Šta je novo?

Linux Mint 10 "Julia" izašao

Stvarno lepo izgleda. Linux je unazad par godina veoma napredovao u GUI-u, sve više liči na Mac :).
Javi utiske.

ko ce ih sve ispratiti.
kod mene 8mica radi i nema svrhe mjenjati ako update ako je i moguc ne trci solidno dobro kao cist install.

Stvarno lepo izgleda. Linux je unazad par godina veoma napredovao u GUI-u, sve više liči na Mac :).
Javi utiske.

Ubuntu (pa i mint kao klon) sve vise lici na mac. Ali dobro i to nije losa promena, ranije mi je ubuntu (gnome) imao bas los izbor boja.

Super je Mint :)
U stvari Ubuntu, ali sa lepo prilagodjenim Gnome okruzenjem, start menijem i sitnicama koje zivot znace sto ce znati da cene pre svega pocetnici
Zaista mogu da se slozim da je linux generalno dosta napredovao kao desktop - pre da si morao rucno da mountujes uredjaje na vecini distroa i da izvlacis precice na desktop, cackas po fstab-u i xorg.conf-u dok sada sve te stvari rade mahom zdravo za gotovo ili otb
Plus ne secam se kada sam zadnji put nesto rucno kompajlirao a sto je takodje bio slucaj ranije - skoro sve sto coveku moze pasti na pamet se vec nalazi u repoima popularnih distroa :)

Poslednja izmena:
A jel moze da se napravi update ili moram ponovo sve preprziti.
I ja bi volio probati svasta, ali ako moram sve kopirati na drugi komp, pa sve ponovo nazad, mimoisao bih ovu 10ku.

Idalje je osnova Ubuntu:(

Kad zvanično pređu (ako pređu) na Debiana kao osnovu biće to distribucija bez premca

A jel moze da se napravi update ili moram ponovo sve preprziti.
I ja bi volio probati svasta, ali ako moram sve kopirati na drugi komp, pa sve ponovo nazad, mimoisao bih ovu 10ku.

Zbog toga pri pravljenju particija jednu odvojiš za /home. Kada to uradiš nije nikakav problem instalirati nove verzije.

Idalje je osnova Ubuntu:(

Kad zvanično pređu (ako pređu) na Debiana kao osnovu biće to distribucija bez premca

Misliš da kapiram šta misliš pod zvanično ali to što tražiš postoji i zove se LMDE. Doduše nije podrazumevani Mint na koga svi misle.

Linux Mint Debian Edition (LMDE) is a rolling distribution based on Debian Testing.

link

Kakvih problema ima što je Ubuntu-based?

Doduše nije podrazumevani Mint na koga svi misle.

link

O tome pričam MInt (na koji svi misle:) je i dalje zasnovan na Ubuntu linuxu

Kakvih problema ima što je Ubuntu-based?

Linux Mint je do sad bio (popravljeni) Ubuntu odnosno razvijao se na postojećem Ubuntu linuxu. Jedna granu su zasnovali na Debianu i taj MInt nosi naziv Linux Mint Debian Edition (LMDE).

Korisnici se nadaju da će u poptunosti napustiti razvoj zasnovan na Ubuntu i preći na Debian.

Naravno jedan od razloga je i dase izbegne ovako nešto:
https://wiki.ubuntu.com/MaverickMeerkat/ReleaseNotes#Known Issues

Poslednja izmena:
a debian superstabilan i nema ni jedan bug?

ja razumem da ne voli ms i apple.. isl (bar niko normalan)...
ali sad mrzeti canonical i novel i redhat, jer ne spadaju u ono nekomercijalni entuzijast only open source |))) bzvz...

probao sam lmde i nesto ne videh da bas super radi...
no na moju veliku zalost, ubedljivo mi se najgore pogazao kde mint (prethodna verzija), kad sam uradio update sve je odlepilo... ipak se drzim mainline ubuntua uz moje sitne modifikacije |))), tj pobrisem mu sve programe i stavim svoje...

Prestao sam da gledam svaki novi release odavno al ovo cu da pogledam. :) Nadam se da necu opet imati utisak da pricam sa istom starom glupom devojkom koja je sad skrivena izaminica i kilo pudera dok budem koristio distru. :)

Niko nije rekao da nema bug, javlja se ali se i ispravlja ali ako ti Debijan nije stabilan onda se zaista ne zna šta jeste

jer ne spadaju u ono nekomercijalni entuzijast only open source |))) bzvz...
Nema to veze sa ovim o čemu se ovde govori jer sam prvi protivnik gluposti zvane slobodni softver po svaku cenu a kad ono vaćina zagovornika ne može bez flasha i sl.

jubedljivo mi se najgore pogazao kde mint (prethodna verzija), kad sam uradio update sve je odlepilo...
Slažem se

Poslednja izmena:
ja razumem da ne voli ms i apple.. isl (bar niko normalan)...
ali sad mrzeti canonical i novel i redhat, jer ne spadaju u ono nekomercijalni entuzijast only open source |))) bzvz...
По овој дечачкој логици треба да мрзиш и Минт онда јер у своја издања стављају софтвер који не спада у open source. МП3 кодек рецимо.

izgleda da pisem na kineskom u zadnje vreme....
ja nisam napisao da mrzim canonical, vec sam rekao da mi nije jasna ta logika bas totalnog idenja u anti-protivnost svakoj vrsti organizovanog razvoja...
mint mi se svidja kad je stabilan... ali recimo 10.10 ubuntu je sasvim ok sto jer sad nudi da instalira mp3 i ostalo tokom instalacije, pa ce potreba za remixovanim izdanjama da se smanjuje...

a ms i apple i dalje smatram da ne moze niko da voli... i google je tu, mislim svaka korporacija radi iskljucivo na tome da zaradi sto vise para i tu uplitati emocije je inace nenormalno |))

Mnogo lepo izgleda, brzina sasvim solidna, bootovao kao live sa flesha doduse, ali ipak meni nekako takvo "all in one" resenje ne odgovara. Vise volim da sam podesim pakete (stvar navike). Mint ne bi instalirao.

