Šta je novo?

linux i benchmark

kolko sam shvatio Linux je fleksibilan sto se tice okruzenja - znai mogo bi da naapravim svoje?

A ono za duzinu fajla - pa nije valjda stvarno 6CD-ova?!
mislim OK, uzeo bi ga mozda i onda... ali ipak...

A evo citam bas Digital! - posljednja strana je o Linux-u i pise lepo CD (misli se na 1 CD) dakle? u cemu je kvaka (jel svi vi Linux-ovci imate po kolekciju od 6 cd-ova ovog operativnog sistema...)

Dakle da me ne shvatite pogresno - jel tih 6 CD-ova nuzno il su to u stvari dodatci...

Poz!:wave;

Lucas je napisao(la):
kolko sam shvatio Linux je fleksibilan sto se tice okruzenja - znai mogo bi da naapravim svoje?

A evo citam bas Digital! - posljednja strana je o Linux-u i pise lepo CD (misli se na 1 CD) dakle? u cemu je kvaka (jel svi vi Linux-ovci imate po kolekciju od 6 cd-ova ovog operativnog sistema...)

Dakle da me ne shvatite pogresno - jel tih 6 CD-ova nuzno il su to u stvari dodatci...

Pa mozes ti linux da imas i na jednom disku i to kompletan, samo na tim dodatnim diskovima imas, citaj (HILJADE) raznih korisnih besplatnih programa koji ti mogu biti od koristi. Ja sam takodje vlasnik jedne "sedam-dvojke" 😀 koje je teska isto 6 diskova. 7.3 ide na 3 diska i poseduje KDE (K-desktop-enviroment) (posto ti je u linuksima sve "K": K-office itd.) sto nazalost 7,2 ne poseduje. Stoga ti prijateljski savetujem da sacekas 7.3 (mislim nabavis) i ako ti ja mogu naprziti ovu 7.2 ali kao sto rekoh........ novo je novo! 🙂

P.S. Tesko da ces bas sam da pravis desktop okruzenje, pogotovo ako si "newbie". Za to treba ipak biti ozbiljan programer u linuxu.

Pozdrav!

Lucas je napisao(la):

Pa mozes ti linux da imas i na jednom disku i to kompletan, samo na tim dodatnim diskovima imas, citaj (HILJADE) raznih korisnih besplatnih programa koji ti mogu biti od koristi. Ja sam takodje vlasnik jedne "sedam-dvojke" 😀 koje je teska isto 6 diskova. 7.3 ide na 3 diska i poseduje KDE (K-desktop-enviroment) (posto ti je u linuksima sve "K": K-office itd.) sto nazalost 7,2 ne poseduje. Stoga ti prijateljski savetujem da sacekas 7.3 (mislim nabavis) i ako ti ja mogu naprziti ovu 7.2 ali kao sto rekoh........ novo je novo! 🙂

P.S. Tesko da ces bas sam da pravis desktop okruzenje, pogotovo ako si "newbie". Za to treba ipak biti ozbiljan programer u linuxu.

Pozdrav!

imam ja 7.3 i ide na tri diska, ali su prva dva neophodna. Što se rezanja tiče nije problem da ti narežem ali je malo teže da ti dostavim...pozdrav

Ajd probacu da objasnim razliku u broju CD-ova i ne pogresim u necemu 🙂
Dakle, taj Red Hat 7.2 na 6 CD-ova je profi verzija koja se PLACA, i ne moze se downloadovati ni sa jednog sajta (osim sa piratskih). U 6 CD-ova smestena je impozantna kolekcija softvera, vise stotina open source, shareware i trial programa, a desava se da se dobije i cist komercijalni softver (primer Mandrake 8.2 Prof distribucije i StarOffice-a 6.0). Ovakav paket nije skup ako se uzme u obzir koliko bi vremena bilo potrebno da se sve to downloaduje sa neta, plus se uz uz CD-ove dobijaju 2-3 podebele knjige sa detaljnim uputstvima o koriscenju distribucije i o samom linuxu.
Verzija na 3 CD-a je tzv. download edition, potpuno je besplatna, savrseno funkcionalna i apsolutno legalno se moze skinuti sa red hat-ovog sajta. Postoje vec spremni ISO imidzi, pa ko voli da skine 1.8 gb nek izvoli 🙂 Ako se ne varam moguce je za neku sitnu lovu naruciti ovakva 3 CD-a, gde se placa 'repromaterijal' (sami CD-ovi, kutije, postarina itd.). Na prvom CD-u je 'ogoljena' distribucija koja sadrzi kernel, razlicite drajvere, sam instalacioni program, par bitnih okruzenja (kde, gnome), dakle esencijalni softver, dok se na drugom i trecem disku smesteni open source programi koji olaksavaju zivot (napr OpenOffice, Xine, Xmms, igrice, Gimp itd.).
Dakle moguce je instalirati linux i sa samog jednog CD-a (neko je lepo primetio da postoje distribucije koje staju na par disketa, potpuno tacno), ali onda nema dzidza-midza i gomile softvera.
Svi proizvodjaci linux distribucija postuju ovakvo stanje stvari jer racunaju da je download edition tu probe radi, a korisnici ce proceniti da li im se svidja distribucija ili ne; ukoliko im se dopada bacice se u trosak i uzeti Prof verziju - i eto novca za njih! Koliko je ovakvo razmisljanje svetlosnih godina daleko od Microsofta smesno je i spominjati 😀

