Šta je novo?

Linux printing problem

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
U kucnoj mrezi imam HP 2200D stampac koji je USB kablom vezan za kucni server. Na serveru se vrti uBuntu 9.04. Skinut je HPLIP, stampac je uredno instaliran i radi iz linuxa bez ikakvih problema.

Kada pokusam da stampam nesto sa bilo koje druge masine u mrezi koja je pod Windowsom (svaka od tih masina ima instaliran drajver za 2200D sa HP-ovog sajta), otvaranje Print prozora traje citavu vecnost. Bilo kakav pokusaj da iz Windowsa setujem parametre stampaca koji sam dodao preko mreze traje bar 4 vecnosti - od klika na neki tab do pojave opcija prodje bar 1 minut sto je jako iritantno. Cak se ponekad desi da stampanje prosto ne prodje, recimo danas sam hteo da odstampam PDF od 200 strana iz Acrobata - pokazao je da stampa ali moj stampac, naravno, nista nije odstampao.

U cemu moze da bude problem?

Očigledno nešto Samba zeza. Nije uopšte redak problem, ali univerzalnog rešenje nema, moraš malo da Guglaš, čačkaš i nadaš se da nabasaš na rešenje.

Guglao, cackao i nab'o sam .... jedno veliko nista :)

Zanimljivo je to sto na ovoj masini sa koje chukam je pre bio instaliran XP SP3 i radilo je kako treba - sve instant. Sad kako sam stavio Vistu, problem se stvorio. Jos cudnije je to sto na drugim masinama koje imaju XP SP3 prave problem.

Inace sharing preko mreze radi odlicno - sve masine bez problema pristupaju sherovanim folderima i hardovima koji su na serveru.

Poslednja izmena:
Guglao, cackao i nab'o sam .... jedno veliko nista :)

Zanimljivo je to sto na ovoj masini sa koje chukam je pre bio instaliran XP SP3 i radilo je kako treba - sve instant. Sad kako sam stavio Vistu, problem se stvorio. Jos cudnije je to sto na drugim masinama koje imaju XP SP3 prave problem.

Heh, Vista je kod mene u firmi počesto znala da zeza i sa printerima deljenim na Windows XP i 2000 mašinama. Očekivati da sve radi bez štucanja sa Sambom je optimizam. Imaš dosta saveta za rešavanje problema sa štampanjem na Visti po netu, pokušaj nešto od toga.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno