dilema da li je bolji Linux ili sta vec...

Upravo je u tome i poenta; kad već ionako uče na tabli i u sveske, nauči to dete principima računarskog sveta, a ne kako je u windowsu ili kako je u linuxu. I ako ta konkretna škola skrpi koju kintu za bilo šta, ti principi će tu moći da se isprobaju šta god da je instalirano. Aktuelni trendovi dolaze kasnije u toku kasnijeg srednjeg i višeg školovanja, a do tada će i young student već imati podlogu i svoje mišljenje.
Sama administrativna odluka da se koristi ovo ili ono ne bi automatski materijalizovala u svim školama računare, licence, instalacije i kadar koji bi to sve instalirao, održavao, predavao...

Zar si ti toliki naivko da mislis da je to Rusija uradila iz tih razloga? Ocigledno nisi bio rodjen '85.

WTF, ovo ne bih trebao ni da prokomentarisem, offtopic i nezrelo. Kako to da ljudima kada god ponestane argumenata krenu licno? Moderator bi trebao da bude svestan da za oba posta vazi: "Zrelo za Recycle Bin."

Ozbiljno, ako si naivan da verujes da je Rusija to uradila zbog novca, ili sto ne zeli da slucajno MS zavrne, nisi predaleko ali nije tako.
Rusija se sprema za novi hladni rat, i ne zeli strani, a pogotovu americki, softver uopste. To je laicki receno, ali se na to svodi stanje u Rusiji.

Vrh Dno