Šta je novo?

Linux i 3G net

samirbinladen

Cenjen
Učlanjen(a)
30.11.2009
Poena
151
Pozdrav drugari!

Koristio sam ranije Ubuntu 9.04 i vrlo sam zadovoljan, ali sad sam se preselio, i nemam normalan internet nego onaj telenor-telekom 3G. Sad me samo zanima, kako se on slaze sa Ubuntu, i Linuxom uopste?

Hvala unapred!

Na MacOS se instalira normalno, ali to je zato što je taj sistem podržan. Koji modem imaš tačno? Pogledaj na sajtu proizvođača jer ćeš onda nekako uspeti da pronađeš drajvere, ako ga ima kod njih na listi podržanih sistema. Proizvođač je uglavnom ZTE.

Huawei E220 i E1550 3G USB modemi rade bez problema na Ubuntu-u, svejedno da li je provajder m:ts ili Telenor. Ako koristis distro sa starijim 2.6 kernelom, imaces mozda manjih poteskoca i shodno tome ces morati da poradis na sistemu da bi ga osposobio.

ZTE MF622 takodje radi na ubuntu-u bez problema, na verzijama 9.04 i 9.10. Konekcija se uspostavlja preko Network Manager-a.
Na novom openSuSE-u, potrebno je u Yast-u prebaciti kontrolu nad konekcijom opet na Network Manager i radice ok.

Da li bi neko mogao da napise (malo) detaljnije uputstvo kako da ga 'nateram' da radi pod linuxom. Uspeo sam da nadjem neka uputstva na netu, ali su mi sva nekako zbunjujuca. System je Ubuntu 9.10 a modem Huawei e1550.

Hvala mnogo unapred!

Huawei e160 - kod mene je na fedori 12 (kernel 2.6.31.6) proradio sam - Network Manager ga je prepoznao, samo je trebalo ukucanti apn.

Nazad
Vrh Dno