Šta je novo?

Linux root/admin password

IVAO-SRB

Cenjen
Učlanjen(a)
01.02.2012
Poena
170
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Juce sam instalirao Linux Mint Cinnamon, i prilikom instalacije mi je trazio user i pass, izabrao sam,ali sad kada hocu da bilo sta instaliram ili da menjam on trazi password ,nesto slicno Windows UAC, ali kad otkucam password on kaze da je pass pogresan i izbaci me.... Probao sam da menjam password ali nisam uspeo onako preko boota,jer tih linija nema, a da li ikako moze da se taj pass zaobidje,ukine,itd?

hvala

Tradicionalno, kada instaliraš neki Linux, traži ti da ti ukucaš dve lozinke. Jedna lozinka je za korisnika koga si napravio, druga je za root korisnika, to je ekvivalent administratoru na Windows-u i ona ti je neophodna da bi pravio izmene na sistemu, tipa instalacija softvera i slično.

Ubuntu je izmenio stvari, pošto po defaultu ne pravi root nalog, već prvi kreirani korisnik ima sva root ovlaštenja koristeći sudoers fajl, da sad ne komplikujem. Da bi to radilo, malo su modifikovali alate koji zahtevaju root privilegije. E sad, Mint je zasnovan na Ubuntuu i koristi isti sistem, međutim neki od sistemskih alata su drugačiji i nisu najbolje ispeglani, neki korisnici prijavljuju da im pri pokretanju nekih stvari traži root lozinku.

Pokušaj ovako, u terminalu kucaj "sudo passwd root" (bez navodnika) da bi napravio root nalog. Tražiće ti tvoju lozinku, ukucaj je i ne brini što se ne vidi dok je kucaš, tako treba. Nakon toga će ti tražiti lozinku za taj novi root nalog, odaberi i ukucaj je. Nakon toga će ti tražiti da je još jednom potvrdiš.

Sada imaš root nalog i root lozinku koju možeš ukucati kada ti je neki od sistemskih alata zatraži. Ako i dalje ne bude radilo, moguće da je neki veći problem, pa pokušaj reinstalaciju koristeći DVD.

Ovo ništa ne važi ako si skinuo Mint koji koristi Debian osnovu, proveri koji si tačno image skinuo. Debian kreira root korisnika pri startu, moguće da samo nisi obratio pažnju na lozinku koju si ukucao pri instalaciji, ne rezmišljajući kakva je sad to nova lozinka koju traži kad si jednu već ukucao i potvrdio.

otkucao sam u terminalui: sudo passwd root

i onda se pojavi: [sudo] password for aleksandar:
i onda kad krenem da kucam pass ne ispisuju se znakovi niti bilo sta da izlazi..... i kad stisnem enter kao javi: Sorry, try again.
[sudo] password for aleksandar:

Biće da si ti na kraju ipak zaboravio svoju lozinku. Pazi, Linux razlikuje velika i mala slova, Vlada nije isto što i vlada. Ako nije to, izbor ti je da ili resetuješ lozinku u single user modu ili da prosto reinstaliraš sistem.

Poslednja izmena:
Pogrešan password.
Pogledaj Caps Lock da nije stisnut, koja je US ili naša tastatura...

za neko divno cudo sam resio problem,ni sam ne znam kako.... sada sve radi.. hvala vam

Nazad
Vrh Dno