Šta je novo?

Linux Mint RC 12

• Začetnik teme Deleted member 9456
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 9456

Guest
Stavio sam ovu verziju, za mene je ovo totalni haos. Pokusavam da se iscupam ali oci mi ispale a glava boli. Masina se podize to je u meniu oznaceno sa Gnome, predpostavljam da bi to trebao da bude neki Unity. Pri podizanju imam izbor Gnome, Gnome klasik, Gnome klasik bez efekata i Mate koji treba da bude nesto kao gnome 2.
Screensaver ima ga ali ga nema, ne moze da se podesi, negde sam nasao da navodno to tako treba.
TV/Radio FM kartica radi TV ali FM radio ne.
Postoje dva panela, Gnome (valjda je to Unity), kako se tu sta namesta misterija. Gornji panel je imitacija notification area, u donjem panelu smesten je klasicni mint meni ali nije klasika.
Kad se startuje meni dobije se mesana salata, levo je nesto kao u Unity a ostalo je meni koji opet ne moze da se podesava, izgleda skoro isto kao i u 11 samo sto su sad stavljene ikone u Unity stilu. Kod Minta 11 desni klik i moglo se editovati startanje programa, sad ne.
U gornjem panelu nesto sto bi trebalo da je neki netwok manager ali usavrseni, on/off network kartica ili wirelles, nisam uspeo da skapiram cemu sluzi, stavim mrezne kartice na off, konektujem se na wirelles on izberem konekciju, iskoci notifikacija da se ukonektovao ali meni i dalje racunar radi preko network kartice i ADSL. To je valjda trebao da bude neki pokusaj da se prebacuju konekcije, ne znam sta je pesnik hteo da kaze.
Ovo je samo delic koji sam upamtio sta mi sve smeta u ovoj verziji. Najverovatnije da cu se vratiti na Mint 11, gnome 3 i Unity nisu za mene.

Čekaj, polako, ovo je tek RC. Možda ti Gnome 3 radi u fallback mode-u?
Ja sam podesio za početak classic no effects, donji premestio na gornji (držiš ALT + right click) i stavio hide buttons, a gornji stavio dole i namestio autohide. Ostalo mi sve radi brže nego Mint 11 LXDE.
Za ovo sa mrežnim i tv karticama ne znam, nisam imao prilike.
Unity nije Gnome, Unity je poseban DE.

Znam da je RC ali obicno RC je skoro sve gotovo.
Re: How to set fallback mode
Postby tdockery97 on Sun Nov 13, 2011 7:48 pm
michaelg14 wrote:How do I get to gnome fallback mode in RC-12. I don't have that option on the system info window.
At the login screen click on the gear and select GNOME Classic, then login.

ja kod logovanja imam ovaj izbor: Gnome, Gnome klasik, Gnome klasik bez efekata i Mate
Logujem se kao Gnome, sad sta je to? Nikako mi nije jasno, probao sam sve opcije logovanja, Gnome se razlikuje od Gnome klasike, to se sve razlikuje od Mate.
Kad pogledam sta je instalirano pise sve Unity da je instaliran i Gnome. Totalno mi vise nije jasno sta je sta, Gnome klasik i gnome klasik bez efekata tu bi trebalo da je razlika samo oko Compiza, Mate je prilagodjeni gnome 2.

Blago tebi kad nemas TV/FM karticu, vise mreznih i jos pride wirelles USB, nemas problema.

Meni je Mint 11, uz odredjena podesavanja solidno radio ali kad i ja cackam mecku, nazalost to me ceka, sadili za mesec ili dva

Mint 12 Gnome sesija nema Unity vec zbudzeni Gnome Shell sa dodatnim extenzijama koje oni nazivaju MGSE.
Te extenzije menjaju izgled i funkcionalnost Gnome Shell-a, kreiraju donji panel itd.. i sve to izgleda kao frankenstajn.

Gnome classic bi trebao biti gnome-fallback, a to je gtk3 gnome-panel i compiz.
Gnome classic bez efekata je pretpostavljam isto sto i gnome classic ali sa metacity umesto compiz.
Mate je valjda neki Mint-ov port gnome-panela.