Btw pao im server prvog dana izlaska koliko se downloadovao. Skinuo sam ga dan posle

Pitanje za iskusne. Hoću da probam Mint na matoroj PIII konfiguraciji. Instaliranje prođe ok, ali rezolucija je glavni problem. Kako na GF MX460 kartici dobiti 1680x1050 rezoluciju?

Skidao sam drajvere sa nvidia sajta i u toku instalacije je izbacivao grešku kao da je fajl korumpiran.

Ima li neko provereno rešenje?

Niste se bas pokidali da pomognete...

Uspeo sam da uradim nesto u medjuvremenu, ovo pisem sa Mint-a. Pratio sam ovo uputstvo i dosao sam do koraka kada treba instalirati Nvidia drajvere, ali to jos nisam uradio. Imam full rezoluciju @ 60Hz. Sinoc sam po ovom postupku instalirao Nvidia drajvere, ali osvezenje nikako nisam mogao da namestim, sve se pokarabasilo pa sam danas odradio instalaciju od nule. Pitanje je da li bih nesto dobio instalacijom tih drajvera i kako da proverim koje drajvere trenutno koristi? Jel' postoji neka komanda ili program za to?

DuleC mislim da preteruješ jer koliko vidim između tvoja dva posta nije prošlo više od dva dana, a ne trebaš zaboraviti da je ovo forum a ne tehnička podrška.

Pored toga postavio si pitanje u staroj temi koja skoro da nema veze sa tvojim problemom.

Možda je najbolje da otvoriš novu temu opišeš konkretno problem, šta si do sada uradio pa da se proba naći zajedničko rešenje

Ne vidim sta je preterivanje u tome da posle vise od dva dana (ima vise od dva dana ;)), postujem sta sam nasao kao resenje iako se niko nije javio. Nije bas da sam svaka 2 sata postovao i samo iscekivao resenje. Tema je Mint, ali ajde jeste vise neki generalni problem, ali vidim da dosta ljudi preporucuje Mint/Ubuntu, pa je za ocekivati da bude bolji odziv. Naravno da ne ocekujem teh. podrsku, nisam bas od juce ovde.

Sto se tice problema, verovatno cu ostaviti ovako, preko lspci -v sam video da je prepoznao graficku kartu i instalirao neke nvidia-ine drajvere i radi ok.

Poz

Imam jedno pitanje, malo je off ali je ipak vezano za Linux mint, 7th edition, dakle, meni se ne svidja "start" meni, ja bi voleo da izgledao kao na mandriva 9, mislim da je to stariji kde meni. Dali je moguce "downgrade" i ako je moguce, kako. Fala :D

Ja imam problem sa update managerom... Dobijam sledecu poruku i naravno update failed... Sta raditi?

W:Failed to fetch http://packages.linuxmint.com/dists/julia/main/binary-i386/Packages.gz Unable to connect to packages.linuxmint.com:http:
, W:Failed to fetch http://packages.linuxmint.com/dists/julia/upstream/binary-i386/Packages.gz Unable to connect to packages.linuxmint.com:http:
, W:Failed to fetch http://packages.linuxmint.com/dists/julia/import/binary-i386/Packages.gz Unable to connect to packages.linuxmint.com:http:
, W:Failed to fetch http://packages.linuxmint.com/dists/julia/backport/binary-i386/Packages.gz Unable to connect to packages.linuxmint.com:http:
, E:Some index files failed to download, they have been ignored, or old ones used instead.

Poslednja izmena:
Probelem je bio u njihovom serveru odradi:

sudo software-properties-gtk

A potom “Download from Main Server”, i odaberi “Other” tj tebi fizički najbližu lokaciju

@DuleC: cekaj zar ne bi trebalo ovako da ti resi problem system>administration>additional drivers (i da ti odatle ponudi nVidia drivere i aktivira ih). Ja sam do sada uvek uspesno bez problema tako odradio x puta, a posle, cini mi se da se automatski instalira i nVidia control center, izvrsis podesavanja. Mislim da su za gf4 driveri oznage 96.x.x (ako ti ponudi izbor)

Iskulirao bih do finala... vec ima puno upstream bugova, jos su oni dodali... rc im je vise kao beta realno |)

definitivno treba da napuste ubuntu kao platformu jer onda neće biti ovkvih stvari:

Can't edit mount point during installation

An upstream issue in the Installer prevents custom mount points from being defined. This will be fixed in the stable release.

Dobro, ako ništa drugo bar su skontali da je Plymouth đubre.

Nazad
Vrh Dno