Šta je novo?

Linux (konacno) prešao 1%

laikexpert

Slavan
Učlanjen(a)
31.12.2008
Poena
319
Dakle sta reci nego:

Linux (konacno) prešao 1%

cheers

NetApplications’ hitslink.com just released their april market share stats
and linux passed 1% for the first time ever.

http://marketshare.hitslink.com/report.aspx?qprid=8

Put je bio dug i trnovit:

screenshot13.png

A sada je situacija ovakva:

1 in 100 desktops/laptops is now linux according to hitslink. Hurray...
http://www.berkeleylug.com/?p=43

P.S.
Long live linux

rokaj dalje!
srecnoooo

Cek, znaci Linux ima sanse da predje van okvira statisticke greske? :D (za sada je i dalje tu ;))

Nije bitan procenat, bitan je trend (lepo je Einstein govorio da je sve relativno, pa i usage share Linux-a :D). A trend je exponencijalni, bar na osnovu ovog grafika.
Ipak, ocekujem da exponencijalni trend preraste u linearni, a zatim u logaritamski, slicno kao i Firefox share, koji je sada u fazi linearnog rasta (naravno, dug je put da Linux po apsolutnim ciframa dostigne FF, rec je o trendu).

Ma ovo je najverovatnije dobijeno meračem korišćenja OS-a pri posetama nekom sajtu, ko još koristi iPhone OS na desktopu? :trust: Nepouzdani podaci.

Dobro je ipak što se zastupljenost Linux-a brzo uvećava, idealno bi bilo da dostigne nekih 10 do 15 %, što bi omogućilo da Linux dobije još više aplikacija i igara, dok bi razne napasti ostale na Windows-u.

Opet statistika za US a ne global market, tako da ove cifre treba uzeti sa rezervom, pogotovu brojke apple proizvoda.

Poslednja izmena:
Kako moze da bude global market share, ako je statistika skupljena iskljucivo sa US sajtova, i to onih koji teraju IIS (posto samo na takvima radi njihova aplikacija koja obradjuje hitove)?
Cak se i ne zna ni koji se sajtovi prate niti koliki je njihov broj.

Licno mislim da je globalno procenat zastupljenosti windowsa veci od cifre koja je data ovde.

Windoza drži jakko veliki deo još uvek, ali mislim da Linux ipak u svetu ima veći postotak od samo 1%!

Ja se secam kada sam zadnji put koristio linux, suse 8.0, negde 2002. da su tad pricali da je zastupljenost linuxa 1%. Kako sad ponovo 1%? Mislim da mora da ima vise...

Vrh Dno