Šta je novo?

Linux Mint 14 “Nadia” released

Za kontrolu rotacije nađi ovako nešto http://tuxtweaks.com/2008/08/how-to-control-fan-speeds-in-ubuntu/ mada je veliko pitanje da lij e to ispravna rabota da nedođe do pštećenja laptopa

Odgovor na drugo pitanje je da dovoljno je

Odgovor na treće pitanje je da nema ključnih unapređenja sve se svelo na peglanje okruženja

mada je veliko pitanje da lij e to ispravna rabota da nedođe do pštećenja laptopa
Hvala za odgovor! ;) Probao sam na kratko više Linux distrubucija (99,9% vremena sam u Win7) i ono što odmah primetim je da ne kontrolišu ventilator u skladu sa tamperaturom CPU-a, grafike, HDD-a. Odmah startuju sa srednjom brzinom ventilatora (srednje bučno) i drže se na tome. Nisam probao više/max da opteretim da vidim da li će bilo koji Linux da ubaci ventilator u veći broj obrtaja. Ako to ne bi uradio onda bi ugrozio hlađenje i to bi bila opasnost koju navodiš, zar ne? ;)

Pod Win7 lepo osećam kontrolu u kojoj postoji 5 brzina rotacije koje se jasno čuju i smenjuju zavisno od opterećenja. To nije bilo tako odmah kad sam kupio notebook, ventilator je bio "bučan", ali kada je HP Assistant (preinstalirani SW) instalirao BIOS upgrade onda je ventilator radio daleko tiše i nečujnije, odlično. Sem toga, imam HP Thermal Assistant s kojim mogu "ručno" 3 brzine da menjam.

Međutim, Linux kao da to ne šljivi. :(

Не контролише ти Линукс број обртаја вентилатора. То је у хардверу, у твом случају може да се контролише софтверски што је изузетак.
Вентилатор ради на високим обртајима, јер се графа много греје, због слободних драјвера.

^ Hej, hvala! Kada stavim ATI drajvere, onda ce broj obrtaja da se "smiri"? To zapravo BIOS kontrolise? ;)

Ako pronađeš odgovarajuće ATI drajvere i uspešno ih instaliraš trebalo bi da oboriš par stepeni ali je i dalje ostaje problem. Inače rerna na laptopovima je problem koji se godina javlja ali ovde na forumu postoje i oni kojima je pomen tako nečeg tabu.
Inače nije tačna konstatacija da temperatura pored kartice isključivo zavisi od verzije kernela jer onda nebi bilo moguće da dve distribucije koje imaju isti imaju različutu temperaturu.

Na ubuntu i pored ati drajvera, instaliranja i podešavanja raznih senzora kao i obaranja takta je temperatura viša oko 15 stepeni nego Windowsu

Kao hladnije distribucije su se pokazale Sabayon, mnogi hvale Fuduntu kod koga je problem temperature na laptopovima doveden do savršenstava što su isticali i na svojoj zvaničnoj strani a u zadnje vreme pominje se i Manjaro koji navodno takođe nema problema sa temperaturom

p.s.
Ovo je deo koji sama izdvojio u temi u vezi sa ovim problem i Fuduntu linuxom:

Fuduntu is the first distribution in which the CPU temperature would stay in 52-58C range. The CPU power usage in all other distributions (after using tools like ‘lm-sensors’, ‘laptop-mode-tools’ and ‘fancontrol’), was in the 64C – 72C range. This was the same with Windows as well.
izvor

Poslednja izmena:
^ Hvala na velikom odgovoru. Sta mi savetujes? Da trazim ATI vlasničke drajvere (kako, gde?) ili da jurim drugu distribuciju? Iskreno, zeleo bih da budem na nekoj popularnoj, Mintu recimo, da imam koga da pitam za neki savet. :)

Meni je "Windows range" temperature sasvim ok, kod mene je to 64-72C, bas kao sto su oni naveli u tvom citatu. Vrlo verovatno je to zato sto sam stavio ventilator na min - da ga ne cujem skoro. ;)

Poslednja izmena:
Не знам какав ви хардвер имате, али мени је темп. процесора 46° у тренутку док ово куцам, толико ми је била и док сам користио Вин.
У питању су двојезгарни Интел процесор и Нвидиа графа.

