Šta je novo?

Linux i particije

raindog

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2002
Poena
649
hocu da instaliram Mandrake Linux 9.0 interesuje me kako da rasporedim particije za njega imam 15Gb na raspolaganju...

raindog je napisao(la):
hocu da instaliram Mandrake Linux 9.0 interesuje me kako da rasporedim particije za njega imam 15Gb na raspolaganju...
Smanji windows particiju na 10gb a od onih 5 napravi particiju bez fajl sistema i ostavi linux da sam uradi ostalo

Re: Re: Linux i particije

Filo je napisao(la):
Smanji windows particiju na 10gb a od onih 5 napravi particiju bez fajl sistema i ostavi linux da sam uradi ostalo

nisi me razumeo ja imam 15gb na raspolaganju za Linux.
pre mi je neki lik rekao koliko treba da stavim za koju vrstu linux file sistema.

sve je ok odradio sam .... stavio sam auto allocate pa to malo modifikovao i to je to 😀

Jedno dodatno pitanje...

Koliko je pozeljno ostaviti za swap particiju, i da li je ona bas "obavezna"? Ja sam Mandrake instalirao na 2GB za Linux i 500mb za swap particiju. OK vrednosti?

Zorro je napisao(la):
Jedno dodatno pitanje...

Koliko je pozeljno ostaviti za swap particiju, i da li je ona bas "obavezna"? Ja sam Mandrake instalirao na 2GB za Linux i 500mb za swap particiju. OK vrednosti?

Koliko ja znam SWAP treba da bude 2x veca od kolichine rama koju posedujesh...

Ovako, za kucnu masinu je najlepse da kreiras swap particiju i sve ostalo dodelis root particiji.
Velicina swapa jeste odredjena da ide do dva puta velicine rama, ali do nekih 250MB - preko toga nema neke potrebe.
Swap particija nije neophodna - radice linux i bez nje. Druga stvar je da moze swap da se napravi kao device u okviru neke druge particije kao fajl (kao sto recimo windows koristi), ali je mnogo sigurnije da pociva sa strane i da joj se ne moze pristupiti iz bilo kog programa/file managera - tako se obezbedjuje sigurnost swap podataka.

Ako ima vise usera, i njihovi home direktorijumi pocivaju u /home, onda nije lose izdvojiti /home u posebnu particiju i eventualno uposliti quota podsistem. Velicina zavisi od toga koliko hoces da im das prostora.

U tom slucaju nije lose ni /boot izdvojiti u posebnu particiju sa velicinom od max 100-150MB.

sve mi sad radi ok samo kada iz windowsa pokrenem partition magic on na onom hard na kom mi je linux (hard je 40gb od toga 15gb linux) prijavljuje da je bad partition table... i prilikom svakog pokretanja javlja neke navodne greske koje ce on da ispravi a ipak ostaju... prvo sam se sledio kada sam pomislio da su mi ostale particije otisle na tom disku ali kako se ispostavilo to samo partition magic tripuje

Ume PM nekada da tripuje i zato nemoj bas 100% da mu verujes. Nemoj nikada ni PM-om da "pripremas" particije, tj, kreiras ih i formatiras, pa da onda ides sa instalacijom novog OS-a (ma koji to novi OS bio) - radije prepusti instalacionoj proceduri novog OS-a da on sam kreira i formatira particije.

Nazad
Vrh Dno