Šta je novo?

Linux once again

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,445
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Ovom prilikom postujem iz RH 7.2..namestio sam net radio ko sat, bench izgleda ocajno nikad sugavije ali resicemo to..🙂
Ono sto zelim da pitam jeste: kako da podesim contrats/brightness/gama u KDE?
I da..neko rece da se na net nikad ne ide kao root (sto ja radim sada dok ovo kucam)..kako se dodaje novi user i zasto ne bi trebalo da sam root dokj sam na netu?
P.S. Ne radi scroll sto nervira kad surfujem..cackao sam tamo i vamo 🙂 ali nista...mis je Logitech Wheel Mouse

Sto se tice misa, u /etc/XF86Config(-4) u sekcijiza misa ubaci
Option "ZAxisMapping" "4 5"
i trebalo bi da proradi skrol.

Sto se tice game i osvetljenja, cini mi se da moze sa xvidtune ili xgamma

Novog usera dodajes adduser naredbom.

Novog juzera ces najlakse dodati kroz "linuxconf" iliti "control-panel".

Zasto ne valja kao root ? Pa zbog sikjuritija, naravno.

Ne samo za internet, nego je generalna filozofija da se kreira klasican account i on koristi u svakodnevnom radu, a root samo u administrativne stvari (u koji lako predjes sa "su"). Uzmi banalan primer - "vlasnik" svih sistemskih i konfiguracionih fajlova je root juzer, pa ako su ulogovan kao obican, nema opasnosti od nehoticnog brisanja takvih vaznih stvari.

Malo je nezgodno takve stvari imati za podrazumevane za ljude koji su "odrasli" uz dos & windows - koji su pravljeni za jednog korisnika, te nisu od samog starta imali takve koncepte kao sto je vlasnistvo nad fajlovima, grupisanje korisnika i slicno (kasnije su to pokusali da dodaju, ali sve je to bilo kilavo negde do Win2k). Zato je ostala ljudima navika da imaju samo jednog korisnika koji je "baja" na sistemu. Ovako se korisnik stiti od drugih, ali i od sebe samog.

Scroll nece raditi u svim programima. Prvo treba X-u da se kaze da mis ima scroll (ovo sta ti je Dusan napisao), ali treba i sam program da podrzava scroll. Dakle, ako programer nije predvideo da program "odreaguje" na scroll event, mozes da skrolujes misa do besvesti 😀
Generalno, ukoliko su se koristile uopstene biblioteke klasa (qt-lib, kdelib, etc), sto moze da se vidi po izgledu programa, onda bi trebalo da reaguje u svim tim programima. Znaci, ako reaguje u KDE-u, onda mora da radi i u konqueroru, kofficeu, itd. Ukoliko program koristi neke biblioteke koje su razvijane samo za taj prg (tipican primer je do sada bio netscape) i ako se tu ne predvidja scroll, onda dzabe truda.

Za shugav izgled su mozda uzrok fontovi. Pogledaj da li je ukljucen antialiasing fontova u KDE ConfigPanelu. Gnome ne koristim neko vreme, ali mislim da je trebalo za njega uraditi patcheve za GTK+ v1.2 da bi se dobili aa fontovi. Kod ukljucivanja aa ces najverovatnije imati opciju velicine fonta; na primer, da radi aa za sve fontove koji imaju size > 10. To je opet u uskoj vezi sa konfigurisanjem browsera, gde specifikujes velicine koriscenih fontova. I na kraju, opet dolazimo do standardnih i nestandardnih programa - postoje oni koji ne umeju da koriste aa, iako si ga podesio. Krace receno, skini operu za linux, disejbluj pluginove i zavrsio si posao.

Hmm imam operu...za antialiasing nisam siguran jer nije samo font u pitanju vec i grafika...recimo bench je u konqueroru sav rasturen i raspadnut
A josh nesto...kako se instaliraju fontovi i da li se fontovi za Linux zavrsavaju sa extenzijom ttf ili nekako drugacije?

Instaliraj MS fontove: Arial, Courier New, Times New Roman, Verdana, Tachoma. O instaliranju, na www.tldp.org, HOWTO's -> Font-HOWTO.

Ona setovanja za scroll vec postoje ali scroll nece ni da mrdne (opera, konqueror, mozilla..)?
Gamma-u sam resio...hvala na pomoci

Instalirao sam najnoviju Operu 6.3....to je pravi avion od browsera!!!!!! Svi sajtovi izgledaju fenomenalno, izuzetno je brza ma stvarno sam ostao bez teksta!!!

Nazad
Vrh Dno