Šta je novo?

Linux mail server konfiguracija

nemanjap

Cenjen
Učlanjen(a)
28.02.2013
Poena
150
Molim vas da mi predlozite konfiguraciju za Mail server koji bi bio pod Ubuntu-om.

Dakle, interesuje me konkretan predlog ploce, procesora (64bit), memorije...

Hvala

Za 100acc, 2000 mailova dnevno sa limitiranim attachmentima av/antispam dovoljan ti je i3 sa 8gb.

Bilo koja 1155 ploca u klasi 100 eur i eventualno jos jedna za rezervu :)

Za 100acc, 2000 mailova dnevno sa limitiranim attachmentima av/antispam dovoljan ti je i3 sa 8gb.

Bilo koja 1155 ploca u klasi 100 eur i eventualno jos jedna za rezervu :)

Hvala... ali bih te zamolio da mi das par konkretnih resenja koja ce sigurno da budu kompatibilna da mogu da trazim od dobavljaca kojima ne mogu nista opisno da kazem. Ja se u to ne razumem pa zato trazim pomoc.

Na tom sistemu ce se nalaziti diskovi u RAID-u, pa su mi rekli da bi bilo pozeljno da bude HW RAID... (ali da je to skuplja varijanta).

Eee j....

Kompatibilna sa cim? :)

HW RAID su kartice sa cenom od 300 eur navise, sve ostalo je soft raid (intel i amd raidovi u cipsetima). Najjeftiniji IBM server sa 2xSATA u, nazovimo to, HW RAIDu je ~1000eur (primer)

Najbolje je da se konsultujes sa onim ko ce instalirati i odrzavati server, jer ovako je tapkanje u mraku.

Polako, izlećeš se. Prvo, šta ti tačno treba? Koliko e-mail naloga taj server treba da opslužuje? Treba li server da čuva poruke ili da će biti brisane nakon preuzimanja? Koji server, Sendmail, Postfix, nešto treće? Treba dosta stvari uzeti u obzir.

Kao što ti je milanbb već rekao, puno ploča imaju takozvani fake RAID kog koga se deo posla putem drajvera prebacuje na CPU, tako da pod Linux-om to neće raditi jer nema odgovarajućeg drajvera. Linux ima i svoj softverski RAID, ali čisto hardverski RAID je bolje rešenje što se tiče brzine i pouzdanosti. Najbolje da onog ko će to da održava pitaš šta nabaviti, najgore je kad se hardver planira u klin, a softver u ploču.

Nazad
Vrh Dno