Šta je novo?

linux, startap, vnc, kvejk server :)

Niko

Čuven
Učlanjen(a)
18.01.2002
Poena
619
Zdravo,
ne znam mnogo o linuksu, noob sam, i pokushavam da se snadjem ali mi ne ide za sve.. :)

pokushavam da napravim q3 dedikejted server na linuksu koji moze da se odrzava preko rimota iz bash konzole i preko x-a (vnc)..

Prvo shto me interesuje je da li bi neko mozda znao kako na fedori da namestim da mi uchitava kvejk server po dizanju sistema?

(*ako je neko radio i sa half-life-om ili nekom drugom fps igrom baziranom na id engineu server je praktichno isti, radi u tekstualnom modu..)

Znachi stavljanje linije u rc.local pravi problem jer pri butu u fedorinom loaderu otvori server pre uchitavanja login skrina za xserver i tu zakuca
(tj. digne kvejk server i stoji, ne nastavlja boot,.. nastavlja samo ako ugasim kvejk komandom quit..)
znachi nikako u rc.local, a gde onda?!

Da li bi onda morao da nekako namestim da se sistem sam loguje pri butu u nekog usera, a u nekim podeshavanjima za usera da namestim da za tog usera automatski dize kvejk server pri loginu? Ili server moze da radi nekako i dok niko nije logovan -- tu ne kapiram kako bih onda dobijao pristup serveru kada se logujem?!

Drugi problem mi je da podesim vnc server tako da se ne logujem kao novi korisnik vec da preuzmem kontrolu nad sesijom usera kod koga je podignut kvejk server,.. kako to?? (u windowsu vnc uzima usera koji je aktivan)

Deshava mi se da kada se logujem preko vnc-a i pokusham da pokrenem kvejk server dobijam poruku:
bash: quake3: command not found
a server se dize kada ga pokrenem direktno na mashini, jel' to moze biti neki problem do naloga, jer sam se logovao kao root preko vnc-a (pa zbog sigurnosti) ili je neshto sasvim drugo?

Takodje, vnc server, iako nameshten u servisima da se uchitava pri startu sistema, mora uvek ruchno da se pokrene?? da li ima nachina da se namesti vnc da se uchitava pri startu normalno?!?

I jos jedna stvar, kako namestiti logovanje na bash konzolu preko rimota?

Nadam se da neko zna bar neshto.. :)
POMAGAJTEEE!!! :D

HVALA unapred!!!

Umesto da startujes quake3 iz rc.local , dodaj 'quake &' na dno xinitrc-a (xinitrc se verovatno nalazi u /etc/X11/xinit/xinitrc). I prebaci linux u runlevel 5 ako vec nije tu da bi se X startovao pri butovanju sistema, to ces postici editovanje /etc/inittab fajla, za default runlevel stavi broj 5 - trebalo bi da u etc/inittab stoji linija "id:5:initdefault:" . Kazem 'verovatno' i 'trebalo bi' zato sto nemam fedoru vec gentoo te su moguca sitna odstupanja.

Da bi pristupao terminalski serveru moras dici ili telnet ili ssh daemon (servis). Nakon toga se mozes remote logovati bilo kojim telnet i ssh klijentom .

Sa VNC-om sam odavno prestao da se igram, sorry.

poz.

Nazad
Vrh Dno