Šta je novo?

Linux Mint Cimet 18 problen primarni ekran

• Začetnik teme Deleted member 9456
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 9456

Guest
Linux Mint Cimet 18 imam dva monitora, TV HDMI i Monitor HDMI koji se spaja preko adaptera DVI-VGA adapter. Monitor mi je primarno ali problem je sto login ekran u kom se kuca password nece da se pojavi na monitoru nego se uvek pojavljuje na TV a onda se sve ostalo pojavi na monitoru. E dok su postojali vlasnicki drajveri nije bilo problema a sad kako ih nema problem.

Trebalo bi da izađu vlasnički ,,uskoro", do tad je bolje da se vrati na 17 ili trpe otvoreni. Meni TV karta ne radi sa otvorenim, odnosno ne radi TV Time, a to mu dođe na isto.

Trebalo bi da izađu vlasnički ,,uskoro", do tad je bolje da se vrati na 17 ili trpe otvoreni. Meni TV karta ne radi sa otvorenim, odnosno ne radi TV Time, a to mu dođe na isto.
Izasli neki beta 16.30 ali pise r7 250/240 ne pise da moze na r7 260x, sad ako ih stavim mogu da sprze karticu.

Čudno, dok sam bio na cimetu nisam imao problema, to je poznata muka kde okruženja, to se verovatno stvorilo od kad je cimet na 3.0 ? Da li si gledao bug tracker, da li su otvoreni nalozi za tvoj bug?

Sent from my Lenovo A1000 using Tapatalk

Čudno, dok sam bio na cimetu nisam imao problema, to je poznata muka kde okruženja, to se verovatno stvorilo od kad je cimet na 3.0 ? Da li si gledao bug tracker, da li su otvoreni nalozi za tvoj bug?

Cudno, ja bas nikad nisam imao problem sa KDE, vozio sam vlasnicke drajvere, sad vise nema vlasnickih i nemam problema. Upravo Mint u nekim izdanjima se ovako ponasoa, login ekran na TV a ostalo na monitoru kad prodje logiranje a moitor je proglasen za primarni..
Probao sam jednom kad se to pojavilo sve i svasta, setovanje u grubu, xradndr definisanjama nema teorije nista nije pomagalo.

Ja imam intel hd, tu vlasničkih nema (doduše ni običnih, samo kms, već duže vreme ne preporučuju intelove drivere) i ima problema i sa nvidiom i intelom, kako koja verzija, oni preporučuju ako ima problema xrandr, mada, ko da se bakće sa njim, meni ne smeta, retko kad kačim monitor na laptop, ali valjda će u verziji 5.8 lts to srediti, inače sa cimetom oko toga nikada nisam imao problem

Imam i ja isti problem, u pitanju je Arch sa Gnome Display Managerom i Cinnamon-om. Koristim open ati drajvere, ali bih rekao da je ovo pre problem vezan za DM ili se DE nego za drajvere.
Rešenje koje primenjujem je da kada se pojavi login screen na sekundarnom ekranu pritisnem enter jednom, onda ukucam pw i opet enter i ulogovao sam se. Odn. ulogujem se na slepo, a posle toga sve radi.

Ovaj treci link to sam odavno nasao, druga slika na tom linku e to sto pokazuju to je prazno, uglavnom sve se to odnosi na 17 a ne na 18 i na vlasnicke drajvere. Dok sam imao vlasnike i dok su postojali ja nisam imao problem,
mozda se pojavi u nekoj verziji ali drzao sam se i kod Minta LTS verzije.

Poslednja izmena od urednika:
Ja sam resio problem sa ovim uputstvom http://www.gregfreeman.io/2012/fix-...dm-lightdm-login-screen-in-linux-mint-ubuntu/ . Samo u skripti izmenis ulaze VGA/DVI/HDMI, ako ne uspes da se snadjes, iskopiraj mi xrandr output pa cu ti izmeniti skriptu. Radi sa opensource drajverima, kernel 4.7
Kod:
$ xrandr
Screen 0: minimum 320 x 200, current 3200 x 1080, maximum 16384 x 16384
DisplayPort-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI-0 connected 1280x720+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 160mm x 90mm
   1280x720      60.00*+  50.00    59.94  
   1920x1080     60.00    50.00    59.94    30.00    25.00    24.00    29.97    23.98  
   1920x1080i    60.00    50.00    59.94  
   720x576       50.00  
   720x480       60.00    59.94  
   640x480       60.00    59.94  
DVI-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DVI-1 connected primary 1920x1080+1280+0 (normal left inverted right x axis y axis) 477mm x 268mm
   1920x1080     60.00*+
   1680x1050     59.95  
   1600x900      60.00  
   1280x1024     75.02    60.02  
   1440x900      59.89  
   1280x800      59.81  
   1152x864      75.00  
   1280x720      60.00  
   1024x768      75.08    70.07    60.00  
   832x624       74.55  
   800x600       72.19    75.00    60.32    56.25  
   640x480       75.00    72.81    66.67    60.00  
   720x400       70.08

Nije mi jasno to na linku, prvo cimet 18 kernel je
Kod:
uname -r
4.4.0-21-generic
Vlasnicki drajveri za AMD karticu za taj kernel ne postoje, postoje neki beta drajveri 16.30 koji su probani po napisi na google bas na R7 260x a kad sa sad cita na AMD stranici ne podrzavaju r7 260x nego r7 250/240.
Probao sam danas te vlasnicke drajvere ali sve sto sam dobio je crn ekran, da li treba neki config file bog zna jer nista nema u opisima na AMD stranici.
Najvece zbunjivanje je to sto pise da je to sto predlazes za pogresnu rezoluciju a iz izlaza xrandr vidi se da je kod mene sve ok sa rezolucijom, monitor je DVI-1 1920x1080 60.00*+ a TV je HDMI-0 1280x720 60.00*+ 50.00 59.94
Meni je monitor primarni ekran a TV sekundarni i to je uvek tako spojeno, problem nastaje kod ulaska u Cimet 18, logovanje. Login skrin se pojavljuje na TV a ne na monitoru ali posle kucanja lozinke sve se ponasa kako treba.
Resenje koje sam primenio je bezvezno, izbacio sam logovanje i sad je problem gurnut pod tepih, nema logovanja ali Cimet 18 nije mi primarni linux , vec KDE 16.04 i Linux MInt KDE 17.3.

Prosto je, a na trećem linku, valjda je autor tata od Minta, sve lepo objašnjeno. Mogao si da kažeš da nisi razumeo, ja shvatio čim se ne javljaš....

Dakle, ovako.

Sistem se startuje, systemd, initi, moduli, dođeš do X-a. On povuče automatsku konfiguraciju, osim ako nemaš neku statičku, u vidu xorg.conf, ili nekog u poddirektorijumu xorg.conf.d. Automatika odradi posao, startuje se MDM, on pita randr ima li neki monitor, ovaj mu odgovori sa ovim tvojim odozgo. Sad prekidam, da objasnim one brojke u zagradama

HDMI-0 connected 1280x720+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 160mm x 90mm

Prve dve su rezolucija, x i y, a dve nule koordinate prve tačke u gornjem levom uglu. Ovde ima mali problem, veličina ekrana je 16cm sa 9cm, što ne verujem da je tako u stvarnosti. Mogao bi da okačiš negde ceo /var/log/Xorg.0.log, da vidimo kako ga prepoznaje.

DVI-1 connected primary 1920x1080+1280+0 (normal left inverted right x axis y axis) 477mm x 268mm

Ovo ovde isto, prve dve rezolucija, a druge dve brojke su zanimljive. Koordinate levog gornjeg ugla su tek na 1280 mestu od početka ogromne radne površine, što će reći, s leva na desno, prvo teve sa svojih 1280 tačaka po horizontali, pa tek onda tvoj monitor. Normalno, MDM ide na prvi, pošto mu niko nije rekao drugačije. Znači autentifikacija se odradi na teveu. Onda ulaziš u tvoje korisničko carstvo. Tamo si verovatno nekad podesio monitore kako želiš, verovatno imaš i fajl ~/.config/monitors.xml, pa to uleti i podesi tvoje monitore kako "treba". Koja je razlika, pitaš se? Napravi novi privremeni nalog, pa posle MDM-a, vidi kakva je situacija kod njega. Različita od tvog. MDM, kao i sam X, se startuju pod root privilegijama, a on, kao i ceo sistem pojma nemaju šta je neki tamo korisnik "lega" ispremeštao kod sebe. Što se njih tiče, mogao si i naopako oba da postaviš.

Ovako bi trebalo, TV desno od monitora, ako se oba poravnavaju po gornjoj vodoravnoj ivici

$ xrandr --output HDMI-0 --mode 1280x720 --pos 1920x0 --output DVI-1 --mode 1920x1080 --pos 0x0

ista stvar, sa upotrebom "levo od"

$ xrandr --output HDMI-0 --mode 1280x720 --output DVI-1 --mode 1920x1080 --left-of HDMI-0

Ako hoćeš da ih poravnaš po donjoj ivici

$ xrandr --output HDMI-0 --mode 1280x720 --pos 1920x360 --output DVI-1 --mode 1920x1080 --pos 0x0

Znači, TV smo pomerili u desno za 1920 tačaka, i na dole za 360 tačaka.

Sad je dovoljno da se nađe pozicija odakle taj MDM čita skripte prilikom startovanja, i na konju si. Ja niti sam ga video nekad, a kako mi se čini, nemam ni neku nameru ;-)

Za dokumentaciju

https://wiki.debian.org/XStrikeForce/HowToRandR12

https://wiki.archlinux.org/index.php/Xrandr

https://wiki.archlinux.org/index.php/Multihead

Ovo ubacujes u /etc/mdm/Init/Default IZNAD exit 0
exit 0 ti je na kraju, samo ubacis iznad i to je to.

A sto se tice drajvera, imam AMD 6770, koristim opensource drajvere sa 4.7 kernelom, i mogu ti reci da jako lepo rade, ne zuji ventilator, left for dead tera bez problema.

Kod:
mode="$(xrandr -q|/bin/grep -A1 "DVI-1 connected"| tail -1 |awk '{ print $1 }')"
if [ -n "$mode" ]; then
  xrandr --output HDMI-0 --off
  xrandr --output DVI-1 --primary --mode 1920x1080
fi

Prosto je, a na trećem linku, valjda je autor tata od Minta, sve lepo objašnjeno. Mogao si da kažeš da nisi razumeo, ja shvatio čim se ne javljaš....

Dakle, ovako.

Sistem se startuje, systemd, initi, moduli, dođeš do X-a. On povuče automatsku konfiguraciju, osim ako nemaš neku statičku, u vidu xorg.conf, ili nekog u poddirektorijumu xorg.conf.d. Automatika odradi posao, startuje se MDM, on pita randr ima li neki monitor, ovaj mu odgovori sa ovim tvojim odozgo. Sad prekidam, da objasnim one brojke u zagradama

Prve dve su rezolucija, x i y, a dve nule koordinate prve tačke u gornjem levom uglu. Ovde ima mali problem, veličina ekrana je 16cm sa 9cm, što ne verujem da je tako u stvarnosti. Mogao bi da okačiš negde ceo /var/log/Xorg.0.log, da vidimo kako ga prepoznaje.

Ovo ovde isto, prve dve rezolucija, a druge dve brojke su zanimljive. Koordinate levog gornjeg ugla su tek na 1280 mestu od početka ogromne radne površine, što će reći, s leva na desno, prvo teve sa svojih 1280 tačaka po horizontali, pa tek onda tvoj monitor. Normalno, MDM ide na prvi, pošto mu niko nije rekao drugačije. Znači autentifikacija se odradi na teveu. Onda ulaziš u tvoje korisničko carstvo. Tamo si verovatno nekad podesio monitore kako želiš, verovatno imaš i fajl ~/.config/monitors.xml, pa to uleti i podesi tvoje monitore kako "treba". Koja je razlika, pitaš se? Napravi novi privremeni nalog, pa posle MDM-a, vidi kakva je situacija kod njega. Različita od tvog. MDM, kao i sam X, se startuju pod root privilegijama, a on, kao i ceo sistem pojma nemaju šta je neki tamo korisnik "lega" ispremeštao kod sebe. Što se njih tiče, mogao si i naopako oba da postaviš.

Ovako bi trebalo, TV desno od monitora, ako se oba poravnavaju po gornjoj vodoravnoj ivici

$ xrandr --output HDMI-0 --mode 1280x720 --pos 1920x0 --output DVI-1 --mode 1920x1080 --pos 0x0

ista stvar, sa upotrebom "levo od"

$ xrandr --output HDMI-0 --mode 1280x720 --output DVI-1 --mode 1920x1080 --left-of HDMI-0

Ako hoćeš da ih poravnaš po donjoj ivici

$ xrandr --output HDMI-0 --mode 1280x720 --pos 1920x360 --output DVI-1 --mode 1920x1080 --pos 0x0

Znači, TV smo pomerili u desno za 1920 tačaka, i na dole za 360 tačaka.

