Šta je novo?

Linux Kurs

• Začetnik teme Začetnik teme Recode
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Recode

Zapažen
Učlanjen(a)
05.06.2024
Poena
11
Pozdrav svima!

Da li moze neka preporuka za dobar kurs u Beogradu za ucenje Linux OS?
Samo da je uzivo a ne online..Ja sam nasao samo OK School ,da li neko ima iskustva sa njima?

Zasto je bitno da je uzivo,koju opremu imas zelju da radis uzivo?

Ipak je nekako lakse kada neko moze na licu mesta da pokaze ako nesto nije jasno

Prvo odluci u kom pravcu zelis da ides.
Mada da placas skolu pored silnih odlicnih free online kurseva... Nema sta da ti ne bude jasno, toliko su dobri.

Šta je danas "najpametnije" izbarati nakon osnova Linux-a?

Neki ozbiljniji kurs naravno, RHEL,Oracle svi oni su imali odlicne ozbiljne kurseve.
Mislim da ce ove godine krenuti i ubuntu sertifikacija videcemo. Uvek je pitanje za sta ti treba taj kurs,da li da nesto naucis ili papir. Recimo Oracle je bio jako cenjen papir, doduse naravno u Oracle ekosistemu.

Ja koristim Ubuntu od relativno skoro,pre toga sam bio na Mintu jako dugo.Nisam bas totalni pocetnik.Interesujem se za Cyber Security a tu je Linux osnova.Citam jako puno o mrezama i poznajem osnove Pythona tako da tu isto cu videti neki kurs za dalje.
Pitam najvise zbog sertifikacija jer se kod nas i dalje to trazi.Tako da znam u kom pravcu idem.

Mreze - CCNA
To bih rekao svakome ko planira da radi u ITju. Bez obzira na kojoj poziciji.
ja sam bio oracle i ccna sertifikovan, nazalost nije mi nesto znacilo ili sam dobio nesto od toga. Jedino kod integratora ili ISP to znaci, kod ostalih jako slabo. Planirao sam i Elastic sertifikaciju,ali sam nesto u medjuvremenu izgubio volju, iako su takvi sertifikati odlicna stvar.

Ja koristim Ubuntu od relativno skoro,pre toga sam bio na Mintu jako dugo.Nisam bas totalni pocetnik.Interesujem se za Cyber Security a tu je Linux osnova.Citam jako puno o mrezama i poznajem osnove Pythona tako da tu isto cu videti neki kurs za dalje.
Pitam najvise zbog sertifikacija jer se kod nas i dalje to trazi.Tako da znam u kom pravcu idem.
Da li pricamo o koriscenju linuxa kroz gui koji je namesten kroz gui instalaciju next-next ili aktivna upotreba terminala, kreiranje bash skripti, upravljanje permisijama, konfiguracija firewall-a?
Nisam siguran da kod nas ima neka ozbiljna linux obuka, ali topla preporuka za LPIC-1 pripremu kursa. Materijal je besplatan, polaganje se naplacuje 100$. Kroz materijal ces lakse da odredis na kom si nivou i bices usmeren sam na sebe dok ucis a ne na instruktora koji ce ti resiti problem da nastavis sa gradivom a ti neces znati zasto je nesto prestalo da radi i zasto je proradilo kad proradi. Kad naidjes na problem i ulozis vreme da sam nadjes resenje dobro ces zapamtiti sta-gde-kako se desilo i kako si resio. Jako malo firmi se danas interesuje za sertifikacije, oni ce kroz intervju znati da li imas iskustvo ili si samo nabubao za sertifikat a njima treba zaposleni koji resava probleme a ne sertifikat.

Ima na Udemy Master LPIC-1/LPIC-2 Certification za dvadesetak dolara, kao i gomila drugih Linux kurseva, neka baci pogled, svaki kurs ima komentara pa neka vidi sta mu odgovara.

Nazad
Vrh Dno