Šta je novo?

Linux na RAID (fakeraid)?

nexilion

Slavan
Učlanjen(a)
14.08.2007
Poena
319
Imam 2 hard diska povezana u RAID 0 (Stripe). To je nazalost softverski ili fakeraid (kontrolisan pomocu nForce 4 chipseta - varijanta za AMD). Na ovom array imam instaliran Windows XP, na particiji C. Da li mogu i kako da instaliram neku poznatiju Linux distribuciju na ovaj RAID sistem, a da pri tome ne obrisem sve podatke sa hard diska i da ostavim Windows XP (da napravim Dual-Boot)?

Dosta sam trazio po netu u vezi ove teme i nesto nisam nasao bas ono sto sam trazio. Pokusao sam da instaliram Ubuntu preko Wubija, i on se lepo instalira ali problem je sto nece da bootuje. Cudno mi je da Linux ima toliko problema sa fakeraidom, posto sam cak video da nVidia kaze da su svi njeni drajveri vec ukljuceni u novije distribucije, pa bi prema tome cak po mom misljenju trebali da rade bolje nego pod Windowsom.

Treba mi Linux da bih malo pogledao okruzenje i planiram malo PHP da radim, pa bih voleo u nativnom okruzenju da radim (znam da postoji za Windows PHP i Apache i MySQL, ali...;) ).

Poslednja izmena:
FakeRAID je problem u suštini... Ja imam Archlinux na RAIDu, softverskom (koristi svoj mdadm drajver itd.), i to je relativno lagano podesiti i koristiti (posebno zbog novijeg mkinitcpio koji podržava mdadm hook)

A sto moras da koristis taj fejk? Softraid je dosta fleksibilniji (mozes samo neke particije da povezes u raid, razliciti raid za razlicite particije), a i pravi manje problema, lakse se prenosi medju racunarima...

@nexilion, s obzirom na komplikacije sa fakeraidom na linuxu, ukoliko ne zelis da rasturas sadasnji raid setup razmisli o tome da poteras linux u VirtualBox-u. Jeste da nije kao prava stvar, ali je sasvim upotrebljivo pa i dovoljno za neki normalan rad. Kao razvojno okruzenje ima i svojih prednosti jer ce virtualna masina biti umrezena sa windows hostom, pa npr. mozes lako da testiras na obe platforme tvoje web aplikacije itd. otvara ti se mnogo mogucnosti. :)

@nexilion, s obzirom na komplikacije sa fakeraidom na linuxu, ukoliko ne zelis da rasturas sadasnji raid setup razmisli o tome da poteras linux u VirtualBox-u. Jeste da nije kao prava stvar, ali je sasvim upotrebljivo pa i dovoljno za neki normalan rad. Kao razvojno okruzenje ima i svojih prednosti jer ce virtualna masina biti umrezena sa windows hostom, pa npr. mozes lako da testiras na obe platforme tvoje web aplikacije itd. otvara ti se mnogo mogucnosti. :)

Upravo to sam i uradio. Ali radi sporo, bas sporo... Nisam bas zadovoljan, ali ostavicu ga malo, makar zbog informaticke kulture. A i zanima me kako se namesta server na linuxu i rad sa linux serverima, pa cu malo to procackati. Inace, sto se razvoja bilo kog tipa tice, ipak cu se drzati Windowsa, ima dosta jace alate i izgleda mi malo produktivniji (ali je zato i komercijalniji :D). A posto radim i u C / C++ (zbog fax-a), onda cu definitivno zadrzati primarno mesto Windowsa, jer su IDE-i za ove jezike na Linuxu manje vise ocajni (mozda je Eclipse neki izuzetak, ali ni on me nije odusevio).

Nazad
Vrh Dno