Šta je novo?

Linux live cd Wifi problem

ironmanbg

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2004
Poena
935
Moja oprema  
Laptop
Thinkpad T440
Mobilni telefon
A55
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imam problem sa linux live cd preko usb, probao sam par i ni jedan se ne konektuje na mrežu.
Šta može da bude?

Sent from my x600 using Tapatalk

Koji linux ? Ubuntu derivati imaju problema sa wifi. Bar sam ja to iskusio nekoliko puta. Pokušava da se konektuje i na kraju samo izbaci ili ne prepoznaje wifi karticu ?

Ubuntu Gnome i17.04 me zezao na pc i Ubuntu mate 16.04 na laptopu .

Verovatno je problem sa drajverima, što ćeš proveriti ako kucaš

Kod:
sudo rfkill list all

i dobiješ da je bilo šta soft/hard blocked. Moguće rešenje je sa komandom

Kod:
sudo rfkill unblock all

a u slučaju da to ne pomogne moraćeš da učitaš modul za tvoju wireless karticu sa sudo modprobe ime_odgovarajućeg_modula, ili u najgorem slučaju moraćeš pre toga ga izbaciš iz kernela sa sudo rmmod -f ime_odgovarajućeg_modula.

Probaj live Ubuntu, ne flavor (kao što su Ubuntu Gnome, MATE, Budgie, Kubuntu). Zvanični Ubuntu je najbolje pokriven linux distro podrškom u vidu drajvera.

Probaj live Ubuntu, ne flavor (kao što su Ubuntu Gnome, MATE, Budgie, Kubuntu). Zvanični Ubuntu je najbolje pokriven linux distro podrškom u vidu drajvera.
Negde sam naleteo na ovo, mozda pomogne

/etc/NetworkManager/NetworkManager.conf
uneti:
Kod:
[device]

wifi.scan-rand-mac-address=0
i restartvati system.

Poslednja izmena od urednika:
U pitanju je live cd i ne znam koliko bi pomoglo.

Probao sam baš Ubuntu i još jedan, vide sve mreže, ali neće da se spoji kad ukucam pass.

Sent from my x600 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Пре неки дан сам инсталирао чист Убунту (мислим 17.04) и не ради интернет. Постоји икона за мрежу, могу да приступим рутеру који је доделио редовну адресу али излаза нема. После сам се сетио да је у старту било нешто тако, на почетку инсталације је било засивљено поље где се бира да набаци апдејте током инсталације па ми се чини да је одмах био без интернета. Пробаћу касније још једном али ми делује да има неких проблема. Не памтим да ми се то скоро десило са било којим линухом. :(

Poslednja izmena:
Пре неки дан сам инсталирао чист Убунту (мислим 17.04) и не ради интернет. Постоји икона за мрежу, могу да приступим рутеру који је доделио редовну адресу али излаза нема. После сам се сетио да је у старту било нешто тако, на почетку инсталације је било засивљено поље где се бира да набаци апдејте током инсталације па ми се чини да је одмах био без интернета. Пробаћу касније још једном али ми делује да има неких проблема. Не памтим да ми се то скоро десило са било којим линухом. :(

Sa Ubuntu zaista nisam imao problema ali ja obavezno instaliram 3rd party updates tokom instalacije. Ubuntu Gnome i KDE Neon nisu mogli da se povežu na wireless iako dele istu bazu. Manjaro je doduše radio, Apricity i Antergos nisu.

3rd party updates su valjda vlasnički codeci i linux-firmware-nonfree. Zbog toga ljudi nemaju grafičke drajvere po podizanju Debiana jer se mora dodati contrib i non-free među repoe.

Poslednja izmena:
Синоћ сам пробао, ни Убунуту ни Кубунту 17.04 не нуде инсталацију програма из треће руке и апдејта за време инсталације а вероватно из простог разлога што капирају да комп нема излаз. То се не дешава са 16.04 или дневном верзијом оба (пробао синоћ) па ми делује да је 17.04 за избегавање ... што иначе и важи за те међуверзије. Кад мало размислим, када се појавила верзија 17.04, инсталирао сам Кубунту и није радио интернет па ме мрзело да истражујем, одмах сам набацио 17.10 дневну верзију која нормално ради.

На крају ... чему 17.04? Или LTS или нека дневна ако хоћу новитете.

U pravu si, taj 17.04 je čudno izdanje. Gledam sad pakete i kod Debiana nema nigde Gnome 3.24 a eto njega u Ubuntu Gnome 17.04. Kako, odakle, ko to zna... budževina na kub.

Nazad
Vrh Dno