Šta je novo?

Linux total

• Začetnik teme Začetnik teme salac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

salac

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.08.2001
Poena
679
Bas me interesuje sta mislite o ovome :
Pretpostavimo da firma sa 50 kompica + mail,web i database server zeli da se u potpunosti prebaci sa MS na linux. E sada takodje zamislite prosecnu pismenost referenata, sredovecnih gospodja koje kucaju u Wordu i malo ceprkaju po bazi na serveru, te potpuno 'jao mama ne znam linux al sam cuo da je mnogo dobar' likove iz tehnickog dela firme.
Isplati li se njima prelazak na linux?
U prvom ternutku cini se da je odgovor potvrdan, jer dolazi licenciranje softvera itd, a ne kosta mnogo ako se downloaduju 3 ili 4 cd-a neke distribucije, namesti se qmail, apache i plati recimo sybase-u ili nekome drugom baza za lindzu i naravno klijentski programi na radnim stanicama.
Medjutim, troskovi obuke tehnickog dela osoblja kao i gorepomenutih gospodja, zastoj u radu i drugi nepredvidjeni problemi koji bi se neizbezno pojavili takodje kostaju. Naravno tu je jos i upgrade hardvera, jer KDE + StarOffice neizbezno traze jace masine od win95 + word 6 kombinacije.

Dakle, isplati li se uvodjenje promena ili ne?
Drugo, pretpostavimo da se preduzece odluci za zaokret (sto mozda i nije lose, jer kad se jednom prebrode problemi onda je linux resenje dramaticno jeftinije - pocevsi od upgrade-a i sl. , troskovi administratorske radne snage su rekao bih tu negde, bilo da oni drndaju exchange bilo da edituju qmail config fajlove). E sad...da li se odluciti za uniformisanost distribucija, dakle redhat, suse, mandrake na radnim stanicama i servera koji bi bio nesto drugo - mozda neki slack, debian (ovo bi cak i moglo da se licencira 😛 ) ?

ps. svaka slicnost sa stvarnoscu je slucajna

U jednom delu si i sam delimicno odgovorio, jednostavno, sta mislis zasto MS radi *****-frendly sisteme i office programe ? :whip
(D)

Izbor zavisi od same firme i to gledano kroz nekoliko faktora:

1. delatnost firme i raspolozivi softver: firmi je linux dobar ukoliko ima softvera za obavljanje delatnosti u trenutku uvodjenja OS-a. Ukoliko je takav sw raspoloziv, treba i linux uzeti u razmatranje. Ukoliko nije, dzabe ustede na licenciranom OS-u.

2. tehnicko znanje zaposlenih: ukoliko su zaposleni totalni duduci za racunare, onda im i windows i linux predstavlja spanska sela. Ukoliko znaju samo osnove windowsa, neki prelazak bi i dalje bio relativno bezbolan. Neka posebna obuka im ne bi trebala za svakodnevno office koriscenje - sve je to cista point&click filozofija. Ukoliko ljudima treba nesto napredno i neophodno je voditi ih u shell, npr, onda ili kompletna firma mora u skolske klupe ili ne prelazak ne isplati. Mali uvodni kurs od par dana bi bio neophodan, vise zbog psiholoskog momenta zaposlenih (da nemaju cega da se plase, jer te sve stvari vec znaju), nego zbog neke prave obuke. Osnovne razlike ionako staju na jedan A4 list.

3. administracija: firma koja ima 50-tak racunara plus servere bi trebala da ima admina (ili vise njih) na stalnom platnom spisku. U ovakvim prelazima to su kljucni ljudi. Dakle, zaposlenima se treba obezbediti da kao i u windowsu dolaze direktno na login screen u KDE ili GNOME i dalje samo klikcu misem -> sve ostalo da je prepodeseno (citaj: ghost radi i ovde posao). Ukoliko je office desktop paket cilj, onda vec ima neki izbor: StarOffice, KOffice, OpenOffice, valjda je jos i Corel office na raspolaganju (sa WordPerfectom, itd). Ne treba jaci hardver za ovu kombinaciju -> to je greska. Na jednom te istom racunaru i word po winom i starword pod kde-om traze vreme da se podignu sa diska u ram, a dalje je kucanje u glupom tekst-procesoru -> za to ne treba nikakva exkluzivna procesorska snaga, bez obzira na OS.
Ovde dolazi do izrazaja administracija; taj admin mora da izbaci iz tog linux boxa sve sta je visak, ali bukvalno sve. Ako se odluci za KDE, GNOME i ostali moraju da lete, svi nepotrebni daemoni moraju da idu - od apaca do anonFTP servera i ostalih stvari nepotrebnih za desktop masinu. Hardver ce to pozdraviti performansama, a korisnici nece biti zbunjeni svim tim dodatnim stvarima koje ionako ne razumeju. Ukoliko je admin stvarno dobar, isplati se razmisljati da se napravi mala custom distribucija bazirana na nekom popularnije distrou (RH, SuSE, Drake, itd). Ovo je ujedno i moje misljenje u vezi mesanja distribucija -> nema smisla, niti zbog odrzavanja, niti zbog korisnika. Firma mora da ima sve alatke, pa i softverske, unifikovane, pocev od seta fontova koji se koriste pa nadalje.

Ukoliko je cilj bila samo usteda para, a ljudi se pokazu kao vrlo zatvoreni i inertni (ne treba i ljudima samo nametati resenja, nego i pitati za misljenje), moze da se izvede hibridni sistem - instalirati linux tamo gde je provereno dobar i gde rade ljudi koji znaju sta je to -> kao serveri.
Neki ljudi mozda ispoljavaju strah od linuxa, ali sa nadolazecom legalizacijom sw-a, nisu jedini koji o tome razmisljaju. A cim ima interesovanja, bice i ljudi koji su spremni da ponude usluge u toj oblasti. A cim je veca ponuda, moze da se izdvoji neki kvalitet. Ovo vise zbog psiholoskog momenta -> bar se pruza osnova makar za razmisljanje o alternativama, ako nista, bar u buducnosti.

