Šta je novo?

Linux i Windows XP?

Pinki

Čuven
Učlanjen(a)
22.03.2002
Poena
619
Da li neko moze da mi objasni prednosti Linux-a u odnosu na windows i obrnuto? I jos nesto sto me posebno zanima, da li je neki problem da ako vec imam instaliran windows XP, instaliram jos neku verziju linux-a (suse, mandrake, ili red hat), kako je to najlakse da se izvede?

Eh da da se nadovezem na pitanja..Koji je najbolji linux koji bi isao uz Win XP....??

Bilo koja novija distribucija Suse, Mandrake ili RedHat ce ti odgovarati

A da li moram da ga instaliram (linux) iz dos-a ili moze i iz windowsa?
Posto nikada nisam radio u slicnom operativnom sistemu da li pri njegovoj instalaciji moram na nesto posebno da obratim paznju? I jos nesto, ako mi se npr. nesvidja da li ga je tesko "obrisati"?

Linux nije klasicni program da bi se instalirao iz dosa ili windowsa; to je operativni sistem i vaze ista pravila kao i za win2k ili xp, recimo. Dakle, prvi instalacioni cd je butabilan i odatle se instalira. Ne instalira se na windows particije (ponavljan, to je korisnicki program nego OS), nego treba da kreira svoje particije. Zato je potrebno da postoji deo diska prazan, tj. nezauzet od strane bilo kakve particije. Za to moze da posluzi recimo Partition Magic, kojim ces postojece particije (ili samo jednu od njih) da malo "sabijes" i napravis mesta za linux.

Brise se na isti nacin kao i windows, opet; kada ti se ne svidja, ukonis njegove particije i opet ili "razvuces" postojece ili kreiras novu, praznu windows particiju na tom mestu. To mozes, dakle, i iz windowsa da uradis (brisanje particija).

Izvinjavam se na malom skretanju ali koji je best linux za sta znam internet,poneka igra da je "lep"?SUSE,RH,Mandrake,Knopix?

U sustini to je jedan te isti OS; kao sto covek rece, jedan od ova tri (RedHat, SuSE, Mandrake) ce ti zavrsiti sav posao.

Pitam zato sto sam video da se u nekim topic-ima ljudi zale na na RH jer ima slabu hardwersku pozdrsku...

Za podrsku je zaduzen kernel; posto svi imaju isti kernel, imaju i istu podrsku za hardver; kada stigne novi hardver, skini se novi kernel i eto veselja. Razlika izmedju distroa "u podrsci hardvera" je samo u tome "koji je drajver po defaultu ukljucen, a koji ne".

Silvere, rece da kada hoces da deinstaliras Lin jednostavno obrises particiju i sve nastavi da radi OK. E, pa nije bas tako jednostavno. Naime, sta se dogodi kada obrises Lin particije, ali loader ostane na prvoj particiji gde ne Win. E tu nastaju problemi za neiskusnije korisnike. Dakle, NEMOJTE TEK TAKO DA BRISETE LINUX PARTICIJE ako na istom disku imate i Win. Ja sam se dugo borio za podatke posle jedne takve nesmotrene radnje, ali ipak sam na kraju resio problem...

A sada jedno pitanje... Kakva je stvar sa igricama pod Lin? Jos uvek na disku drzim Win zbog Need for Speed-a, WarCraft-a itd. Kada ce napokon poceti da se pojavljuju igre za Lin? Probao sam sa Wine-om da pokrenem neke od ovih igara i sve sto sam dobijao je gomila gresaka. Ako neko ima iskustva sa Win igrana pod Lin neka mi javi i onda definitivno ubijam Win particiju na disku...

drdex je napisao(la):
Silvere, rece da kada hoces da deinstaliras Lin jednostavno obrises particiju i sve nastavi da radi OK. E, pa nije bas tako jednostavno. Naime, sta se dogodi kada obrises Lin particije, ali loader ostane na prvoj particiji gde ne Win. E tu nastaju problemi za neiskusnije korisnike. Dakle, NEMOJTE TEK TAKO DA BRISETE LINUX PARTICIJE ako na istom disku imate i Win. Ja sam se dugo borio za podatke posle jedne takve nesmotrene radnje, ali ipak sam na kraju resio problem...

Pa prvo obrisi Linuxov loader pa onda obrisi i particije. Recimo otkucas fdisk/mbr i to je to, nema vise Linuxovog loadera.

A sada jedno pitanje... Kakva je stvar sa igricama pod Lin? Jos uvek na disku drzim Win zbog Need for Speed-a, WarCraft-a itd. Kada ce napokon poceti da se pojavljuju igre za Lin? Probao sam sa Wine-om da pokrenem neke od ovih igara i sve sto sam dobijao je gomila gresaka. Ako neko ima iskustva sa Win igrana pod Lin neka mi javi i onda definitivno ubijam Win particiju na disku...