Sad je dovoljno da se nađe pozicija odakle taj MDM čita skripte prilikom startovanja, i na konju si. Ja niti sam ga video nekad, a kako mi se čini, nemam ni neku nameru ;-)

Za dokumentaciju

https://wiki.debian.org/XStrikeForce/HowToRandR12

https://wiki.archlinux.org/index.php/Xrandr

https://wiki.archlinux.org/index.php/Multihead

Ok i dalje ne razumem jer kod mene postoiji taj file ~/.config/monitors.xml i izgleda ovako

Kod:
<monitors version="1">
  <configuration>
      <clone>no</clone>
      <output name="DFP1">
      </output>
      <output name="DFP2">
      </output>
      <output name="DFP3">
      </output>
      <output name="DFP4">
      </output>
      <output name="DFP5">
          <vendor>SAM</vendor>
          <product>0x04fd</product>
          <serial>0x00000000</serial>
          <width>1280</width>
          <height>720</height>
          <rate>60</rate>
          <x>1920</x>
          <y>22</y>
          <rotation>normal</rotation>
          <reflect_x>no</reflect_x>
          <reflect_y>no</reflect_y>
          <primary>no</primary>
      </output>
      <output name="DFP6">
      </output>
      <output name="DFP7">
      </output>
      <output name="CRT1">
          <vendor>SAM</vendor>
          <product>0x08d3</product>
          <serial>0x30313636</serial>
          <width>1920</width>
          <height>1080</height>
          <rate>60</rate>
          <x>0</x>
          <y>0</y>
          <primary>yes</primary>
      </output>
  </configuration>
  <configuration>
      <clone>no</clone>
      <output name="DisplayPort-0">
      </output>
      <output name="HDMI-0">
          <vendor>SAM</vendor>
          <width>1280</width>
          <height>720</height>
          <rate>60</rate>
          <x>0</x>
          <y>0</y>
          <primary>no</primary>
      </output>
      <output name="DVI-0">
      </output>
      <output name="DVI-1">
          <vendor>SAM</vendor>
          <width>1920</width>
          <height>1080</height>
          <rate>0</rate>
          <x>1280</x>
          <y>0</y>
          <primary>yes</primary>
      </output>
  </configuration>
</monitors>
Koliko ja pamtim kad sam rucno podesavao da li taj fajl ili neki drugi bas zbog tog problema kucalo se sasvim normalno ovako.

Kod:

Ne kapiram suvise je to za mene plus juce sam sa cerkom sredjivao windows, popljuvala me nacisto jer nijedan linuks sa ili bez vlasnickih ne moze da pusti film a da film ne secka, pustim u win film tece ko med i mleko.

Ce da gledam pa ako ukapiram jer to nije ono sto je meni poznato jer sam ja kucao otprilike ovako podesavanje monitora kao si napisao.

Ovo ubacujes u /etc/mdm/Init/Default IZNAD exit 0
exit 0 ti je na kraju, samo ubacis iznad i to je to.

A sto se tice drajvera, imam AMD 6770, koristim opensource drajvere sa 4.7 kernelom, i mogu ti reci da jako lepo rade, ne zuji ventilator, left for dead tera bez problema.

Kod:
mode="$(xrandr -q|/bin/grep -A1 "DVI-1 connected"| tail -1 |awk '{ print $1 }')"
if [ -n "$mode" ]; then
  xrandr --output HDMI-0 --off
  xrandr --output DVI-1 --primary --mode 1920x1080
fi

Ovo odradjuje posao i sad je login screen na moitoru. Kopka me i sad sam skapirao MDM jse nekad koristio u Ubuntu oko verzije 10.x. Ovde u Mintu oni su uveli login skrin koji je kombinacija Ubuntovog i pozadina koje se same menjaju. E sad takvog login screena vise nema a sad zasto je stavljam mdm da se setuje u meniju kod mene a isao sam cistu instalaciju, login screen je bio taj sa slikama a kad asm startovao MDM vise nema tog login screena. Na kraju vise mi je i nebitno da lupam glavu, linux trazi password na pravom ekranu, nije bez passworda automatsko logovanje. Cisto me informativno zanima kako se zove to logovanje kakvo je bilo a njegovog podesavanja nema u meniju, malo mi to sve cudno i konfuzno.

RESENO SVE :)
Stavio sam HTML login screen, resio tearing stavio ppa za glamur, azurirao na X11 20-radeon.conf.

Ovo odradjuje posao i sad je login screen na moitoru. Kopka me i sad sam skapirao MDM jse nekad koristio u Ubuntu oko verzije 10.x. Ovde u Mintu oni su uveli login skrin koji je kombinacija Ubuntovog i pozadina koje se same menjaju. E sad takvog login screena vise nema a sad zasto je stavljam mdm da se setuje u meniju kod mene a isao sam cistu instalaciju, login screen je bio taj sa slikama a kad asm startovao MDM vise nema tog login screena. Na kraju vise mi je i nebitno da lupam glavu, linux trazi password na pravom ekranu, nije bez passworda automatsko logovanje. Cisto me informativno zanima kako se zove to logovanje kakvo je bilo a njegovog podesavanja nema u meniju, malo mi to sve cudno i konfuzno.