Poslednja izmena:
Ja sam obrisao Mint 12, sacekacu da se gnome 3 skuva dobro, da to srede pa za jedno godinu dve da probam ponovo. Jednostavno dosadilo mi da budem "beta tester".
Stavio sam Mint 11 on ima podrsku do sledece godine, a i kad prestane podrska bas me briga ako dotle ne srede taj gnome 3 i podrsku u kernelu i programima. Yebeni XP
i dan danas dobijam kriticni update, skoro 10 godina.

Gnome 3.2 je meni vec dovoljno ispeglan, i ako hoces da ga vidis onda ti je najbolja opcija Fedora 16, jer je vanilla verzija bez dodatnih budzenja kako to Mint radi.

Poslednja izmena:
Gnome 3.2 je meni vec dovoljno ispeglan, i ako hoces da ga vidis onda ti je najbolja opcija Fedora 16, jer je vanilla verzija bez dodatnih budzenja kako to Mint radi.

Igubio sam volju da isprobavam, sam Gnome u Mintu 12 RC radio je prihvatljivo ali kad ne mogu da nabodem osnovno podesavanje ili da nadjem kako, onda izludim. Sto se tice FM to izgleda ne radi sa firmwerom cim je kernel 3.x. Gnome klasika sa i bez compiza je zezao, MATE radi ali nije to 2.x gnome.
Jednom sam probao Fedoru, ispalo njesra, nesto su zeznuli instal CD oko gruba, davno bilo, posle silne eskivaze da se pridigne, od tada nisam nijednom pogledao Fedoru.
Dosta je bilo, zakucavam se na 2.6.38-8-generic kernelu, otprilike sve mi radi, poznato okruzenje, komande, setovanja, dok radi radi.

Poslednja izmena od urednika:
Imaš i Mint 9 -Isadora (Lucid Lynx)
Long term support release (LTS), supported until April 2013.
Dok ti je za Mint 11 -Katya (Ubuntu Natty) pola godine kraće...
Supported until October 2012.

I ja sam malo skeptičan po pitanju novog Minta, ali vidjećemo, rano je još... Meni se čini da oni sada pucaju na preuzimanje korisnika koji su dugo koristili Ubuntu i koji su sad razočarani sa Unity, što je možda i rezultovalo izbijanjem na prvo mjesto na distrowatch.com... dok su im do skora bili prioritet korisnici koji su prelazili sa windowsa na linux...
Malo sam eksperimentisao sa nekim drugim distroima, i naletio sam na "Zorin OS" koji mi se učinio baš za korisnike koji prelaze sa windowsa na linux i on bi mogao biti "Novi Mint"... na distrowatch.com je trenutno na 15-om mjestu...
zadnja verzija 5.1 je bazirana na Ubuntu 11.04 (verzija 3.2 je LTS mislim 10.04.3), ima instalirane kodeke i fleš, ima "Zorin Look Changer" koji služi za izmjenu izgleda u nekoliko varijanti: Windows 7, windows XP, Mac, Gnome i slično, ima "Zorin Internet Browser Manager" za izbor Internet Browsera, Wine dolazi odmah sa instalacijom itd, itd...Koristim ga par dana i nemam nekih većih zamjerki...

Poslednja izmena:
Meni gnome classic radi bez problema, sta je kod tebe zezalo? Ovaj njihov gnome sa 2 panela koji pokazuju isto mi je smesan pa sam odmah prebacio na gnome classic i tu nisam naisao ni na kakve probleme za sad.

Meni gnome classic radi bez problema, sta je kod tebe zezalo? Ovaj njihov gnome sa 2 panela koji pokazuju isto mi je smesan pa sam odmah prebacio na gnome classic i tu nisam naisao ni na kakve probleme za sad.

Apsurdno ali mi je klasik radio sporije i trzao nego cist gnome 3, vise ne mogu da popamtim sta me je zezalo a sta nije.

@despot77,
Logicno bi bilo da izaberem verziju 9 ali vise ne mogu dosadilo, stalno neko podesavanje i doterivanje, jednostavno dosadilo, postao sam linux rob.
Negde sam jos procitao za Zorim OS ali sada kao sto rekoh pauziram.

Moze i najnoviji Ubuntu sa vanilla Gnome 3 , istaliras ga iz softver centra.

Инсталирао сам финалну верзију на нову машину и ни да мрдне после неког времена. А инсталација ми понекад пре*ебе MBR што ми се баш и не допада много. Није ово ни близу стабилно као Убунту.

Moze i najnoviji Ubuntu sa vanilla Gnome 3 , istaliras ga iz softver centra.

Moze, ali nije kompletan, npr. fali Gnome Documents, Online Accounts, koristi se LightDM umesto GDM, i tome slicne stvari, sto sustinski nije vanilla Gnome okruzenje.

Poslednja izmena:
Ne znam kakve probleme imate sa Mintom ali meni je super , koristim ga već 2 nedelje i radi brzo i bez kočenja.

Nisam koristio do sada gnome 3 i meni ovo deluje odlično, ima dosta podešavanja . Ima solidan broj ekstenzija https://extensions.gnome.org/#page=1 za sada radi samo preko firefoxa. Ako nekom smeta gornji ili donji panel sakrije ili ukloni i jos dosta podesavanja.

Mogući su problemi sa zamrzavanjem gnoma ako se koristi default media extension , kada se koristi banshee dolazi do zamrzavanja posle nekog vremena .ž

Ako se zamrzava gnome samo isključite u tweak settings i zamenite sa nekom drugom media extenziom.

Kao što rekoh odlično radi, nisam do sada koristio nešto linux samo par kratka izleta i kao početniku odgovara mi savršeno.

Tako da toplo preporučujem korišćenje mint 12 nema govora o nestabilnosti za sada .

Evo nekih odličnih i korisnih podesavanja http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=42&t=86813&start=0

Poslednja izmena:
I jesi li ispraobao

P.S. možda bi pokretač teme mogao korigovati naslov...

Vise se nisam bavio sa tim RC, Stavio sam LDME. Sto se tice promene naslovateme, predlozi. Muljanje sa webupd8 probao sam ranije na Ubuntu 11.04 da bi uopste radio kako treba na mojoj masini, downgrade compiza, brisanje unity itd.

Sad sam bas gledao kako da promenim naslov teme i zakljucio da ne znam kako.
Sto se tice linuksa mislim da su zastranili i to generalno, Unity, Gnome, Unitu 2, Gnome klasika, Gnome klasika bez Copiza.
Gledamu testing Debianu a posle procitam i u UBuntu ljudi ne znaju kako da ugase masinu, da bi ugasio moras prvo da se izlogujes
onda se vracas u login ekran i tu u coski imas dugme za gasenje, vrhunac naopake logike. E sad to sve moze da se namesti ako nabodes da to nesto ima
u gnom- shellu pa promenis i dobijes stavku za gaseneje. Sad u Mintu nije vise Mate nego neki novi fork Cinnamon, gnome 2 bio gconf,
posle dconf, sad u gnome shellu nesto trece, 90% podesavanjane moze ili sakriveno, preterali su ga pa makar jei zadjabe. Neko kolektivno ludilo zavladalo, skoro sam
nalateo na bug star godinama, to ne krpe a preumbavaju sve zivo, cak ni Acronis vise nema podrsku za backup kako je imao pre za ext3, digli i oni ruke ...

Poslednja izmena od urednika:
Stisnes power button na kompu i onda iskoci prozor za automatski shutdown, restart, itd.. :)
Ili drzis ALT dok otvaras user menu, onda se pojavi Power off umesto Suspend.

Meni je ovo ok, jer nikad i ne gasim komp, vec standby :)

Poslednja izmena:
Stisnes power button na kompu i onda iskoci prozor za automatski shutdown, restart, itd.. :)
Ili drzis ALT dok otvaras user menu, onda se pojavi Power off umesto Suspend.

Meni je ovo ok, jer nikad i ne gasim komp, vec standby :)

Probacu tu varijantu na testing *****ijanu samo da prvo nabodem sta da iskljucim iz gnome-shella i dobijem tu situaciju.
Ja masine pre nisam nikad gasio, jednom godisnje ciscenje i zamena ventilatora. Sad je sve to krs, struja skupa, zuje ventilatori i sad gasim. Zamisli da ti pored glave zuji 5 ventilatora, tako je nekad bilo. Kad su vec mozgovi smislili da u igru ukljuce i power dugme pa brate sta ima da pita nek mu da
Kod:
sudo shutdown now -h
Ovo sa ALT i to cu da probam, znam da je nesto bilo desni ALT pa mozes da podesavas valjda panel ali to u gnome-shellu ne pije vodu. Prakticno novi gnome pretumbao je sve naopacke, desni taster misa malten nema funkciju, u firmam koje se ozbiljno bave racunarima neko sedi i mozga o tome sta ce biti ako promene nesto radikalno. Ovde Alajbegova slama, menjaj brate sta ti se svidja, besplatno je pa nek ponovo sve uce iz pocetka, nek se useri nerviraju, njima se tako cefnulo. Vise u nista nisam siguran, bila alsa trebaju kablici tako mu govorili, ja ih u XP nisam imao a na MB nije bilo toliko mesta da ubodem vise uredjaja. Odjednom Pulse, ajd svi pulse, ne trebaju kablici, svemoguci pulse to kao ima i Windows. Sad najnoviji trend po Ubuntu diskusijama *ebes pulse vracaj se na alsu. Jedno vreme izmedju terali su jos nesto valjda OSS, neciji trenutni hir.
Aona slicica kod logovanja to me toliko nervira, postavis avatar za logiranje, cas ga ima cas ga nema, promenilo se distribucija i distribucia ali ostade isto zezanje, glupost sitnica ali ni to nije napravljeno kako valja.
Dosta sam hejtovo kako bi rekli u zargonu jer cim izneses neku zamkerku odmah ispadne da hejtujes.:d

Može li mi neko pomoći...

Naime problem je svima dobro poznat.
ATI i Gnome ili šta je već.
Nakon uspešne instalacije Minta 12 32b, updatea i restarta, ekran se podelio na 2 nesimetrična dela bez ikakvih ikona i sli.
Jedino što mogu da uradim je preko Ctrl+Alt+F2 uđem u terminal i na Alt+F7 da se vratim na taj podeljeni desktop...
Mogu li iz Terminala da se instaliraju ATI drajveri za ovaj distro i kako a da sve to proradi normalno???

Thx svima...

Dođi do login screena pa odaberi Gnome Classic.

Dođi do login screena pa odaberi Gnome Classic.

REŠEN PROBLEM :).

Ušao sam u Recovery Mode i odatle pokrenuo instalaciju ATI Proprietary-a i sada sve fercera besprekorno.
Nakon Reboota pojavio se ATI CCC i još neka opcije i redukovao mi se broj obrtaja ventilatora grafičke... ;).
Po prvi put sam instalirao Mint i mogu reći da sam prezadovoljan.

Ajd još 1no šitanjce.
Imam Leadtek TV2000XP Xpert koja mi je na pređašnjim distroima radila iz 1ve preko TVTime aplikacije.
Međutim, sada mi ta ista aplikacije ne vidi više ovu karticu a kroz lspci mi prikazije istu...
Ista situacija me je zadesila i pod Fedorom 16 i pod Ubuntu 11.10.
Gde nestade moja tv kartica (di je moj moped :d)?

Najveći ***** u istoriji *unixa, koji su mogli *****i da urade jeste izbacivanje Gnome 2 iz upotrebe i prestanak razvoja i podrške za isti.

Ranije smo imali jedno normalno Xorg okruženje i jedno bloat, sada imamo samo BLOAT (aka KDE + Unity + Shell + Gnome3)

Mada ovaj "cinnamon" pitanje koliko je on upotrebljiv za svakodnevni rad.

Konacno neko nesto pametno da kaze... Ne mogu da ti opisem tugu koju mi proizvode okruzenja koja si spomenuo...

Jeste probali E17? Meni to okruzenje djeluje ok i trenutno ga testiram.

Jedno pitanje, tv kartica mi je povezana kablicem na cd in audigya. Instalirao sam tvtime imam sliku, medjutim nemam zvuk. Pokusao sam da pojacam cd iz alsa mixera medjutim nije pomoglo. Jel ima neko ideju gde gresim?

Sent using Tt.

Nazad
Vrh Dno