Warcraft sam cuo i video neke slike na netu da radi pod Wineom (a sa Winexom bi trebalo da je situacija jos bolja), dok bi opengl igre trebale da rade, sto pod emulatorom, a neke izlaze i za Linux paralelno sa win verzijom ili se kasnije portuju, quake, unreal, i doom3 kada izadje. Napreduje se, ali ipak zadrzi jos Win abog igrica.

drdex je napisao(la):

Da bi obrisao GRUB/LiLo loader (koji inace nije na prvoj particiji nego u boot sektoru HDD-a) potrebno je ubaciti bootabilni disk Windows XP, startovati "Recovery Consolu" i otkucati fixmbr. Pitace te da li da upise novi mbr (uz upozorenje da je trenutno na HDD-u nestandardni mbr), ti pritisnes Y i nema vise Linux-a O:)

Takodje je isto moguce odraditi i sa Windows 98 Startup diskete preko fdisk-a...

Da se ne bi petljali sa tim najbolje je kad se instalira lin da se i LILO instalira na toj particiji npr. /dev/hda7 aonda se komandom
dd if=/dev/hda7 of=/bootsekt.lnx bs=512 count=1 "iscupa" boot sektor i dobije se jedan file koji se iskopira na C a onda se u boot.ini (win 2000,XP NT) doda linija i kada se se sledeci put bootuje racunar imate opciju Linux i dalje je kao da je Lilo upisan u boot sektor.Ovo bas i nije prakticno ko cesto kompajlira kernel jer se pri svakom cackanju lilo-a mora ponoviti procedura.Ako formatizujete C onda podignes sistem sa diskete opet ovo odradis i lilo ti ne zavisi od windowsa niti windows od Linuxa.Mada ako je u pttanju 9x sistemi tu vec je malo teze

I ja bih se malo oprobao u Linux vodama pa me interesuje kako da ga instaliram: imam dva HD, na C je WinXP a na D bi bio Linux. Kako da to odradim, može li se nekim boot managerom srediti da me na početku pita koji OS da "diže". Ako može neko detaljnije objašnjenje.

Zeljko, kod mene je ista situacija. Imam dva HDD-a. Na jednom je Linux a na drugom Win (na zalost jos uvek ga drzim zbog igrica). Navodno BootMagic bi trebalo da radi bootovanje sa vise hdd-ova, ali izgleda da to samo vazi ako su FAT particije. Probao sam sve moguce opcije, ali nista nisam uspeo. Na kraju sam na prednjoj masci (poklupcu za 5,35") napravio mali prekidac koji mi prebacuje master-slave na diskovima. Mada mi kuciste sada smesno izgleda to radi sasvim OK. Ako neko ima neko jednostavnije resenje neka javi (mislim na softversko). E, da, probao sam i sa linux-ovim loaderom, ali ni sa njim nisam nista uspeo...

Nemoguce da nece Lilo da ti resi problem....
Ubaci u fstab sve sto imas i ubaci u lilo.conf rucno win particiju (tj. disk) i instaliraj lilo u mbr master diska....
tako bi trebalo da prodje...

neznam kome bi ovo bilo jasno

Neznam dal je to sto ste naveli jasno jednom pocetniku.
Pogotovu sto linux nije ni video.
Secam se kada sam ja poceo i tako mi se nesto strucno ras*enjaju.
Verujte nije niodkakve pomoci.
Ako vec oce da prelazi na linux i hoce moolti boot, mogu ja da mu instaliram sve for free ako je na teritoriji bgd-a.

Ajmo redom..

Linux
----------------------------
Linux je vrsta operativnog sistema, kao sto je to i Windows. On ima svoje okruzenje, svoje programe, drajvere i ostalo. Osnovna razlika je sto je besplatan i otvorenog je koda, te tako mozete menjati sta vam je volja

Distribucije
Postoji mnogo distribucija Linuxa. Spomenimo najpoznatije: Red Hat, SuSe, Mandrake, Slackware i odnedavno Knoppix. U osnovi to su isti sistemi, koriste iste kernele, znaci imaju istu podrsku za hardver, samo sto je razlika u tome koji su drajveri po defaultu vec ukljuceni. Sami mozete ukljuciti neki drajver i posle rekompajlirati kernel sto je objasnjeno u FAQ sobi. Koji uzeti? Svejedno je potpuno...

Sta je potrebno
Linux moze da radi i na mnogo slabim konfiguracijama...
Recimo da vam masina poseduje procesor od 700mhz, 128 ram-a i neku graficku u AGP slotu - ovo je sasvim ok...naravno i da imate slabiju radice kako valja. Dalje potreban je prostor na disku (recimo ja uvek ostavim 5 GB)

Particionisanje
Linux ima svoje particije i svoje file sisteme...znaci ne radi na FAT ili NTFS-u...njegovi fajl sistemi su ext3, ext2...
Kako particionisati? To je najlakse uraditi u toku setup-a ili pomocu Partition Magicka. Particije koje su vam potrebne:
1. Root
2. Swap
3. Boot
Root particija je osnovna particija - na nju stavljate celokupnu instalaciju Linuxa sa programima. Swap partcija je nesto slicno virtuelnoj memoriji i po pravilu swap paricija je 2x veca od kolicine RAMa koji posedujete. Boot particija - samo ime joj kaze...

Instaliranje
Instalacija se vrsi preko bootabilnog CDa. Znaci, prvo u BIOSu podesite, ako vec nije, da je CD bootabilan. Posle ubacite instalacioni disk vase Linux distribucije i pokrenuce se setup. Instalacija tece slicno Windowsovoj. Znaci, izbor hardvera (mis, tastaura), dalje podesavanja okruzenja (koji ce biti default KDE ili GNOME, rezolucija itd) i na kraju paketi programa. Ako ste se pitali zasto 5 gb stavljam za linux eto odgovora - sa svakom linux distribucijom ide ogromna kolicina svih neophodnih programa. Naravno, i posle mozete da dodate neke programe...

Linux i Windows
Mnogi postavljaju ovo pitanje a evo resenja. Prilikom instalacije mozete instalirati LILO (linux boot manager) koji ce vas prilikom startovanja racunara upitati koji sistem zelite...krajnje jedostavno ako proradi iz prve. Preporucljivo je da se LILO instalira na particiju koja je namenjena Linxu. Naravno, ako ne zelite LILO, ne morate ga staviti, jednostavno u toku setup-a bice te upitani da li zelite boot disketu. Znaci, ako ste izabrali LILO, jednostavno preko boot diskete udjete u linux, odete u konzolu i otkucate dd if=/dev/hda7 of=/bootsekt.lnx bs=512 count=1 gde je /dev/hda7 particija na kojoj se linux nalazi. Ako ne znate koja je partcija linuxa, imate Hardware Browser (k - system - hardware browser). Posle toga dobicete linux.b fajl koji kopirate na c particiju i onda u boot.ini dodate c:\linux.b='Linux' i stavr je resena.

Particije i linux
Pitate se kako da pristupite vasim FAT ili NTFS particijama iz linuxa. Linux ima podrsku za mnoge fajl sisteme - na neke cete moci samo pisati, neke samo 'citati' a na neke i pisati i uzimati podatke sa nih. Te partcije treba mountovati. Mountovanje je jednostavno. Odete u /etc/fstab i upisete particije:
/dev/hda1 /mnt/win1 defaults 1,1
gde je /dev/hda1 oznaka doticne particije, /mnt/win1 direktorijum preko kojeg pristupate particiji (i koji morate napraviti)...
Posle upisivanja, u konzoli otkucate mount /dev/hda1 i gotovo
Pogledate da li mozete pristupiti sadrzaju te particije i stavr je resena

Drajveri
Najnovije distribucije imaju podrsku za veliku kolicinu hardvera. Znaci, soft modemi mozda prorade ili cak ne prorade po Linuxom - najcesce NSF ROckwell modemi nece raditi. Lucent hoce a hardverski modemi ce biti prepoznati sami...Graficke kartice (nVdia) imaju odlicne drajvere koje mozete naci na njihovom sajtu. Naravno, na internetu postoji ogromna kolicina programera koji vam mogu pomoci u gotovo istoj sekundi...dakle nema sta da se brinete
Nadam se da sam ovim kratkim tutorijalom malo rasvetlio pitanje linuxa i sta sa njim....

kUdtiHaEX je napisao(la):
...Swap partcija je nesto slicno virtuelnoj memoriji i po pravilu swap paricija je 2x veca od kolicine RAMa koji posedujete...

Pa ovome nekome ko ima 16MB rama dovoljan je swap od 32MB, a nekome ko ima 512MB treba 1GB. Ne ide to tako, to je bilo pre dok su ljudi u masinama imali malo memorije, inace dovoljno je 100-200MB.

Inace program se zove Partition Magic ne Magick.

silverglider je napisao(la):
Za podrsku je zaduzen kernel; posto svi imaju isti kernel, imaju i istu podrsku za hardver; kada stigne novi hardver, skini se novi kernel i eto veselja. Razlika izmedju distroa "u podrsci hardvera" je samo u tome "koji je drajver po defaultu ukljucen, a koji ne".