Jos jedno pitanje, meni se KDE okruzenje najvise svidja, a znam da je najzahtevnije. Da li je CPU AMD E-350 sa 4GB RAM dovoljno snazno za KDE? Win7 radi ok.
Dovoljno je snazan taj E-350 i grafa za KDE. Vozi slobodno. Win 7 je zahtevniji. Drajvere ces naci "additional drivers" kod ubuntu-a i njegovih derivata (Mint npr).
@Kritika: Fuduntu vise ne postoji pa bi bilo dobro ne pominjati njegove dobre strane.
Sto se temperature tice: Imam Samsung laptop sa EMD E2-1800 i grafa 7340. Linux Mint 13 XFCE radi odlicno, vlasnicki drajver instaliran - temperatura kao na win 7 tj laptop hladan kao led, probana i ROSA KDE i radi veoma dobro sve. Taj E-350 jeste sporji ali radice, kao sto napisah, sve super pod KDE. Samsung ima problem sa Fn tasterima pod Linuxom (tradicionalno vec). Brightness radi, ali mute i volume up-down ruse X graficki server. "Resenje" je ne koristiti Fn+key kombinaciju nego premapirati tastere. Pravo resenje ce doci sa nekim buducim kernelom sigurno - probao 3.8 kernele i problem je jos prisutan. To je i jedini problem, sve ostalo radi out of the box bez ikakvog ekstra podesavanja. Ionako ne koristim Fn tastere nikada.

Poslednja izmena:
Probaj i Mint Cinnamon, nisam ga skoro probao na Lap-u sa integrisanom AMD kartom, ali meni on najbolje radi na PC-u sa HD7850. Problem je sa AMD drajverima koji su djubre. Probao sam skoro i Ubuntu, ali mi je Unity stalno pucao. Kubuntu (KDE) mi je radio, ali ne bas najbolje. Jedino na Mint-u sa Cinnamon-om (Mate nisam probao) mi AMD drajveri ne pucaju i temperature su kao i na Win7. Net i filmovi rade OK i sam rad je udoban i bez problema. O igrama vec nema govora, cak i Portal (za Linux) ne radi kako treba. Primera radi, sa 8600GTS sam igrao World of Tanks bez problema, dok sa 7850 imam nekih 15 FPS u proseku i to samo kad uspem da ga pokrenem...

AMD drajveri i Gnome3 kao i njegovi derivati Unity i Cinnamon se ne slazu bas kako treba. Od problematicnih je Unity jos najbolji. Mozda su najnoviji catalysti promenili nesto u tom smislu. Pre sest meseci je bilo jos uvek problema sa treperenjem slike, artefaktima i sl. Ko ima AMD karticu za preporuku je KDE, XFCE, LXDE, Openbox, MATE (Gnome2) tj sva ostala okruzenja. Open source AMD drajver je, u sustini, trash. Moderne graficke kartice rade sa 40 odsto mogucnosti jer drajver jednostavno ne koristi postojeci hardver, iskljucen power management (moze da se ukljuci ali u dosta slucajeva radi problematicno tj nije bas slucajno po defaultu iskljucen). Lose performanse Portal-a u Wine-u na Radeonima su vec legendarne ali i nVidia i Intel imaju svojih bisera. Open soruce ATI drajver bih mogao da preporucim samo za bas stare kartice (sedam godina stare i starije). Tu zagrevanje nije veliko, performasne u odnosu na harverske mogucnosti dobre (zreo drajver). Za sve novije - vlasnicki drajver. LTS kerneli 3.2 podrzavaju i kataliste za starije grafike pa je korisnik miran jos nekoliko godina (do 2017) koristeci vlasnicki drajver. U medjuvremenu ce "sazreti" i open source ATI drajver.

Poslednja izmena:
@Minja
Meni se ni KDE nije bas proslavio, a Unity ne mogu ni da koristim. Jedino Cinnamon radi kako-tako. Ovo sve sa vlasnickim drajverima, ne slobodnim. Portal za Linux (imam ga na Steam-u) radi lose, ne preko Wine, cak igre preko Wine rade i bolje. Intel i nVidia mozda u nekim varijantama imaju neke bisere, ali ja nikad nisam imao problema sa njima.

KDE radio odlicno sa Radeonom 5145 (Katalisti 12.4 - poslednji zvanicni za nju), Cinnamon i sa 12.4 na 5145 baca artefakte i treperi slika, Gnome 3 nema artefakte ali slika trepne kada se taskbar pomera ili izleti neko obavestenje sa njega, Unity radio kako treba, performanse takodje dobre.
AMD integrisana 7340 pod KDE, XFCE, LXDE-Openboxom radi odlicno. Performanse dobre, stabilno sve. Neki noviji katalist 12.6 ili noviji, morao bih da proverim.
U oba slucaja korisceni LTS 3.2 kerneli.

To je potpuno drugacija karta, mislim da ti drajveri cak i ne podrzavaju ovu moju. Treperenje (retko) imam u svim distribucijama, a drajvere sam koristio 12.8, 13.1 i trenutno 13.4. A sistem je Mint 13 LTS, probao i 14, ali nisam video promene. Unity mi pukne cim instaliram vlasnicke drajvere, a Kubuntu mi radi usporeno ceo. Otvoreni drajveri mi nisu dovoljni.

Ima puno razlike i od karte do karte istog proizvodjac, a konstanta je da je problem AMD. Imam jos 3 masine kuci, 2 sa Intel i nVidia integrusama (x3100 i 7050) i sa jos jednom ne integrisanom nVida kartom (8600GT) i sve radi ko podmazano. Na poslu sam puno masina (svakakvih) prebacio na Linux i jedino su ove sa AMD kartama pravile probleme.

Linux i mainstream ili high end AMD kartica - problem u najavi tj lutrija. Tu si u pravu. Ipak, moje iskustvo ipak nije lose sto se AMD vlasnickog drajvera tice. Moguce jer su obe daleko cak i od mejnstrima. Vec nesto starija, cca 3 godine 5145, bila je i sasvim nova low end u srednjoj klasi mobilnih radeona i nova ali integrisana 7340.. Gnome 3 i njegove derivate ne volim u svakom slucaju pa mi i nije neka steta.

Potrebna mi je mala pomoc. Instalirao sam Linux Mint na laptop Acer sa AMD grafikom. Sve radi kako treba, ali imam problem sa hibernacijom i povratkom iz nje. Kada aktiviram hibernaciju iz padajuceg menija i posle toga se vratim touchpad radi kako treba. Ako spustim samo poklopac laptopa i posle ga ponovo podignem, sistem se vrati iz hibernacije, ali dodje do freeza touchpada (ne reaguje), vec moram da idem u System Settings i da preko TABa dodjem do podesavanja za mouse i touch pad, gde je touch pad opcija deaktivirana i moram opet da je aktiviram, nakon cega ona proradi.

Ako se dobro secam, na linux Mint 13 je hibernacija iskljucena po default-u. verujem da postoji dobar razlog za to. Suspend radi normalno. Probaj sa nekim drugim kernelom. Ako imas neki noviji Mint..ne bih znao.

@minja, toxic & kritika: HVALA! ;) Sad ću sam da petljam, da oborim "pacijentu" temperaturu a da grafika radi bez brljanja.

Poslednja izmena:
Vrh Dno