Šta je novo?

Linux kernel 2.6 ili jaci na nvraid-u ili slicnom "softverskom" raid-u !?

drfedja

Čuven
Učlanjen(a)
05.07.2000
Poena
736
Da li je neko probao da instalira ovakav operativni sistem na ovakvu konfiguraciju?

na nv raid bi trebalo bez problema da prodje... i ako se dobro secam jednom cak i jesam
a ne znam kako mislis slican softverski raid?! nvraid je hardverski,
a nadam se da ne mislis na win dynamic disks (to je softverski...)
takodje i linux ima neku varijantu mirrorovanja diskova, tj soft raida, ali nikako nije kompatibilna sa dynamic disks...

Ja sam instalirao nekoliko masin u softverskom RAID-u pre 4 meseca i dan danas to radi sasvim ok.

Instalirao 5-6 gentoo servera na intelovim plocama sa softverskim raid-om (mirroring), sve radi ok.

Evo kako stvari stoje.... Linux SuSe 10.0, ploca je nForce4 Ultra, hard diskovi 2XHitachi Deskstar i Linux ih vidi kao dva diska iako je normalno kreiran RAID u RAID BIOS-u. Po kojekakvim Linux sajtovima oni to zovu "soft RAID", a kazu da se moze instalirati uz pomoc nekakvog dmraid tool-a.

nVRaid, Sil3112-3114 itd... su softverski RAID-ovi. Evo sta kaze:
In linux 2.4 the Ataraid kernel framework provided support for software RAID assisted by the BIOS. For kernel 2.6 the device-mapper runtime can do the same kind of work, but it's configured in userspace however. Heinz Maulshagen introduced the dmraid tool to create RAID mappings using the kernel device-mapper subsystem. The controllers supported are (mostly cheap) Fake-RAID IDE / SATA controllers which have BIOS functions on it. Most common ones are: Promise Fasttrack controllers as well as HPT 37x, Intel and LSI. Also serial ata RAID controllers like Silicon Image Medley and Nvidia Nforce are supported by the program. Support for VIA Raid has been introduced in the latest version. While all of the controllers listed previously should work with this method, it was tested with an NVRAID on an nForce2 chipset-based board.
Dakle, inicijalizacija RAID-a ide na softverskom nivou, pa ga zato Linux kernel vidi kao dva diska.

Nagradno pitanje... Da li je neko probao da radi sa tim dmraid-om ?

Pa jesu softverski raid kontroleri. Slicna situacija kao kod modema - imas prave hardverske externe modeme i soft modeme koji pri radu koriste procesor u manjoj ili vecoj meri i za njih moraju da se pisu specijalni drajveri.

Ja sam za pravljenje soft raida (mirroring) na cistoj masini sa 2 sata diska i soft raid kontrolerom koristio raidtools i mdadm alate, a dmaraid je u stvari drajver (modul). Nisam siguran ali mi se cini da ti u stvari imas dual boot win/lin masinu....zato oprez, ako kreiras i startujes raid u linuxu mozes da se pozdravis sa windows particijama.

Btw postoje uputstva na netu kako istovremeno da se koriste raid diskovi na dual boot sistemu, ali mi to nikada nije trebalo i nisam upustao u takve akcije.

Inace ovako kreiran raid u linuxu radi perfektno, iskljucivao sam po random principu diskove iz raida, vracao ih, radio sve i svasta (cak sam stavio swap particije da rade u stripping-u da bih jos malo dobio na brzini) i nisam primetio nikakve probleme. U pitanju su bile ploce sa intelovim ICH5/ICH6 kontrolerima i neke matore via ploce gde je bila stavljena sata raid PCI kartica sa sil 3112 kontrolerom.

Nazad
Vrh Dno