RamOne je napisao(la):
U jednom delu si i sam delimicno odgovorio, jednostavno, sta mislis zasto MS radi *****-frendly sisteme i office programe ? :whip
(D)

Hmmmmm padaju mi na pamet 2 razloga :
1. Zato sto su ******
2. Zato sto nisu ****** ali zele da svi korisnici njihovih proizvoda to postanu

poz.

Mislim da je ovo drugo, ipak.
pozdrav
cheers

salac je napisao(la):
Hmmmmm padaju mi na pamet 2 razloga :
1. Zato sto su ******
2. Zato sto nisu ****** ali zele da svi korisnici njihovih proizvoda to postanu

poz.

Ja mislim da je u pitanju treci razlog:
3. zele da rad sa kompjuterom bude sto laksi (sto je naravno dobro!)

Intel inside, M$ outside = dobitna kombinacija! type;

ZoNi je napisao(la):

Jedino sto oni zele je da uzmu sto vise para.
To nije grupa LoneGunmen iz X-Filesa da bi zeleli nama nesto, nego multimilijarderska kompanija koja davi klijente na internacionalnom nivou zato sto zele sebi nesto. Kintu. Sto vise i sto cesce.

ZoNi je napisao(la):

Au decko, al' si ti u zabludi...🙂

silverglider je napisao(la):
Jedino sto oni zele je da uzmu sto vise para.
To nije grupa LoneGunmen iz X-Filesa da bi zeleli nama nesto, nego multimilijarderska kompanija koja davi klijente na internacionalnom nivou zato sto zele sebi nesto. Kintu. Sto vise i sto cesce.
A ko to ne zeli i sta tu ima lose ?! 🙂
Kapitalizam uber alles !

p.s.
I odlutali smo predaleko od teme, covek je postavio vrlo ozbiljno pitanje, dajte malo o moralnom liku i delu MS-a na nekom drugom mestu...

ZoNi je napisao(la):

Sigurno se salis 🙂 Toliko nije pljackao ni car Murat

BTW, glede hardverske zahtevnosti (a u cilju smanjivanja spama) mislim da je za neki iole pristojan rad sa KDE i ofis paketima potrebno barem 64 mb, cpu nije toiko bitan. Naravno, vecina racunara po nasim firmama ima manje rama od magicne brojke sesetcetiri.

salac je napisao(la):
Sigurno se salis 🙂 Toliko nije pljackao ni car Murat

BTW, glede hardverske zahtevnosti (a u cilju smanjivanja spama) mislim da je za neki iole pristojan rad sa KDE i ofis paketima potrebno barem 64 mb, cpu nije toiko bitan. Naravno, vecina racunara po nasim firmama ima manje rama od magicne brojke sesetcetiri.
...hm da ali kad predje tu magicnu cifru od sesetcetiri i dodje do kako kazu zaposlenih fantasticnih 128 krenu da smaraju (naravno sekretarice) kako hoce da imaju windows XP, procesori su celeroni 333 i slicno, najveci problem je objasniti nesto nadobudnoj zeni koja nema pojma, isla je na kurs za word i excel i misli da je posisala svu pamet za rad na kompu :whip , mada je to nebitno za ovu temu, cisto vezivanje na mentalitet prosecnog korisnika kod nas ( verovatno i preko) , znaci da bude sareno i moderno, upravo to nudi MS, ali skupo sto ovi ovde to jos uvek ne znaju.

RamOne je napisao(la):
...hm da ali kad predje tu magicnu cifru od sesetcetiri i dodje do kako kazu zaposlenih fantasticnih 128 krenu da smaraju (naravno sekretarice) kako hoce da imaju windows XP, procesori su celeroni 333 i slicno, najveci problem je objasniti nesto nadobudnoj zeni koja nema pojma, isla je na kurs za word i excel i misli da je posisala svu pamet za rad na kompu :whip , mada je to nebitno za ovu temu, cisto vezivanje na mentalitet prosecnog korisnika kod nas ( verovatno i preko) , znaci da bude sareno i moderno, upravo to nudi MS, ali skupo sto ovi ovde to jos uvek ne znaju.

Hvala nebesima sto nemam previse dodira sa sekretaricama 🙂 A i KDE se jaaaako prosarenio, izgleda kao bozicna jelka.

ps. Nego prijatelju, kako izdrzavas bez Dolara cheers

salac je napisao(la):
Hvala nebesima sto nemam previse dodira sa sekretaricama 🙂 A i KDE se jaaaako prosarenio, izgleda kao bozicna jelka.

Pazi imaju sekretarice svoju dobru stranu 😀 😉
A LarDo bas nedostaje (D) , sad ce letnja varijanta blajanja na brodicu vikendom
poz
cheers

salac je napisao(la):
... Nego nikako da nagovorim Sokola da dodje na Benchmark forum type; , ajd' da je smorimo (D)

RamOne je napisao(la):
... Nego nikako da nagovorim Sokola da dodje na Benchmark forum type; , ajd' da je smorimo (D)

CENSORED
CENSORED
CENSORED

Sve sto sam hteo da kazem je cenzurisano, jer prvo bi me ubila Kosa a onda i Tica...a tek Boza tc tc tc ctp;

ps. Scandinavia RULZ 😉

salac je napisao(la):
CENSORED
CENSORED
CENSORED
ps. Scandinavia RULZ 😉
😀
(D)
...
odosmo u offtopic :whip

Nazad
Vrh Dno