Šta je novo?

Linux - Suse - Sta Kako ?

dexys

Čuven
Učlanjen(a)
04.02.2003
Poena
604
Imam hard disk od 8 GB sa jednom particijom na FAT 32 i sa instaliranim Win 2000.
Imam Linux Suse 8.2 Proffesional koji bih da instaliram kod mene
pa me zanima koliko jos particija treba da napravim i koliko prostora da ostavim za Linux (klasicnu instalaciju za upoznavanje sa sistemom). Takodje me zanima hoce li Linux instalacija napraviti sama Boot manager
ili ja treba to da uradim manuelno. Prvi put instaliram Linux pa mih molio one koji su to vec prosli da me ukratko
upoznaju sa procedurom... type;

Trebalo bi da imas tri particije (moze i vise, ali ovo je standard). Jedna bi bila / (root), druga
/home (particija za kreiranog korisnika) i swap (za memoriju, treba da bude duplo veca od
kolicine sistemske memorije. Znaci ako imas 256Mb onda je swap 512Mb). To kreiras dok
instaliras SuSE. Za neku prosecnu instalaciju trebace ti oko 1.5 - 2 Gb. Pakete sam biras
tako da imas uvid koliko ce mega zauzimati instalacija. Sto se tice BootLoadera, Linux cete
sam pitati (nakon instalacije paketa) koji BootLoader zelis, da li ce se instalirati u MBR, i koje
stvari zelis da imas u njegovom meniju (to su odprilike Linux,Win, floppy...).
Ako negde zaglavi, samo pitaj tu smo :D
Pozdrav !!!

Memorija za swap treba generalno da bude duplo veca, ali to je pravilo stajalo dok su prosecne masine imale po 32, 64 ili 128 MB RAM-a. Mislim da generalno ne treba vise od 256MB za swap particiju, pogotovo ako nece taj racunar sluziti kao server. Ako covek ima vise RAM-a od toga, racunar ce i sam manje da 'swapuje' enivej.

Elem, ovde je prostor malcice suzen i covek se prvi put srece sa linuxom, mozda je bolje da nabavi knopix cd, gde se nista ne instalira, nego se linux butuje sa CD-a. Pa da ostvari taj "prvi kontakt" i vidi sta i kakvo je to, pa ako mu se dopadne, da onda dzara particije na disku i instalira neki distro tamo.

Reko' da mu pomognem kad' je vec uzeo SuSE...
U svakom slucaju, bolje je poceti Knopix-om !

A jel moze rec dve o Knopix-u ?

Moze kako da ne moze :)
Knoppix je po mom misljenju idealan za onoga ko uopste misli o Linuxu. Dolazi sa Debian kernelom i KDE-om. Nema instalacije, zezanja sa particijama i sl. Samo ubacis CD u tvoj CD-ROM i Knoppix se dize sam posto je CD butabilan (tzv Live CD).
Ceo CD ima 700 mb zar ne:) ali na njemu imas preko 2 gb softvera spakovanog. I za vreme rada se ne oseti usporenje zbog spakovanih fajlova jer on otpakuje sve vreme... Uz knoppix dolazi oko 90% drajvera pa je sansa da prepozna vas hardver velika. Moze i da posluzi kao neka vrsta testa da li ce sve raditi pod bilo kojim linuxom - ako radi pod knoppixom radice i bilo gde drugde.

silverglider je napisao(la):
Memorija za swap treba generalno da bude duplo veca, ali to je pravilo stajalo dok su prosecne masine imale po 32, 64 ili 128 MB RAM-a. Mislim da generalno ne treba vise od 256MB za swap particiju, pogotovo ako nece taj racunar sluziti kao server. Ako covek ima vise RAM-a od toga, racunar ce i sam manje da 'swapuje' enivej.

Mene zanima da li ja smen nekim programom za manipulaciju da smanjim velicinu swap particije?

Pravo da ti kazem, nisam nikada probao.

Ne znam zato da li neki shlj program kao sto je partition magic ili fips korektno radi sa tmpfs fajl sistemom. I ne znam kakva bi bila reakcija linux boxa na to tj. da li mora da se menja neki config fajl ili bi to on automatski uzeo.

Generalno, informacija o swap particiji stoji u /etc/fstab fajlu i izgleda ovako:

[code:1]
none /dev/shm tmpfs defaults 0 0
[/code:1]

Znaci, tu se definise koji je device i fajl sistem u pitanju. Za vreme dizanja racunara, sysinit skripta poziva komandu "swapon" (najcesce sa -a -e parametrima) koji onda mountuje sve particije oznacene u /etc/fstab kao swap. Tj. mountuje se kao bilo koja druga ext, fat, ntfs, itd. particija.
Generalno, linux nece puci ili zablokirati ukoliko nemas swap particiju - radice normalno i bez nje. Zato je moguce (u krajnjem slucaju - tj. ukoliko linux pocne da se buni) da nakon "smanjivanja" te particije, u linuxu unmountujes swap particiju (komandom "swapoff"), izmenis /etc/fstab tako da se u opcijama (kod onog "defaults") stavi parametar "size=velicina", gde je 'velicina' vrednost u bajtovima. I onda kada je ponovo mountujes sa "swapon -a -e", linux od tada dalje koristi toliko koliko si mu naredio (ukoliko vec sam ne koristi automatski promenjenu velicinu).

Ponavljam samo da nikada to nisam uradio, jer nisam imao potrebe da naknadno menjam velicinu. A linux sam sasvim normalno 'vozio' i bez swap particije.

kUdtiHaEX je napisao(la):
Moze kako da ne moze :)
Knoppix je ...

Hvala. Bas cu da probam. Zvuci mnogo jednostavno i primamljivo,pa bi bilo stete ne probati.

Obavezno probaj, odlican sistem cak sta vise moze da posluzi i kao solidan repair 'alatka'.... u slucaju a prsne windows :)

Knoppix - probao sam ga, ali me zanima dali neko ima nesto vise o njemu ? Neki ebook ili slicno

:boom:

Nazad
Vrh Dno