To nije sasvim tačno. Nisu svi drajveri u kernelu, postoje modularni drajveri, na primer većina za muzičke je takva.

Druga stvar je da svaka distribucija ima svoj software za detekciju hardvera i instalaciju drajvera, pa i tu može da bude razlika.

Sta ovde nije tacno ?

Podrsku hardveru je zaduzen kernel; najveci deo drajvera (oni "otvoreni") dolazi sa kernelom, dakle, kao njegov deo u obliku source i eventualno nekim object fajlom. KAKO se drajver povezuje sa kernelom - built-in ili u obliku loadable modula - gore uopste nije bilo ni pominjano, da bi uiopste bilo pogresno ili tacno (ja bar to nisam video niti sam pominjao).

Po tim razlicitim distroima postoje razliciti utility programi za detekciju, tacno, ali svi se oslanjaju na istu bazu drajvera koja lezi u /lib/modules diru. Neki se oslanjaju prosto na scanpci i/ili sluze kao front-end kudzu servera.

Što komplikovano, kad može prosto?

kustera je napisao(la):
Nemoguce da nece Lilo da ti resi problem....
Ubaci u fstab sve sto imas i ubaci u lilo.conf rucno win particiju (tj. disk) i instaliraj lilo u mbr master diska....
tako bi trebalo da prodje...

Smesti lepo LILO na diketu, sa nje butuješ Linux. Niti ti dira MBR niti usporava podizanje sistema.

Ima i bržih rešenja (recimo boot sa CD-a) i sve funkcioniše. Nemaš potrebe da diraš XP i njegove particije. Odvoji malo mesta na HDD (par GB je OK), podeli to na dve particije (jedna od 300-500 MB, ostalo u drugoj) i uživaj !!

silverglider je napisao(la):
Sta ovde nije tacno ?.........

Mislim da bi sve trebalo da bude jasno. Rekao sam de nije SASVIM tacno. Tvoj doticni post je bio neprecizan, tvrdio je da radi tako i tako, a zapravo radi i tako i onako :D .

Re: Što komplikovano, kad može prosto?

zormanic je napisao(la):
Smesti lepo LILO na diketu, sa nje butuješ Linux. Niti ti dira MBR niti usporava podizanje sistema.

Ima i bržih rešenja (recimo boot sa CD-a) i sve funkcioniše. Nemaš potrebe da diraš XP i njegove particije. Odvoji malo mesta na HDD (par GB je OK), podeli to na dve particije (jedna od 300-500 MB, ostalo u drugoj) i uživaj !!

Kako to instalacija LILOa na particiju gde se nalazi linux USPORAVA podizanje sistema??? Sigurnije mu je da instalira LILO i uradio sto smo rekli nego da poveri boot jednoj disketi ciji je rok trajanja diskutabilan:cuss:

Ma Lilo loader u MBR radi sasvim OK u vecini sluchajeva. Ako vam bash smeta reshicete ga se komandom fdisk /mbr lako.

Butovanje sa flopija mi zvuchi kao nocna mora, znajuci kvalitet danasnjih disketa.

procackaj po webu ili po forumu i naci ces 10000 postova o dual bootu winxp/linux
I nemoj lilo u mbr vec ga snimu u fajl i pusti ntloader da ga ucitava

ZA ozbiljan posao najoblji je Suse Lunux, zadnje verzije 8.0 i 8.1

ZA ozbiljan posao najoblji je Suse Lunux, zadnje verzije 8.0 i 8.1

Jeste kad lepo platis sve one KOMERCIJALNE programe koje dolaze uz njega, jer oni besplatni dolaze uz svaku drugu distribuciju (Mandrake, RH, Slack....).E da vidis koliko programa ima tek Caldera al j**iga sve sama komercijala

Dzoni_m je napisao(la):
Jeste kad lepo platis sve one KOMERCIJALNE programe koje dolaze uz njega, jer oni besplatni dolaze uz svaku drugu distribuciju (Mandrake, RH, Slack....).E da vidis koliko programa ima tek Caldera al j**iga sve sama komercijala

A tek sta sve ide uz Debian, 7 diskova, preko 5000programa, instalacija nema u od user-friendly, treba samo 2 sata da se odabere sta ide a sta ne ide.

A tek sta sve ide uz Debian, 7 diskova, preko 5000programa, instalacija nema u od user-friendly, treba samo 2 sata da se odabere sta ide a sta ne ide.

Hm pa to i ne zvuci tako lose:D Koliko sam cuo uz njega takodje ima KDE ili GNOME i sl programa iz linuxa reci mi koliko se Debian razlikuje od Linuxa?

Nazad
Vrh Dno