Šta je novo?

Linux kernel 2.6

checkmate

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2002
Poena
604
Posle skoro 3 godine razvoja prekjuce je izasla konacna verzija Linux kernela 2.6.
Ovde imate poruku sa kernel liste kojom je Linus proglasio novu verziju, a ovde "kratak" pregled novina u kernelu. Ako je neko vec skinuo verziju voleo bih da cujem utiske.

Ja bih radije sacekao kompletne distroe sa 2.6.x kernelom. Jedno je njihovo objasnjenje sta zele da postignu, a drugo kompatibilnost koja kroz prve verzije jos mora da se ispegla.
Ne prelaziti brzopleto i po svaku cenu.

hvala na dopuni, naravno da treba sacekati da distribucije pocnu da koriste kernel da bi se smeo upotrebiti za ozbiljne stvari, RedHat najavljuje 2.6 na jesen 2004, SuSE do leta iste godine, do tada je dozvoljeno testiranje novih tehnologija

Naravno da je 'dozvoljeno' testiranje; napominjem samo da to testiranje moze da prikaze kernel u losem svetlu zbog pomenute neispeglane kompatibilnosti.
Ja sam bio probao neku betu bio - diskovi su bili brzi, drugacije kesiranje memorije, ali mi je pravio probleme sa skriptama za NAT i slicno, tako da sam ga i sam batalio. Buildovanje novog kernela je sasvim druga prica (napokon).

Kad je izasla prva 2.6pre verzija Linus je rekao da je to uradio prevenstveno da bi ga sto vise ljudi testiralo jer je sve manje ljudi testiralo 2.5 branch inace se nije mnogo razlikovala verzija od 2.5.71.
Ja sam probao 2.5.68 i ok je radilo, osetno brze od ovog 2.4.20 ali sam kratko posle toga utepao sistem pa me posle mrzelo da ga opet kompajliram jer sam prvi put imao problema dok je proradio.

Samo par stvari mi razjasnite:

Ako Build-ujem taj kernel sta je sa drajverima za npr. graficku ili pak za soft-modeme (retki koji rade)?Oni su pisani za 2.4.xx kernel da li ce raditi sa 2.6.?Isto pitanje i za aplikacije?

I vi koji ste probali 2.6, kako vam radi do sada?
Posebno me interesuje da li je konacno ubacena mogucnost digitalne reprodukcije audio CDova, znaci ono kao u winu, bez audio kablica izmedju CDROMa i zvucne, preko IDE kabla? Posto sam nesto kao nacuo da ce to biti moguce od 2.6 kernela.

@Dzoni_m: ako je ikako moguce koristi drajvere koje ti buildujes za kernel koji koristis.

Nazad
Vrh Dno