Šta je novo?

linux problem,gde da nadjem username i password

maddog74

Slavan
Učlanjen(a)
19.08.2006
Poena
320
Moja oprema  
Laptop
Samsung np350e5c-a02hs 01.2015.
Tablet
/
Mobilni telefon
XIAOMI Redmi-Note 8 Pro
Pametni uređaji
XIAOMI Smart Band 4
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Instalirao sam Suse 10.0 i restartovao i sve je proteklo u najboljem redu,osim sto ne mogu da udjem u operativni sistem.Razlog:trazi mi username i password koji ja ne znam koji je.U toku instalacije mi nije trazio da upisem bilo kakav username ili pasword,osim lozinke za root administratora,koju sam upisao i koju znam napamet.Kad se ulogujem kao administrator daje mi neki prozor za podesavanja,ali ne znam sta treba da uradim da bi dosao do username-a i password-a.Totalni sam pocetnik u Linuksu i voleo bih malo da ga isprobavam,molim pomoc.

Uloguj se kao administrator, otvori konzolu i kucaj "adduser".

Kod:
# adduser pera
#su pera
$passwd
> moj_prvi_linux_pass
> moj_prvi_linux_pass
$

I to bi trebalo da bude to :)

Poslednja izmena:
fazon je sto kad se ulogujem kao administrator,ne znam gde da ukucam kod za novog korisnika.KAd se ulogujem otvara mi se prozor za podesavanje,ali gde god sam ukucao kod nista se nije desavalo.Kad startujem u safe modu radi kao u dosu,ali ne mogu da se ulogujem kao root,jer mi prvo trazi username i prilicno pi....m.Inace koristim Gnome okruzenje.

Poslednja izmena:
su root enter
admin pass

i ulogovan si kao administrator :weve:

U toku instalacije mi nije trazio da upisem bilo kakav username ili pasword,osim lozinke za root administratora,koju sam upisao i koju znam napamet.

Pa onda kao sto kazes loguj se kao root (user name) i sa tom lozinkom koju si upisao i koju znas napamet i ima da radi bez problema (i pazi na velika ,mala slova)!!! E posle iz yasta mozes da dodajes koliko god hoces usera.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno