Šta je novo?

linux redhat enterprise oracle, mrezna podesavanja

xWoLf

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2002
Poena
690
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. ADSL
ovako..
sa hardverske strane, u serveru je jedna mrezna kartica..
ali sistemski je podeseno da postoje jedna prava mrezna kartica i jedna virtuelna... tj preko jedne mrezne kartice ide i internet ka provajderu i lokalni saobracaj u LAN-u...

sve je radilo super do pre mesec dana, kada je provajder, iznenada promenio setovanja za IP staticku adresu, dns, gateway i sl.

prestao je da radi internet... ali sam naknadnim ukucavanjem u onaj "network configuration GUI" dobijenih parametara od provajdera omogucio internet da ponovo radi, ali problem je nastao u tome da kad restartujem server, spoljni internet opet ne radi, sve dok ne odem rucno u onaj "network configuration GUI" i kliknem na "activate"

sve mi se cini, da su negde, u nekom tekstualnom config fajlu, ostala stara podesavanja, tj. da nova podesavanja koja sam uneo u GUI se ne manifestuju u radu sistema, bar ne automatski (autostart) nego je svaki put potrebno "guranje"

MOJE PITANJE SE ODNOSI NA to, kako da podesim mrezna podesavanja i to tako da se automatski izvrsi sve nakon svakog restarta, da ne moram da se zezam sa rucnom aktivacijom novodobijeniih IP adresa/podesavanja.. u kom config fajlu i na koji nacin RH enterprise oracle cuva te parametre??? ocigledno da onaj GUI nije savrsen...

hvala unapred

hmm. ajde, da ne lajem unapred :)
pogledacu sutra sta je tacno pisalo i sta sam tacno menjao..
mislio sam ja i na to, mislim da sam bas tu skriptu i menjao...
tj ubacio sam jednu opciju ali i dalje se ponasa isto. tj. nakon moje prve, jedine i male intervencije
sistem i dalje ne radi sam od sebe nego moram rucno da "aktiviram" virtuelni mrezni adapter nakon restarta

ono sto je najzanimljivije, u samoj skripti se nalaze upisane nove IP adrese, koje je provider menjao, ali ne radi sve automatski.. vise informacija sutra :)

EVO DOLE copy/paste sa linux servera.. jedino sto sam menjao pre 10 dana je sto sam dopisao "ONBOOT=yes" kod jednog mreznog adaptera (ne secam se tacno kojeg), dok je drugi imao tu opciju. ocekivao sam da se desi cudo posle restarta, ali nista.. i dalje moram rucno na "activate" da "pokrenem" stvari.. grrrrr

[root@rhas network-scripts]# ls
ifcfg-eth0 ifdown-ipv6 ifup-aliases ifup-plip ifup-wireless
ifcfg-eth0:1 ifdown-isdn ifup-ib ifup-plusb init.ipv6-global
ifcfg-lo ifdown-post ifup-ippp ifup-post network-functions
ifdown ifdown-ppp ifup-ipsec ifup-ppp network-functions-ipv6
ifdown-aliases ifdown-sit ifup-ipv6 ifup-routes
ifdown-ippp ifdown-sl ifup-ipx ifup-sit
ifdown-ipsec ifup ifup-isdn ifup-sl

sadrzaj ifcfg-eth0
DEVICE=eth0
BOOTPROTO=none
IPADDR=192.168.0.15
NETMASK=255.255.255.0
NETWORK=192.168.0.0
ONBOOT=yes
TYPE=Ethernet

USERCTL=no
IPV6INIT=no
PEERDNS=yes

sadrzaj ifcfg-eth0:1 (virtuelni mrezni adapter)
DEVICE=eth0:1
BOOTPROTO=none
IPADDR=109.72.57.90
NETMASK=255.255.255.248
NETWORK=109.72.57.88
TYPE=Ethernet
GATEWAY=109.72.57.89
USERCTL=no
IPV6INIT=no
ONPARENT=yes
PEERDNS=yes

sta mi je ciniti?
siguran sam da problem nastaje usled nedostatka 2 mrezne kartice, nego sve ide preko jedne...
na switch je prikljucen internet od providera i svi LAN kablovi od radnih stanica...
sve je radilo pre promene podesavanja usled promena kod provajdera.. odonda problem sa inicijalizacijom interneta
cenim da bi mogao da pritisnem administratora kod provajdera da dodje i podesi sve ovo, ali hocu da naucim/uradim sam.. nisam valjda toliko glup? :)
(uz vasu malu pomoc)

Poslednja izmena:
Promena kod provajdera ne bi smela da ima ikakve veze sa podizanjem mrežnih adaptera pri boot-u. Negde imaš konflikt.

Nazad
Vrh Dno