Šta je novo?

Linux nedoumica i Windows saveti

Shedoks

Slavan
Učlanjen(a)
20.04.2004
Poena
319
Ovako...

Imam dva pitanja. Prvo. Nosim se mislju da instaliram tj podignem linux ali iskreno nikad nisam imao prilike ni da vidim kako to izgleda tako da ne da sam laik nego sam giga laik po tom pitanju. Tako da ne znam i koji linux (i koje su razlike izmedju mandrake, suse, red hat ... ) pa bih molio za savet po tom pitanju. Jedan drugar mi rece da bi bilo dobro na razdvojenim hdd-ovima ako se dize dual boot (sto bi uradio) dici linux i win jer ako pukne jedan od njih ume da napravi carlamu, ali ja nemam 2 hdd-a.

2. pitanje je da li se razlikuje instalacija os-a na laptopu u odnosu na desktop racunar sto za win sto za linux i kako to najbezbolnije uraditi (tek sam ga kupio pa bi da uradim clean install iako ima xp home licenciran)

Voleo bih opsirna objasnjenja step-by-step za linux.

nemoj da instalirash linux a da nisi pre toga malo chitao o njemu...
pochni sa tldp.org i "linux howto" u googlu, zashto bi neko ponovo pisao neshto toliko puta objashnjeno...

Malo procitaj o Linuxu, a onda ga svakako instaliraj. Ako nista, ono kao iskustvo vise ("stick to WinXP" 🙂 )

e sad kad ste me svi lepo napali mogao bi neko nesto i da mi pomogne. Osim linux pitanja pitao sam nesto i za win (sto moze i na linux da se odnosi)

jednom davno mi rece ortak da se instalacija os-a na laptopu malo razlikuje u odnosu na desktop.

2. stvar ja nemam oridjidji diskove za svoj lap pa sam bio primoran da skinem drajvere sa neta pa se pitam da li nesto moze da se sjebe

koliko znam jedino sta moze da ne radi kako treba je nesto oko baterije
ili gresim. Svi korisni saveti su dobrodosli

i 3. pitanje kompatibilnos programa na linuxu tj. prvenstveno mi treba visual studio, autocad, photoshop a druga stvar da li igre rade na linuxu i kako

hvala !

1. ne mora na posebnom disku. samo se na postojecem disku napravi praznog mesta recimo Parition Magicom. Generalno, dovoljno je da se napravi mesta za jednu primarnu particiju (relativno male velicine, moze ~250MB u vr' glave) na koju ce se mountovati /boot, a / particija moze da se stavi i u okviru extended particije. Ukoliko ti sva ova materija oko particija nije jasna, pretrazi malo forum ili se informisi negde sa strane na internetu; problematika je univerzalna i vazi i za windows i za linux i ostale operativne sisteme.
Za prvu ruku, da bi video i osetio linux ti je sasvim dovoljno da nabavis neku od linux distribucija koje dolaze na live cd-u, recimo knoppix. Nista se ne particionise, ne dira se disk, nego se sistem, tj. linux podize sa tog cd-a.

2. instalacija na laptop je manje-vise ista, samo sto treba obratiti paznju na neke stvari; na primer, lapovi imaju neretko posebnu rescue/diagnostic particiju (vrlo malu) koja se inace ne vidi iz windowsa; ukoliko se koristi, ne treba je obrisati (mada ce lap raditi i bez nje). Druge stvari su podesavanje ACPI/powersave funkcija - mada sa poslednjim distroima ni tu nema problema. Dodatni problem eventualno moze da predstavlja graficka karta u non-vesa modovima, recimo na 15" rezolucija 1440x1050, jer drajveri za graficku ne podrzavaju dobro, itd.
Za laptopove mozda nije los start sa sajta: http://www.linux-laptop.net/

3. ne rade na linux, to je drugi operativni sistem pobogu. Programi koji su pravljeni za windows rade na windowsu, a koji su pravljeni za linux rade na linuxu. Pojedini programi se rade za obe platforme, ali ne mozes uzeti win progam i ocekivati da ces ga poterati na linuxu (osim mozda pod emulatorom). Da li bi ocekivao da program sa windowsa radi na amigi? Mnogi windows programi imaju svoje manje ili vise odgovarajuce zamene na linuxu (ali ne svi).

E da zaboravih da pitam

video sam da ona devojka ima problem sa konektovanjem preko usb modema a ja imam isdn koji takodje radi na usb (ima i seriski ali moj lap nema seriski)

i da li u slucaju 2 os-a ima veze redosled instaliranja? prvo xp pa linux ili nema

i treca stvar mis mi je na usb-u i da li ce njega da prepozna jer ako nece smoricu se a i ako nece jel on u toku instalacije moze da detektuje touchpad kad sam dizao ntfs 4 dos tocuh pad je radio

thx

Poslednja izmena:
USB je dobro podrzan pod linuxom, nema ni jednog kontrolera koji ne radi lepo. Kod devojke je izgleda problem u modemu, ne u usbu, pa ne mora da se ponovi i kod tebe. Mis ce ti raditi sigurno, kao i touchpad. Eventualno ako je neki napredniji touchpad (recimo synaptix), na nekim distroima treba doinstalirati drajver za napredne funkcije, a na nekim ne treba. Drugim recima, na svim distroima ce synaptix raditi kao obican touchpad, a za napredne opcije (definisanje scroll regiona, specijalnih tap polja, itd) treba dodatni drajver koji neki distroi isporucuju (npr suse 9.1), a neki ne (npr fedora).

U slucaju instaliranja 2 OS-a nema posebnog pravila ako znas da namestis mnoge stvari rucno. Ako nisi neki strucnjak, bolje je instalirati prvo windows, pa onda linux; linux ce detektovati instalirani linux i namestiti boot manager tako da ti ponudi kod dizanja masine da li hoces da se podigne jedan ili drugi; windows sa druge strane ne detektuje nista i ako si vec imao linux ubija njegovo dizanje (koje moze doduse posle rucno da se popravi).

Za boot znam to sam citao negde na forumu treba u win boot.ini dodati neku liniju koda a ako sam tamo dobro skapirao bolje je da ostane win boot jer linuxov moze da napravi problem

Ispravi me ako gresim.

Ispravljam te, gresis. Sasvim je svejedno ciji je boot manager, jer on ne dira uopste particije "onog drugog", nego samo startuje ovaj ili onaj OS i to je sve.

Nazad
Vrh Dno