I druga stvar....Zasto uopste probati linux?
Ovo je pomalo metafizicko pitanje, i tesko je dati pravi odgovor. Zasto bi uopste 'razmazeni' windows korisnik upao u avanturu zvanu linux?
Bas avanture radi. Ukoliko zelite da naucite nesto, da eksperimentisete, vidite nesto drugacije i u krajnjoj liniji dozivite sebe kao deo racunarskog 'underground'-a, linux je prava stvar. Nema black-box pristupa koji forsira M$, sve je tu, sve se vidi, i sve se moze podesavati.

Ufffff bas sam oduzio....izvin'te 🙂

luka.l je napisao(la):

Pozdrav!

MA to mi nije ni palo na pamet (da sam pravim envoirment) nego isto pomenuh, posto vidim da ima dosta istih na netu...

BeastMaster je napisao(la):
imam ja 7.3 i ide na tri diska, ali su prva dva neophodna. Što se rezanja tiče nije problem da ti narežem ali je malo teže da ti dostavim...pozdrav

vidim...

plus se uz uz CD-ove dobijaju 2-3 podebele knjige sa detaljnim uputstvima o koriscenju distribucije i o samom linuxu.
Tesko da bi mi neko iz Exita dao 2-3 podebele knjige...

Postoje vec spremni ISO imidzi, pa ko voli da skine 1.8 gb nek izvoli

E, da mi je pretplata na EuropeOnline-u potrajala josh malo...

I druga stvar....Zasto uopste probati linux?
Ovo je pomalo metafizicko pitanje, i tesko je dati pravi odgovor. Zasto bi uopste 'razmazeni' windows korisnik upao u avanturu zvanu linux?
Bas avanture radi. Ukoliko zelite da naucite nesto, da eksperimentisete, vidite nesto drugacije i u krajnjoj liniji dozivite sebe kao deo racunarskog 'underground'-a, linux je prava stvar. Nema black-box pristupa koji forsira M$, sve je tu, sve se vidi, i sve se moze podesavati.

I like it!!!
Bash tako - zato sam i instalirao XP (iako mi millenium radi sasvim OK a XP zeza sto se tice modema, kamerice, GTA2-ke, i josh mnogo stvari - radi eksperimentisanja...
Recimo da me smorio stari glupi stereotipni windows na koj smo svi navikli...

Ufffff bas sam oduzio....izvin'te
Oprosteno ti je 🙂

So - i waz thinking... kad bi uzeo ta tri diska sa 7.3 verzijom od BeastMaster-a (kako to je vec druga prica...) i onda... mozda one diskove profy verzije (sem prvog gde je sistem)

Ili da cekam da dodje profy 7.3 ?

Lucas je napisao(la):
Tesko da bi mi neko iz Exita dao 2-3 podebele knjige...

A ko je uopste pricao o piratima iz Exita?

Lucas je napisao(la):
So - i waz thinking... kad bi uzeo ta tri diska sa 7.3 verzijom od BeastMaster-a (kako to je vec druga prica...) i onda... mozda one diskove profy verzije (sem prvog gde je sistem)

Ili da cekam da dodje profy 7.3 ?

Neces ostati bogznakako uskracen ako ne nadjes prof verziju, najbitniji linux softver je open sors - 3 CD-a su vise nego dovoljna za pocetak.

BeastMaster je napisao(la):
jedno pitanje: pristupa li neko benchu iz linux-a? dakle konačno sam uspeo da nateram modem da radi i pod linux-om i dodjem na benchmark kad tu pojedini smajliji kao da su na dopu😀
recimo ovaj mališaFX izbaca po 3x više raketa nego pod windowsom, boom iza ovog ostaje beli trag dok skače..... ostalo je manje više ok...
P.S. RedHat 7.3 nema problema sa abit Kt7a pločom kao što je verzija 7.2 imala. Proradilo je skorosve iz prve, naravno modem nije🙂 ali sad radi i oncheers cheers cheers

Kad smo vec kod Konquerora...jel on korisi Netscape kompatibilne plug-inove za Flash?
Ako je odgovor da,u koji direktorijum da ih iskopiram?A za smajlije:samo onaj sa raketama radi ko lud.Ostali su normalni

Jel ima na nekom od RedHat CD-ova Sun Java plug-in za Linux...Mrzi me da skidam preko Mozzile, jer je download velik, a to je bitna stavka 🙁

Ako si nabavio punu instalaciju, trebalo bi da bude.

Na Susetu ima i JRE i JSDK, od Suna i od IBM-a. Ne verujem da bi RH uskratio to svojim korisnicima 🙂

luka.l je napisao(la):
Sminke koliok hoces. XP je mala beba za Linux

Licno mislim da su probali da kopiraju izgled
Mad je Xp deluje kao bleda kopija linuxo-ovog X-a

Nazad
Vrh Dno