Šta je novo?

Linux Mint 15 Olivia

djalf

DJ u penziji
Učlanjen(a)
27.11.2004
Poena
2,645
http://blog.linuxmint.com/?p=2366

Probao Cinnamon okruzenje i radi ok. Primetio sam da mi World of Goo ne radi a radio je na 13 i 14, da li je to zbog novog kernela? Ostalo osnovno radi mada nisam stigao mnogo da se igram ali deluje ok. Malo me nervira kratka podrska od samo 9 meseci.
Kakva su vasa iskustva?

Ne verujem da je kernel. Suprotno popularnom verovanju Linux kernel ima jako stabilan API/ABI za userspace. Za drajvere je druga prica.

https://www.kernel.org/doc/Documentation/stable_api_nonsense.txt

Please realize that this article describes the _in kernel_ interfaces, not the kernel to userspace interfaces. The kernel to userspace interface is the one that application programs use, the syscall interface. That interface is _very_ stable over time, and will not break. I have old programs that were built on a pre 0.9something kernel that still work just fine on the latest 2.6 kernel release.

Inace probaj sam novi Mint, izgleda mi vise nego pristojno, verovatno je trenutno najbolja preporuka za nove linux korisnike.

Poslednja izmena:
Probao sam sa ATI 3850 i sad na 4850, nece ni da proba da je pokrene. Takodje nisam mogao da instaliram AMD drajver sa njihovog sajta za 3850 sto je radilo u 13 verziji.
Edit:
Sad sam probao Demo verziju World of Goo i radi bez problema, ovu sto sam probao prvu je neka narodna ali je opet radila u 13 verziji.

Poslednja izmena:
Probao, nece, nije ista kao moja narodna ali isto se ponasa, nista kad je pokrenes. Demo verzija radi.

Podrška je samo do januara sledeće godine.:smash:

To je opšte poznata nebuloza. Zato treba birati isključivo LTS verzije ili distribucije koje imaju cikluse oko 5 godina.

Ovo je totalno besmisleno. Takoreći staman središ sistem, prilagodiš ga potrebema kad ono zastareo

Poenta je da imas tri meseca fore da uradis upgrade. Ali ako mene pitaju, treba standardna izdanja da izbace i da predju na rolling release a LTS da produze podrsku jos godinu dana.

To što navodiš u svojoj suštini je kontradikcija jer ako je rolling release dakle konstantno svež sistem i sa konstantnom podrškom onda nema potreba za LTS koji će imati određen radni vek

Lose sam se izrazio, vise sam mislio na pseudo rolling release kao nestabilni Debian. Ko hoce bleeding edge i svez sistem u svakom momentu neka koristi obicno izdanje. Ko hoce stabilnost i jaku podrsku, LTS. Za taj rolling release podrska treba da bude takva samo da je svez softver a za bagove, nek se snalazi kako ko stigne. Bas kao sto je kod Debiana, Red Hata itd.

Naravno, ako korisnik hoce sveze a na LTSu je, ima PPA ali niko mu ne garantuje da nece biti bagova ;)

Poslednja izmena:
To je već druga stvar, slažem se sa tobom. 5 godina je neki optimum. Sistem je tu da završava posao a ne da se čovek konstantno zaluđuje oko istog osim ako mu to nije posao ili tinejdžerska zabava:D

A što ne biste koristili Mint koji ima bazu na Debianu, a ne na Ubuntu?

Zato što s eu praksi bar kod mene pokazao kao krš neviđeni. Totalno nedorađen sistem gd ekorisnik više vremena ispravlja brljotine nego što mu služi za nek iozbiljan rad

Napomena da ocenu izosim na osnovu iskustva od pre nekih godinu

Jedna čudna stvar. Koristio sam Mint i bio zadovoljan. Svideo se mom prijatelju i instaliram i njemu. I on je bio zadovoljan. Juče smo se vratili u studentski dom, povezali na akademsku mrežu, i videli da internet ne radi. Konkretno, browser. Ni chromium ni firefox. Učitava, učitava ali ostane na tome. Vidim samo ime sajta, i beo prostor u pregledaču. I kod njega i kod mene. Mogu da skinem nesto preko softwer centra, samo je u pregledaču problem. Probamo wifi mrežu u kafiću - sve radi. Probao sam da isključim ipv6, nije pomoglo. Znate li vi o čemu se radi? Hitno mu je bio potreban net zbog seminarskog i voajerisanja koleginica na fejsbuku pa sam mu "digao" Ubuntu i sve radi kako treba (i instalirao klasik gnome jer je pod unity-jem radio malo sporije), ali me zanima u čemu je bio problem kod obojice pod Mintom? Najcrnje je što je Mint zasnovan na Ubuntu-u i mislio sam da su 95% slični. Hvala.
poslato sa opasnog telefona

Meni to smrdi na problem kod DNS-a. Probaj da sledeci put manuelno podesis DNS na 8.8.8.8 i 8.8.4.4
Mada opet ne mogu sa sigurnocsu da tvrdim jer ti je radio net na ubuntu a na mintu ne

Pre neki dan sam instalirao Mint, nakon Elementary OS i Ubuntu LTS koji imam na poslu, sa ova druga dva nisam bas zadovoljan. Mint mi se malo vise svidja od Ubuntu koji inace uopste vise ne volim, ali daleko da je nekako bez mane. Sa oba sam morao dosta da menjam, pre svega UI, da bih bio zadovoljan. A i nije uvek sve htelo da proradi iz prve, da ne kazem klasicna Linux prica. I malo nerviraju ti kratki zivotni ciklusi.

Ali i dalje mi ostaje pitanje... zar je moguce da ne postoji neka bolja distribucija? Da li me je Windows toliko razmazio? Ispada da sam jedino kompletno zadovoljan CentOS-om koji imamo na serveru u firmi i jedino sa njim uspevam da izvedem sve sto zelim bez nekog zastajanja. Postoji li neka takva distribucija za obican PC? :D

Vredi li isprobavati Fedoru? :D

Meni se odlicno pokazao Linux Lite XFCE. Probaj i njega :)

Ali i dalje mi ostaje pitanje... zar je moguce da ne postoji neka bolja distribucija? Da li me je Windows toliko razmazio?

Koji Windows? Da nije osmica :d

Ja imam Kubuntu 13.10 beta 2. Jako mi je prijatan za oko, za sitno doterivanje imas tonu informacija na netu. Mora ipak malo vremena da ulozis :)

Bez ljutnje, nije tebe razmazio ni Windows nego si ti razmazen :p
Mislim, zar svako ko instalira Win bas nista ne podesi kako se njemu svidja? Mislim da ne, tako da tvoja konstatacija da je Linux Mint los u bilo kom smislu ne stoji. Ja dugi niz godina testiram razne distribucije, nista profesionalno, eto cisto me interesuje. Pre nekih mesec dana sam napravio veci korak i instalirao bas Mint 15 u Cinnamon okruzenju i mogu ti reci da sam podesio bez mnogo muke sve sto mi je trebalo kod kuce. Tu je office, firefox, preko HMDI-a pustam sliku na TV gde ide televizija ili neki video za klinca sa posebnim zvukom dok ja radim sasvim nesto drugo na samom laptopu sa njegovim zvukom itd. Sve moze da se podesi, samo treba da se odvoji malo vremena.
Da napomenem da je daleko od toga da nije bilo problema, od automountovanja D particije koja nije ukljucena po default-u, do razbijanja slike na TV-u dok je na laptopu bilo ok. Za svaki problem sam nasao resenje na netu izuzetno brzo, dok ponekad na Winu izgubim i po 2 sata dok ne nadjem resenje za neku trivijalnu stvar. Cak mi ni HDMI audio nije radio, i to resio dosta brzo.
Daj Linuxu sansu i posle ce samo da ide ;) Mora da prohodas pre nego sto potrcis.

Ja instalirao ubuntu - koristim as is... zamenio par aplikacija (clementine za audio, mplayer i vlc za video, qbittorrent za torrent), sve ostalo stock ;)
na zenin laptop stavio mint, bukvalno as is... samo update pustio par puta :)

I na oba nisi morao da stavis Antivirus - deluje oslobadjajuce zar ne? Meni je to kao dugogodisnjem Win korisniku to toliko cool da ne mogu da vam opisem ;)

Vrh Dno