Šta je novo?

linux i igraonica

Zombi

Čuven
Učlanjen(a)
13.06.2002
Poena
619
Sta mislite da li je pametno da dignem neki linux za igraonicu i koji bi bio najbolji i dali bi sve igrice radile ?!?

Mislim da ne bi bilo pametno.

silverglider je napisao(la):
Mislim da ne bi bilo pametno.

hehehe, mada ne bi bilo lo¹e videti neki turnir u xBill-u...:)

pa znam da nebi bilo pametno, ali zanima me dali bi i kako bi radile igrice ;)

Zombi je napisao(la):
pa znam da nebi bilo pametno, ali zanima me dali bi i kako bi radile igrice ;)

Mozda bi se eventualni posetioci igraonice nalozili na Tux racer pa bi ti se isplatilo! :)))

Half-Life, CS, Quake, UT2K3 i slicne igrice rade to je valjda i najvaznije:) , verovatno ce i DOOM3 da radi, skoro sigurno da hoce.

DusaN je napisao(la):
Half-Life, CS, Quake, UT2K3 i slicne igrice rade to je valjda i najvaznije:) , verovatno ce i DOOM3 da radi, skoro sigurno da hoce.

Doom 3...heh, ne znam ko ima takvu ma¹inu koja to mo¾e da potera. Tu je manji problem operativni sistem.

Evo već pola sata gledam u ekran i ne verujem sopstvenim očima. U Sezamovom GetOrderu postoj Half Life i CS 1.5 za Linux, svaki od po oko 110 Mb. Do sada nisam znao da ovako nešto uopšte postoji.
Možda će ipak pitanje sa početka threada dobiti drugu dimenziju?

ivo.r je napisao(la):
U Sezamovom GetOrderu postoj Half Life i CS 1.5 za Linux, svaki od po oko 110 Mb. Do sada nisam znao da ovako nešto uopšte postoji.
Možda će ipak pitanje sa početka threada dobiti drugu dimenziju?
to su dedicated serveri, a ne igre.
sorry, ipak nece :)
a i da jesu, nisam video igraonicu sa 5 igrica

zver je napisao(la):
to su dedicated serveri, a ne igre.
sorry, ipak nece :)

Tamo pise "CS 1.5 full" a ja ti se slabo razumem u to mrezno igranje. :D

Takve igre se relativno lako portuju na linux. Mape, nivoi, engine i sve ostalo ostane isto, samo treba portovati glavni program (koji to sve ucitava) iz exe formata u linuxov elf (cak ne ni napisati sve iz pocetka, samo neke specificne delove). Samo sto neko treba da sedne i uradi to. Tako se kod vec portovanih igrara cesto trazi kod instalacije cd sa windows izdanjem, pa instalacija iskopira sve fajlove normalno sa CD-a, samo umesto glavnog exea uzme linuxov elf binary.

Medjutim, za igraonice to jos uvek nije dobro resenje - mozda za server nekih igara da, ali za igracke masine jos uvek ne. Cak i ove igre koje postoje portovane predstavljaju ograniceni izbor. Sutra se pojavi neki novi (s)hit i sve ostale igraonice su je vec instalirale, a ti moras da cekas da se portuje na linux (ako ce se uopste ta ikada i portovati). Moze, doduse, da se proba da se pokrene preko emulatora, ali to nikada nece biti to - ako ce i raditi potpuno korektno, performanse nece biti na maksimumu.

Dakle, za igracke masine u igraonici, linux je jos uvek out. Za igracke servere i nije lose probati.

Eto ja upravo pre neki dan kupio UT 2003, cisto da imam jer na trećem disku...surprise..Linux_install od 17 mega.....:)
Naravno namerno sam kupio tu igru po¹to ima verzija za linux i ne bi mi palo na pamet da tro¹im pare na windows only igre po¹to jel.......nemam windows...:)
Anyway poenta je da polako ali sigurno pojavljuju se komercijalne igre za Linux.

ma aj krekeri pomucite se malo i sredite taj lin da radi lepo za igraonice ;)

Nazad
Vrh Dno