Šta je novo?

Linux pocetnik; pitanja

• Začetnik teme THUNDER
  • Datum pokretanja
T

THUNDER

Guest
Upravo sam kupio Red Hat 7.2. Instaliro sam sistem i sve mi fino radi osim modema i muzicke.Iz Windowsa sam skino drajvere ali kako da ih ubacim u Linux? Koje okruzenje je bolje KDE i GNOME?
Unaprijed hvala na odgovorima.

Zaboravio sam da kazem da imam Lucentov win modem.

Idi na www.linmodems.org i naci ces drajver za lucent modem. Ja sam skinuo sors drajvera, iskompajlirao ga i onda je modem proradio. Naravno, nemoguce je da win drajveri rade u linuxu. A za muzicku - pravac google.

Ovo mi radi a da li je potrebno da skidam Nvidiin drajver za graficku (MicroStar Titanium)

Pa sad.....radi li ti 3d akceleracija valjano? Meni nije, pa sam bio prinudjen da skinem nvidijine drajvere i onda je sve proradilo. Pre toga me je zezao openGL.

Bilo bi pozeljno posto OpenGL ne radi bas kako treba.Koju muzicku koristis?

Muzicka mi je CMI8738 (nije integrisana). Koji driver za graficku da skinem i kako da ga instaliram. Kako se najednostavnije kompiluje driver?

Drajveri se nalaze na www.nvidia.com i imas readme fajl koji objasnjava kako ga instalirati. Ali pretpostavimo da si stvarno pravi pocetnik, da bi mogao da vidis readme prvo raspakuj drajver. To radis tako sto udjes u konzolu i kucas :
gunzip imefajla
tar -xf imefajla
(ovo zbog toga sto je 99,9 posto fajlova prvo tarovano pa zipovano)
Dalja procedura je relativno jednostavna, kucas ono sto pise u readme-u (tipicno ./configure, make, make install). Mozes skinuti i rpm (binarni fajl) i tad je instalacija potpuno trivijalna :
rpm -ivh imefajla
Dakle pretpostavimo da si iskompajlirao drajver, sad jos trebas u /etc/X11/XF86Config-4 fajlu da uneses na odgovarajuca mesta sledece dve linije:
Load "glx"
i
Driver "nvidia" (detaljnije u readme)

Kao sto vidis, nista lakse :)
Restart, skines sa neta quake3 za linux i picis.

THUNDER je napisao(la):
Muzicka mi je CMI8738 (nije integrisana). Koji driver za graficku da skinem i kako da ga instaliram. Kako se najednostavnije kompiluje driver?

Ovako,skines driver,otpakujes ga i u njemu ce biti readme fajl i nacices uputsvo kako tacno da kompajliras driver.
Najcesce se to radi sa install.sh skriptom koja stize uz sam driver,a ako je nema onda ces kucati make <neka_biblioteka>,ali to ce ti tacno reci readme fajl.
Link za driver za tvoju karticu je:
http://www.cmedia.com.tw/8x38/linux/cmpci-4.03.tar.gz
a za readme:
http://www.cmedia.com.tw/8x38/linux/readme.txt
Toliko od mene,ako negde zaglavis,javi....

Nazad
Vrh Dno