Drago mi je da ti je proradilo :)

Sredi bar taj TV, spustio si ga za 22 tačke na dole. ;-)

Ti mislis da ja to vidim, meni vazno da pustim film :d To moja cerka zakera, da slika stuca, dole je prevod i vidi se tako da 22 tacke neceo bas toliko da zakeramo :D
Ima ona svoj PC, jaci je od mog i noviji pa nek tamo mulja sa win7 i zakera, juce joj update jedva proradi, uz prvobitno akanje sa autopacherom koji puca i jos nekim offline update programom koji nije skoro nista skinuo.

Drago mi je da ti je proradilo :)
Hvala svima na pomoci :)
Radi ali sam primetio sad kod podizanja javlja gresku sa kernelom 4.7 oko USB 3, moram da zapisem sta javlja greska je 110 i kad sam odmah ukucao u browser kaze problem sa USB 3, za sad nemam nista na USB 3 tako da me ne tangira

Ako ti seckaju filmovi nije ti uključena hw akceleracija. Instaliraj mesa-vdpau-drivers i uključi akceleraciju u plejeru. Meni filmovi rade bolje sa slobodnim drajverom, pride radi i hw akceleracija u browser-ima.

Sredi bar taj TV, spustio si ga za 22 tačke na dole. ;-)
Kod:
<monitors version="1">
  <configuration>
      <clone>no</clone>
      <output name="DFP1">
      </output>
      <output name="DFP2">
      </output>
      <output name="DFP3">
      </output>
      <output name="DFP4">
      </output>
      <output name="DFP5">
          <vendor>SAM</vendor>
          <width>1280</width>
          <height>720</height>
          <rate>60</rate>
          <x>1920</x>
          <y>0</y>
          <primary>no</primary>
      </output>
      <output name="DFP6">
      </output>
      <output name="DFP7">
      </output>
      <output name="CRT1">
          <vendor>SAM</vendor>
          <width>1920</width>
          <height>1080</height>
          <rate>60</rate>
          <x>0</x>
          <y>0</y>
          <primary>yes</primary>
      </output>
  </configuration>
  <configuration>
      <clone>no</clone>
      <output name="DisplayPort-0">
      </output>
      <output name="HDMI-0">
          <vendor>SAM</vendor>
          <width>1280</width>
          <height>720</height>
          <rate>60</rate>
          <x>0</x>
          <y>0</y>
          <primary>no</primary>
      </output>
      <output name="DVI-0">
      </output>
      <output name="DVI-1">
          <vendor>SAM</vendor>
          <width>1920</width>
          <height>1080</height>
          <rate>0</rate>
          <x>1280</x>
          <y>0</y>
          <primary>yes</primary>
      </output>
  </configuration>
</monitors>
Jel sad OK za te 22 tacke? :D

Ako ti seckaju filmovi nije ti uključena hw akceleracija. Instaliraj mesa-vdpau-drivers i uključi akceleraciju u plejeru. Meni filmovi rade bolje sa slobodnim drajverom, pride radi i hw akceleracija u browser-ima.
Uradio sam to.

Pa jel prestalo da secka? Moja mašina je dosta slabija, ali radi reprodukcija podjednako dobro kao i na Windows-u. Za čudo, radi bolje sa slobodnim drajverom nego što je ranije sa vlasničkim, čak i hw acc. u Mozili sada radi bez pucanja. Jedino imam problem što Mesa drajveri ne podržavaju YUY2 overlay pa mi TVTime ne radi, a to je jedino pristojno rešenje za TV kartu. Naravno 3D akceleracija praktično ne postoji.

Pa jel prestalo da secka? Moja mašina je dosta slabija, ali radi reprodukcija podjednako dobro kao i na Windows-u. Za čudo, radi bolje sa slobodnim drajverom nego što je ranije sa vlasničkim, čak i hw acc. u Mozili sada radi bez pucanja. Jedino imam problem što Mesa drajveri ne podržavaju YUY2 overlay pa mi TVTime ne radi, a to je jedino pristojno rešenje za TV kartu. Naravno 3D akceleracija praktično ne postoji.
Da radi ne secka vise, napisao sam ranje da sam sredio sve, dodao sam i glamur i azurirao 20-radeon.conf
in /usr/share/X11/xorg.conf.d/ directory, edit (or create) a file called 20-radeon.conf with the following contents:
Kod:
Section "Device"
    Identifier "Radeon"
    Driver "radeon"
    Option "TearFree" "on"
    Option "DRI" "3"
    Option "AccelMethod" "glamor"
EndSection

Nazad
Vrh Dno